fbpx

Mini pączki bez drożdży, bez mleka, bez jajek, bez glutenu

Dziękuję za wczorajszy odzew na mój wpis i za to, że czytacie moje teksty do końca. Rozgrzaliście moje MAGiczne serducho do granic.

Starałam się być wczoraj z Wami na bieżąco, odpowiadać na komentarze i zapytania, ale jednocześnie przygotowywałam kolejny przepis, bo osoby z ograniczeniami w diecie podczas Tłustego Czwartku mają także się cieszyć z tradycyjnych pączków, faworków czy oponek.

Macie już cały wachlarz Tłustoczwartkowych dań, są zarówno w mojej w drugiej książce „Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”, oraz tu na blogu w kategorii Tłusty Czwartek.

W tym tygodniu doszły Wam trzy nowe przepisy i mam nadzieję, że je wypróbujecie. Są wśród nich Najlepsze faworki bezglutenowe, wegańskie, Racuchy tradycyjne ale w nowej odsłonie, bo na jogurcie kokosowym oraz te mini pączki bez drożdży, glutenu, wegańskie.

Koniecznie podzielcie się swoimi osiągnięciami na bazie moich przepisów. Nieważne, że faworki czy pączki nie wyglądają tak jak moje, że mają inne kształty albo że zdjęcie jest zrobione od ręki.

Nie oceniam Waszych dań pod kątem wyglądu, najważniejsza dla mnie jest świadomość, że korzystacie z przepisów, inspirujecie się i że Wasze dzieci nie czują się inne.

Zapewne zauważyliście, że staram się iść z duchem czasu i robię coraz więcej krótszych filmików. Możecie je na bieżąco oglądać w relacjach na FB i Instagramie, ale także postaram się dokładać je do przepisów tu na blogu.

Dajcie znać czy są pomocne i czy ta forma komunikacji się Wam podoba.

Czas na przepis na mini pączki bez drożdży, bez cukru, bez mleka, bez jajek i bez glutenu.

Wprawne oko zauważy, że powstały na bazie wczorajszego przepisu na Najlepsze faworki. Tym samym chcę Wam pokazać, jak niewielkie zmiany w moich przepisach sprawiają, że wyczarowuję nowe dania.

Dążę do tego, żebyście mogli się głośno pochwalić Gotuję z MAG!

Mini pączki bezglutenowe bez drożdży

(bez mleka, bez jajek, bez cukru, bez drożdży, bez glutenu, wegańskie)

Czas przygotowania: 1 h

Ilość: 25 szt.

Składniki:

  • 75 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 75 g mąki sorgo lub gryczanej niepalonej lub kukurydzianej
  • 75 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25 g zmielonego siemienia lnianego złocistego
  • 50 ml gorącej przegotowanej wody
  • 1 wegański jogurt kokosowy 160 g (u mnie firmy Planton)
  • 100 g puree z ugotowanej dyni piżmowej
  • 1 łyżka oleju roślinnego lub stopionego masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii na alkoholu (można pominąć lub dać zwykły alkohol np. rum)
  • otarta skórka z 1 pomarańczy bio (można pominąć)

dodatkowo:

  • 1 l oleju do smażenia
  • gęsty gładki dżem do wypełnienia

na lukier

  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • otarta skórka z pomarańczy bio

Przygotowanie:

  1. Mąki umieszczamy w misce, dodajemy skrobię, sodę i proszek do pieczenia, mieszamy.
  2. Świeżo zmielone siemię lniane łączymy z gorącą wodą, mieszamy aż powstanie kleista gęsta papka, odstawiamy na chwilę do wystudzenia.
  3. Do miski z mąką dodajemy papkę z siemienia, puree z ugotowanej dyni, olej, ocet, jogurt, ekstrakt z wanilii, ciasto wyrabiamy przy pomocy drewnianej łyżki, łącząc składniki (jest podobne nieco do drożdżowego, napuszone, patrz na filmik pod przepisem).
  4. W garnku z szerokim dnem rozgrzewamy olej do 175°C. Olej nie może być za gorący, bo wówczas przypalimy nasze pączki, warto zaopatrzyć się termometr kuchenny.
  5. Nabieramy łyżeczkę ciasta i zwilżonymi w oleju dłońmi formujemy kulkę, którą następnie ostrożnie wkładamy na rozgrzany olej. Pączki po krótkiej chwili wypłynął na powierzchnię, smażą się dłużej niż faworki, ponieważ nie mogą być surowe w środku. W ten sam sposób postępujemy z kolejnymi pączkami.
  6. Mini pączków nie wkładamy do oleju jednocześnie, więc wyjmujemy je także po kolei, dając im czas na usmażenie się. Warto wyjąć pierwszy pączek i przekroić, zobaczyć ile czasu zajmuje usmażenie tak by się nie przypalił i nie był surowy w środku. Pączki są małe, żeby się dobrze usmażyły, nie warto robić ich większych.
  7. Usmażone pączusie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  8. Następnie przekładamy je na drugi talerz, jeszcze ciepłe możemy wypełnić gęstym dżemem przy użyciu specjalnej szprycy (u mnie truskawkowym). Jeśli domowy dżem zawiera skórki lub kawałki owoców, należy go uprzednio zblendować by miał gładką konsystencję.
  9. Jeśli chcemy pączki polukrować, składniki na lukier łączymy ze sobą a następnie obtaczamy pączek w lukrze i odkładamy do wyschnięcia.

Wskazówki:

  • Puree z ugotowanej dyni piżmowej jest wilgotne i różni się od puree z upieczonej dyni. Dynia piżmowa jest słodka i najlepiej nadaje się do tego przepisu.
  • Zamiast dyni możemy zastosować puree z ugotowanego batatu.
  • Każda zamiana składników skutkuje inną konsystencją ciasta. Jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie, dodajemy więcej dowolnej mąki.
  • Jogurt kokosowy naturalny jest gęsty, tłusty i ma zwartą konsystencję nadaje ciastu odpowiednią strukturę. Zamiana na np. śmietanę roślinną jest możliwa, ale trzeba dodawać ją stopniowo obserwując konsystencję ciasta. (patrz na filmik jak powinno wyglądać ciasto)
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Mini pączki bez drożdży, bez mleka, bez jajek, bez glutenu"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.