ciasteczka 86 wyniki

Pierniczki kukurydziano-ryżowe i gryczano-jaglane

godnie z obietnicą podaję przepisy na proste pierniczki bezglutenowe i dodatkowo bez cukru. Powstały na potrzeby moich Warsztatów. Ponieważ nie wszyscy tolerują mąkę kukurydzianą wyczarowałam także drugą wersję, wczoraj przetestowaną. Na zdjęciach pierniczki kukurydziano-ryżowe są ciemniejsze. Są też delikatniejsze w smaku. Pierniczki gryczano-jaglane mają lekko wyczuwalny smak gryki. Możecie oczywiście pomieszać mąki bezglutenowe jak chcecie, zachowując ostateczną ilość mąki, a i tak te pierniczki wyjdą. Twardość ciasta zależy od rodzaju użytego tłuszczu i gęstości syropu. Im margaryna będzie bardziej miękka a syrop mniej gęsty tym ciasto lżejsze i bardziej klejące, powinno wtedy dłużej być przechowywane w lodówce, nawet dobę:)

Pierniczki na syropie z Agawy

Niczego odkrywczego nie zrobiłam. Wypróbowałam tylko mój przepis na Pierniczki 3D bez dodatku cukru i na różnych syropach roślinnych. Powstały naprawdę smakowite pierniczki bezcukrowe. Ciasto zmienia swoją konsystencję w zależności od gęstości syropu. Zmienia się także kolor chyba, że dodamy dodatkową łyżkę karobu w proszku. Ciasto na syropie z Agawy jest rzadsze, pierniczki wychodzą z nich najlepsze jeśli ciasto dłużej poleży w lodówce. Takie ciasto na drugi dzień staje się lepiej zwarte i bardzo ładnie się rozwałkowuje. Proponuję do wałkowania użyć drewniany wałek, ciasto się do nie go nie przykleja.

Pierniczki 3D (wegańskie, bez miodu)

Proste i smaczne pierniczki, na których wypróbowałam różne foremki świąteczne. Zabawa idealna dla dzieci. Ciasto po schłodzeniu bez problemu daje się rozwałkować i ładnie poddaje się wykrawaniu. Ciasteczka można pozbawić cukru trzcinowego i zrobić wyłącznie na syropie roślinnym. Zastosujcie takie przypraw, które na pewno alergikom nie zaszkodzą. Ja tym razem zmieszałam cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i kardamon. Możecie użyć także gotową przyprawę korzenną do pierników. Pamiętajcie, że przyprawy mogą uczulać. Uczulenie na przyprawy występuje głównie jako reakcja krzyżowa. U osób uczulonych na pyłki brzozy i bylicy mogą wystąpić reakcje alergiczne po spożyciu anyżu, kolendry, kminku i kopru włoskiego. Przyprawy takie jak: papryka, pieprz, gałka muszkatołowa mogą alergizować w przypadku uczulenia na rośliny zielne.

Zerowe ciasteczka słonecznikowe (ZERO glutenu, cukru, mleka, jajek, miodu, kakao, orzechów)

Zerowe Ciasteczka Słonecznikowe pozbawione głównych alergenów powstały pod wpływem chwili i zachcianki.  Czary-mary i już:)Wiadomo, że każdy ma swój smak i gust ale zapewniam, że mimo iż bez cukru, miodu, tradycyjnej mąki, posmakują i Wam!
Potraktowałam je jako pomysł na prezent, na Gwiazdkę też się sprawdzą. Czy może być bardziej serdeczny prezent niż własny, zdrowy wypiek schowany w atrakcyjnej torebeczce?
Specjalnie więc zrobiłam ciasteczka większe i grubsze niż zwykle. Takie lepiej się prezentują. Jeśli nie macie dostępu do słodu śliwkowego, który nadaje im lekko kwaskowy smak, dodajcie inny, gęsty syrop roślinny i kilka kropel cytryny (jeśli dozwolona). Ciasteczka wspaniale się przechowują w szklanym pojemniku, po kilku dniach nadal kruche i smakowite:)
Zachęcam do wykorzystania przepisu.

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:Cambria; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}
Zapraszam i życzę Smacznego

Szyszki kukurydziane (wegańskie, zawierają kakao)

Czasami w domu zalegają nam różne smaczne składniki. U mnie w niełaskę, ze względu na Owsianki i Jaglanki, popadły płatki kukurydziane. Jakiś czas temu zakupiłam wersję płatków z dodatkiem suszonych truskawek. Byłam przekonana, że są bezglutenowe bo to w końcu kukurydziane, ale dostrzegłam na opakowaniu napis „zawiera gluten”. 
Nie mamy problemu z celiakią, a gluten ograniczamy ze względów zdrowotnych. Należy pamiętać jednak, że nie wszystkie produkty z natury bezglutenowe, po przetworzeniu nadal są bezglutenowe. Czytajmy dokładnie etykiety! 
Osoby z problemami po spożyciu glutenu powinny wybierać produkty z przekreślonym kłosem lub zapewnieniem na opakowaniu „nie zawiera glutenu”.
Przygotowując kukurydziane szyszki skorzystałam z przepisu na te Ciasteczka Owsiane z czasów mojego dzieciństwa. Wyczarowałam je z dodatkiem kakao ale oczywiście możecie zamienić go na karob. Ilość cukru znacznie zmniejszyłam i szyszki są lekko klejące. Takie, że palce lizać:) Z każdym dniem jednak (o ile damy radę nie zjeść ich od razu) kruszeją i się już nie kleją! Polecam i życzę Smacznego

MAGiczne Amarantuski (bezglutenowe, wegańskie)

„Potrzeba matką wynalazku”! W moim przypadku „potrzeba zużycia amaratusa ekspandowanego matką MAGicznych Amarantusków":)
Zrobiłam dwa rodzaje tych ciasteczek zastanawiając się, która wersja mniej czy bardziej amarantusowa, przypadnie moim domownikom do gustu. O dziwo obydwie cieszyły się tym samym powodzeniem! 
Ciasteczka z pewnością niebawem powtórzę, już mam pomysł na inne ich wersje:) 
Użyłam golden syrupu bo także zalegał w kuchennej szafce. Możecie spróbować stworzyć te ciasteczka na zdrowszym słodzie roślinnym, sugeruję raczej gęsty (orkiszowy, ryżowy:) Przepis dołączam do akcji Bezglutenowe Wypieki
Zapraszam i życzę Smacznego

Kukurydziane Ciasteczka z Pomarańczową Nutą (bezglutenowe, wegańskie)

Na początku diety bezmlecznej i beglutenowej Mojego Alergika kukurydziane ciasteczka piekła zawsze moja mama czyli Babcia Bronia.
Dawno nie było u nas ciasteczek kukurydzianych, a na blogu nie ma ich dotąd wcale więc przyszedł czas nadrobić te zaległości. Przepis wyczarowany przeze mnie w ostatnich dniach. Babcia Bronia niestety swojej receptury już nie pamięta. 
Ciasteczka wzbogaciłam piękną pomarańczową nutą, wyszły takie jesienno-zimowe. Zdaję sobie oczywiście sprawę, że nie wszyscy tolerujecie pomarańcze więc od razu uspokajam. Możecie zrezygnować z dodawania soku z pomarańczy oraz pomarańczowej skórki. Zamiast soku można dodać wodę lub sok jabłkowy, cytrynowy. Ciasteczka wyszły pyszne, zniknęły tak szybko, że nawet na drugi dzień do szkoły nie bardzo było co pakować (zostały aż 2:).
Ciasteczka są proste w wykonaniu, bezglutenowe, a moje także wegańskie. Wszystko zależy od tego jaki tłuszcz użyjecie przy ich tworzeniu. Możecie dodać margarynę wegańską jak moja, bezmleczną, bezmleczną z odrobiną smalcu (80 do 20%), albo masło klarowane.
Jeśli zmienicie tłuszcz ciasto może potrzebować mniej lub więcej płynu, więc wyrabiajcie, dodawajcie po jednaj łyżce i testujcie. Raczej do wałkowania się nie nadaje. Nie ma co zresztą komplikować sobie życia. Odrywajcie po kawałeczku ciasta jak ja, formujcie kulki, spłaszczajcie je w dłoniach lub na blaszce i do piekarnika. Pyszny efekt gwarantowany!
Polecam i życzę Smacznego

Kruche Ciasteczka z Siemieniem Lnianym (bezmleczne, bezjajeczne)

Dawno mnie tutaj nie było. Czas wakacji oderwał mnie od regularnego blogowania. Prawie 2 miesiące nie było nas w domu. Wracaliśmy po to, aby się przepakować. Nie mogę narzekać, wakacje były bardzo udane, intensywne ale pełne cudownego wypoczynku. Zrealizowaliśmy zamierzone cele, ...

Kruche ciasteczka z kremem kasztanowym bez mleka bez jajek

Kruche ciasteczka z kremem kasztanowym a'la markizy wyszły przepyszne! Ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu, delikatne, kruche i można je przełożyć różnymi kremami. Wypróbowałam już do tego celu Domowy Dżem Truskawkowy oraz z kupny krem kasztanowy. Idealne do tego celu będą ...

Kruche karobowe babeczki

Babeczki możecie zrobić z dowolnego kruchego ciasta, ulubionego i sprawdzonego. Budyń należy ugotować na gęsto. Kto może i lubi niech użyje gotowy budyń ze sklepu i ugotuje go na zmniejszonej ilości mleka. Mus można przygotować z różnych owoców, lekko go zagęszczając skrobią kukurydzianą.