Ciasteczka owsiane z chia zrobiłam podczas naszego wakacyjnego pobytu w Chorwacji.
W wynajmowanym apartamencie nie miałam miksera ani wagi. Ciasteczka wyczarowałam używając miarki o 250 ml pojemności, ciasto wymieszałam ręcznie.
Jestem więc przekonana, że takie proste ciasteczka może przygotować każde dziecko.
Przed wyjazdem na wakacje do Opatiji zrobiłam rozeznanie w kwestii dostępności produktów bio na terenie Chorwacji. Zabrałam więc z domu tylko te produkty, które lubimy i te, z których zakupem mogłam mieć problem na miejscu.
Więcej na temat zakupów dla alergika, oraz dostępności produktów bio w Chorwacji przeczytasz na blogu Alergik w podróży.
Ponieważ nasz pobyt miał trwać 10 dni, nie chciałam zabierać wielkich opakowań.
W tym przypadku bardzo się sprawdziły produkty firmy Ecolicious, które zakupiłam w dobrze Wam już znanym sklepie Drogeria Betterland. W swojej ofercie firma Ecolicious ma także płatki jaglane, gryczane, kasze, nasiona i ziarna.
Kierowałam się nie tylko pojemnością opakowań, ale także i przede wszystkim jakością produktów.
Wszystkie produkty firmy Ecolicious są certyfikowane, 100% ekologiczne.
Wszystkie są bezglutenowe i oznaczone znakiem gluten free. Zawartość glutenu w tych produktach nie przekracza 2 mg (w przeliczeniu na 100 g produktu), co zostało potwierdzone badaniami laboratoryjnymi.
Wszystkie produkty są wegańskie, oznaczone znakiem “vegan friendly” i nie są modyfikowane genetycznie.
Płatki owsiane wspaniale sprawdziły się w tradycyjnej owsiance, w naszych ulubionych ciasteczkach o nazwie “gówienka” oraz właśnie w nowych ciasteczkach owsianych z chia.
Zapraszam i życzę Smacznego
Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!
Ciasteczka owsiane chia
(wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut + ok. 20 minut pieczenia
Ilość: 19 szt. o ok. 6 cm średnicy
Składniki:
- 1 miarka* mąki orkiszowej typ 1100
- 1 miarka płatków owsianych bezglutenowych
- 100 ml oleju kokosowego, wegańskiej margaryny bio lub masła klarowanego (nie dla wegan)
- drobny cukier trzcinowy nierafinowany do wysokości 50 ml miarki
- 2 łyżki nasion chia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 1/3 łyżeczki drobnej soli himalajskiej
- 50 ml mleka owsianego
- *miarka = pojemnik 250 ml
Przygotowanie:
- Cukier i olej umieszczamy w rondelku, podgrzewamy, mieszamy łyżką (cukier częściowo się rozpuści).
- Płatki owsiane mielemy krótką chwilę (nie na mąkę, u mnie w blenderze), wsypujemy do miski.
- Dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą, solą i proszkiem do pieczenia oraz nasiona chia, mieszamy łyżką.
- Dolewamy olej z cukrem, mieszamy.
- Dolewamy mleko i lekko zagniatamy ciasto (ciasto jest ciepłe).
- Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem, blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Porcję ciasta nabieramy w dłonie, formujemy kulkę nieco większą od orzecha włoskiego, spłaszczamy ciasto na okrąg o grubości ok. 0,5 cm i o średnicy ok. 5 cm.
- Ciasteczka układamy na przygotowaną blaszkę, w odległości ok. 2 cm od siebie (rosną podczas pieczenia), blaszkę przekładamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy 15-20 minut, do momentu aż będą rumiane.
- Wyjmujemy, studzimy, podjadamy także przed bieganiem:)
4 komentarze to "Ciasteczka owsiane z chia"
Dd 17 września 2017 (10:12)
Czym mogę zastąpić cukier? Erytrol, daktyle?
Katarzyna Jankowska 17 września 2017 (21:34)
Nie stosuję erytrolu. Można cukier pominąć, użyć kokosowy lub syrop klonowy. Daktyle zawsze się sprawdzą.
Natalia 23 listopada 2020 (09:53)
Czy można pominąć lub zastąpić nasiona chia ?
Katarzyna Jankowska 27 listopada 2020 (17:53)
Robiłam te ciasteczka z różnymi dodatkami, więc można pominąć lub zamienić na słonecznik, sezam, nasiona konopii, rodzynki czy czekoladę:)