Ciasteczka owsiane z chia

Ciasteczka owsiane z chia zrobiłam podczas naszego wakacyjnego pobytu w Chorwacji

W wynajmowanym apartamencie nie miałam miksera ani wagi. Ciasteczka wyczarowałam używając miarki o 250 ml pojemności, ciasto wymieszałam ręcznie.

Jestem więc przekonana, że takie proste ciasteczka może przygotować każde dziecko.

Przed wyjazdem na wakacje do Opatiji zrobiłam rozeznanie w kwestii dostępności produktów bio na terenie Chorwacji. Zabrałam więc z domu tylko te produkty, które lubimy i te, z których zakupem mogłam mieć problem na miejscu.

Więcej na temat zakupów dla alergika, oraz dostępności produktów bio w Chorwacji przeczytasz na blogu Alergik w podróży.

Ponieważ nasz pobyt miał trwać 10 dni, nie chciałam zabierać wielkich opakowań.

W tym przypadku bardzo się sprawdziły produkty firmy Ecolicious, które zakupiłam w dobrze Wam już znanym sklepie Drogeria BetterlandW swojej ofercie firma Ecolicious ma także płatki jaglane, gryczane, kasze, nasiona i ziarna.

Kierowałam się nie tylko pojemnością opakowań, ale także i przede wszystkim jakością produktów.

Wszystkie produkty firmy Ecolicious są certyfikowane, 100% ekologiczne.

Wszystkie są bezglutenowe i oznaczone znakiem gluten free. Zawartość glutenu w tych produktach nie przekracza 2 mg (w przeliczeniu na 100 g produktu), co zostało potwierdzone badaniami laboratoryjnymi.

Wszystkie produkty są wegańskie, oznaczone znakiem „vegan friendly” i nie są modyfikowane genetycznie

Płatki owsiane wspaniale sprawdziły się w tradycyjnej owsiance, w naszych ulubionych ciasteczkach o nazwie „gówienka” oraz właśnie w nowych ciasteczkach owsianych z chia.

Zapraszam i życzę Smacznego

Ciasteczka owsiane chia

(wegańskie)

Czas przygotowania: 15 minut + ok. 20 minut pieczenia

Ilość: 19 szt. o ok. 6 cm średnicy

Składniki:

  • 1 miarka* mąki orkiszowej typ 1100
  • 1 miarka płatków owsianych bezglutenowych 
  • 100 ml oleju kokosowego, wegańskiej margaryny bio lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • drobny cukier trzcinowy nierafinowany do wysokości 50 ml miarki
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1/3 łyżeczki drobnej soli himalajskiej
  • 50 ml mleka owsianego
  • *miarka = pojemnik 250 ml 

Przygotowanie:

  1. Cukier i olej umieszczamy w rondelku, podgrzewamy, mieszamy łyżką (cukier częściowo się rozpuści).
  2. Płatki owsiane mielemy krótką chwilę (nie na mąkę, u mnie w blenderze), wsypujemy do miski.
  3. Dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą, solą i proszkiem do pieczenia oraz nasiona chia, mieszamy łyżką.
  4. Dolewamy olej z cukrem, mieszamy.
  5. Dolewamy mleko i lekko zagniatamy ciasto (ciasto jest ciepłe).
  6. Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem, blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  7. Porcję ciasta nabieramy w dłonie, formujemy kulkę nieco większą od orzecha włoskiego, spłaszczamy ciasto na okrąg o grubości ok. 0,5 cm i o średnicy ok. 5 cm.
  8. Ciasteczka układamy na przygotowaną blaszkę, w odległości ok. 2 cm od siebie (rosną podczas pieczenia), blaszkę przekładamy do nagrzanego piekarnika.
  9. Pieczemy 15-20 minut, do momentu aż będą rumiane.
  10. Wyjmujemy, studzimy, podjadamy także przed bieganiem:)

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Ciasteczka owsiane z chia"

  • comment-avatar
    Dd 17 września 2017 (10:12)

    Czym mogę zastąpić cukier? Erytrol, daktyle?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 17 września 2017 (21:34)

      Nie stosuję erytrolu. Można cukier pominąć, użyć kokosowy lub syrop klonowy. Daktyle zawsze się sprawdzą.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.