Proste przepisy zawsze cieszą się największym powodzeniem. Czasem aż się zastanawiam po co ja tyle wymyślam:)
Ryż z warzywami przygotowałam podczas naszego ostatniego pobytu w Chorwacji. Razem z córką jadłyśmy go ze smakiem jako samodzielne danie wegańskie.
Takie jednogarnkowe danie można przygotować także z ugotowaną kaszą jaglaną, gryczaną czy komosą ryżową.
Zapraszam i życzę Smacznego
Ryż z warzywami
(wegański, bezglutenowy, bez cukru)
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 1 młoda cukinia
- 1 cebula
- 2 marchewki lub pół batatu
- 6 pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego (nie dla wegan)
- sól himalajska różowa drobna
- suszony tymianek
- pieprz biały
- 200 g ryżu ugotowanego na sypko
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy, obieramy ze skórki.
- Większą cukinię pozbawiamy nasion, młodą kroimy w całości na mniejsze kawałki.
- Marchew lub batat ścieramy na grubych oczkach tarki.
- Tłuszcz rozgrzewamy w głębokiej patelni, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, szklimy ją przez chwilę, dodajemy drobno pokrojone pieczarki.
- Smażymy przez minutę, dodajemy cukinię i startą marchew, solimy i pieprzymy, oprószamy suszonym tymiankiem, mieszamy i smażymy aż warzywa zmiękną (około minuty).
- Do przygotowanych ciepłych warzyw dodajemy wcześniej ugotowany ryż, składniki mieszamy, doprawiamy do smaku.
- Podajemy na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu mięsnego lub ryby.
Wskazówki:
Zamiast pieczarek można użyć kurek czy boczniaków. Można dodać inne ulubione warzywa czy zioła.
Ryż gotuję w proporcjach 1:1. Czyli szklankę wypłukanego dokładnie ryżu zalewam szklanką wody, garnek przykrywam i gotuję ryż na małym ogniu (3 w kuchence elektrycznej) do momentu aż cały płyn się wchłonie. Nie mieszam ryżu. Po ugotowaniu pozostawiam pod przykryciem na ciepłej kuchence jeszcze przez 10 minut.
No Replies to "Ryż z warzywami"