Chłodnik z ogórków, awokado i bazylii

Jest lato musi być ciepło:) Dziś jednak było upalnie, a na takie dni zupa chłodnik najlepsza.

Chłodnik z ogórków, awokado i bazylii wspaniale nawadnia i chłodzi.

Jest smaczny, prawie kremowy, więc możemy go podawać mniejszym dzieciom. Ograniczmy tylko ilość przypraw.

Taki chłodnik dla nieuczulonej części rodziny, można przygotować na bazie jogurtu i maślanki. Osobiście unikam produktów zawierających laktozę więc polecam poszukać właśnie takich, najlepiej bio.

Przepisy na chłodnik z buraczków oraz na chłodnik z wiśni znajdziesz w mojej książce Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato. 

Zapraszam na smaczne ochłodzenie

Chłodnik z ogórków, awokado i bazylii

(wegański, bez cukru, opcjonalnie bezglutenowy)

Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie

Ilość: 3 porcje

Składniki:

  • ok. 600 g ogórków gruntowych zielonych
  • ½ awokado
  • ½ ząbka czosnku
  • garść świeżych liści bazylii
  • 400 ml śmietany owsianej lub pół na pół z dozwolonym jogurtem roślinnym
  • 2 łyżki sok z cytryny
  • 150 ml wody z kiszonych ogórków (można mniej w zależności od smaku)
  • sól himalajska różowa drobna
  • świeżo zmielony pieprz biały
  • oliwa z oliwek lub olej lniany do podania

Przygotowanie:

  1. Dojrzałe awokado wyjmujemy łyżką i umieszczamy w misce
  2. Ogórki myjemy i obieramy ze skórki, ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy do awokado
  3. Czosnek ścieramy na drobnej tarce bezpośrednio do miski (dozujmy jego ilość w zależności od smaku, możemy go także pominąć)
  4. Liście bazylii drobno siekamy, dodajemy do reszty składników
  5. Wszystkie składniki blendujemy (u mnie krótką chwilę blenderem ręcznym, nie chciałam by powstał czysty krem)
  6. Dolewamy bardzo dobrze schłodzoną śmietanę, wodę z ogórków i sok z cytryny, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, wstawiamy do schłodzenia
  7. Podajemy prosto z lodówki, z dodatkiem oleju lnianego lub oliwy z oliwek, oprószony pieprzem

Wskazówki:

Zrobiłam gęsty chłodnik, można go rozrzedzić mlekiem roślinnym, wodą niegazowaną czy dodatkową wodą z kiszonych ogórków.

 

Fot. Katarzyna Jankowska