Jest lato, musi być ciepło:) Dziś jednak było upalnie, a na takie dni zupa chłodnik najlepsza. Chłodnik z ogórków, awokado i bazylii wspaniale nawadnia i chłodzi.
Jest smaczny, prawie kremowy, więc możemy go podawać mniejszym dzieciom. Ograniczmy tylko ilość przypraw.
Taki chłodnik dla nieuczulonej części rodziny, można przygotować na bazie jogurtu i maślanki. Osobiście unikam produktów zawierających laktozę więc polecam poszukać właśnie takich, najlepiej bio.
Przepisy na chłodnik z buraczków oraz na chłodnik z wiśni znajdziesz w mojej książce Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato.
Zapraszam na smaczne ochłodzenie
Chłodnik z ogórków, awokado i bazylii
(wegański, bez cukru, opcjonalnie bezglutenowy)
Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie
Ilość: 3 porcje
Składniki:
- ok. 600 g ogórków gruntowych zielonych
- ½ awokado
- ½ ząbka czosnku
- garść świeżych liści bazylii
- 400 ml śmietany owsianej lub pół na pół z dozwolonym jogurtem roślinnym
- 2 łyżki sok z cytryny
- 150 ml wody z kiszonych ogórków (można mniej w zależności od smaku)
- sól himalajska różowa drobna
- świeżo zmielony pieprz biały
- oliwa z oliwek lub olej lniany do podania
Przygotowanie:
- Dojrzałe awokado wyjmujemy łyżką i umieszczamy w misce
- Ogórki myjemy i obieramy ze skórki, ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy do awokado
- Czosnek ścieramy na drobnej tarce bezpośrednio do miski (dozujmy jego ilość w zależności od smaku, możemy go także pominąć)
- Liście bazylii drobno siekamy, dodajemy do reszty składników
- Wszystkie składniki blendujemy (u mnie krótką chwilę blenderem ręcznym, nie chciałam by powstał czysty krem)
- Dolewamy bardzo dobrze schłodzoną śmietanę, wodę z ogórków i sok z cytryny, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, wstawiamy do schłodzenia
- Podajemy prosto z lodówki, z dodatkiem oleju lnianego lub oliwy z oliwek, oprószony pieprzem
Wskazówki:
Zrobiłam gęsty chłodnik, można go rozrzedzić mlekiem roślinnym, wodą niegazowaną czy dodatkową wodą z kiszonych ogórków.
No Replies to "Chłodnik z ogórków, awokado i bazylii"