Bliny z samopszy przygotowałam na obiad dla mojego alergika. Reszta rodziny w tym samym czasie jadła placki ziemniaczane. Oba dania podałam z sosem czosnkowym i sosem tzatziki.
Przygotowałam także sos kurkowy, więc każdy mógł wybrać to, na co miał ochotę. Wszystkie potrawy oczywiście nie zawierały mleka, jajek, soi, orzechów itd.
Sosy powstały na bazie śmietany roślinnej.
Zapraszam i życzę Smacznego
Bliny z samopszy
(bez dodatku łososia – wegańskie, bez cukru, bez drożdży)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 9 szt.
Składniki:
- 100 g mąki z samopszy (dawna odmiana pszenicy)
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego (przepis na domowy ocet znajdziesz w mojej NOWEJ książce)
- 150 ml mleka orkiszowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli himalajskiej różowej drobnej
- 50 ml wody z ciecierzycy (gotowa zalewa z puszki lub słoika)
dodatkowo:
- sos tzatziki (przepis wkrótce) lub sos kurkowy
- lub sos czosnkowy z książki „Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę”
- łosoś wędzony bio (nie dla wegan)
- zielony koperek
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Mleko wlewamy do miski, dodajemy ocet jabłkowy, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
- Do mleka przesiewamy mąki, dodajemy sodę, sól i oliwę, miksujemy.
- W drugiej suchej misce miksujemy na sztywną pianę wodę z ciecierzycy, pianę dodajemy do mąki i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.
- Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię z dodatkiem oleju, nakładamy porcje ciasta i smażymy placuszki na średnim ogniu z każdej ze stron.
- Podajemy na ciepło z dodatkiem sosu i zieloną sałatką np. z rukoli i pomidorków.
Wskazówki:
Zamiast mąki z samopszy można użyć innej mąki np. orkiszowej czy pszennej bio.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska
No Replies to "Bliny z samopszy"