Sos kurkowy

Sos kurkowy o tej porze roku często gości w naszym domu. Kurki kupuję w supermarketach, by mieć pewność co do ich pochodzenia. Takie grzyby posiadają odpowiednie atesty, są sprawdzane.

Sos kurkowy nadaje daniom ciekawy smak, ale trzeba pamiętać, że grzybów leśnych nie podajemy dzieciom!

Zapytacie do jakiego wieku? Nie zaleca się ich podawania do 12., a nawet do 18. roku życia. W momencie kiedy świadomy człowiek sam decyduje się na jedzenie grzybów problem, od kiedy podawać, znika.

Ja wprowadziłam je do diety syna ok. 10 roku życia, jednak on za nimi nie przepada i nie je.

Zapraszam i życzę Smacznego

Sos z kurek

(wegański, bez cukru, opcjonalnie bezglutenowy)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 3 porcje

Składniki:

  • 200 g kurek
  • ½ cebuli
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy lub 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 50-100 ml przegotowanej wody
  • sól himalajska różowa drobna
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku
  • szczypta słodkiej papryki i/lub kurkumy
  • 150 ml śmietany owsianej (firmy Outly) lub sojowej (jeśli dozwolona)

Przygotowanie:

  1. Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy, odcinamy uszkodzone końcówki, większe kapelusze kroimy na mniejsze kawałki, osuszamy na durszlaku.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło klarowane, dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, szklimy przez chwilę.
  3. Dodajemy przygotowane kurki, smażymy przez 5 minut, dolewamy ok. 50 ml wody i dusimy na małym ogniu aż grzyby będą miękkie, solimy, pieprzymy, doprawiamy tymiankiem i papryką bądź kurkumą.
  4. Dolewamy śmietanę owsianą, mieszamy, nie gotujemy, doprawiamy do smaku solą.
  5. Podajemy na ciepło np. oprószony świeżym koperkiem

Wskazówki:

Jeśli chcemy uzyskać kremową konsystencję sosu, przekładamy zawartość patelni do miski lub blendera i blendujemy na krem.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Sos kurkowy"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.