“Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę.”
NOWA książka Katarzyny Jankowskiej
Premiera 07 września 2017 r.
To dziś, dziś jest dzień oficjalnej premiery mojej NOWEJ książki. Wybrałam tę datę nieprzypadkowo.
Siódmego września bowiem przypada także rocznica mojego ślubu.
Mam więc dziś dwa ważne osobiste powody do świętowania!
Premiera 07 września 2017 r.
„Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę” to druga część serii poradników z przepisami dla alergików, nad którą pracowałam od września zeszłego roku do sierpnia roku obecnego. Rok bardzo intensywnej pracy zaowocował moim kolejnym pisanym dzieckiem.
Trudno jest tak słowami opisać co się czuje w chwili gdy, to czemu poświęciło się tyle czasu, serca i uwagi można powąchać, obejrzeć, dotknąć i przeczytać.
To moja czwarta książka, a druga wydana samodzielnie.
Co znaczy samodzielnie wydana?
W wielkim skrócie znaczy to tyle, że 2 lata temu założyłam własną działalność gospodarczą, wydawnictwo MAG Katarzyna Jankowska.
Zgromadziłam wokół siebie kilka wspaniałych współpracujących ze mną osób.
Stworzyłam koncepcję moich książek MAG Z Dziećmi. Przygotowałam setki przepisów, jeszcze większą pulę zdjęć. Każde danie przetestowałam kilka razy, ugotowałam, sfotografowałam i zjadłam:)
Żeby ugotować to co wyczarowałam, musiałam przytaszczyć do domu wielkie torby zakupów. Każdy kto mnie bliżej zna, sprzedawcy u których na co dzień kupuję, wiedzą, że bez wielkiej torby, którą specjalnie dla mnie uszyła moja przyjaciółka Małgosia, nie wychodzę z domu.
Książka jest pełna pięknych zdjęć ale też kolorowych, ręcznie wykonanych ilustracji.
Żeby taka ilustracja znalazła się na stronach książki najpierw musi powstać jej zamysł. Patrzyłam na zdjęcie, wymyślałam nazwę potrawy, analizowałam wartość zdrowotną dania a potem swoje sugestie kierowałam do ilustratorki.
Kamila Styczyńska, która współpracowała ze mną przy książkach MAG Z Dziećmi, jest na co dzień pedagogiem i mamą Tymka. Rysunki Kamy są wykonane ręcznie, kredką i były mi dostarczane na kartkach papieru. Mogłam skorzystać z rozwiązań komputerowych, ale chciałam by moje książki były inne, wyjątkowe, takie jak nasi mali alergicy.
Żeby taki rysunek mógł pojawić się w książce trafiał fizycznie do graficzki Agaty Warda i tu zaczynała się, jak to Agata nazywa, „dłubanina”. Rysunek należało zeskanować, obrysować graficznie, wyciąć, a następnie odpowiednio wkleić do zdjęcia, sprawić by stał się jednością ze zdjęciem i pokazywał pewną historię.
W książce znajduje się ponad 150 rysunków i 74 zdjęcia, wyobrażacie już sobie ogrom pracy, która została włożona, żeby uzyskać wymarzony przeze mnie efekt?
Na szczęście obie panie, graficzka i rysowniczka są osobami dbającymi o szczegóły, więc nawet nie przeszkadzało im to, że sama jestem wymagająca.
Myśląc nad koncepcją moich książek, chciałam także aby miały charakter edukacyjny. Kocham książki kulinarne, które oprócz samego przepisu i zdjęcia potrawy (a zdjęcie potrawy dla mnie osobiście jest niezbędne w książkach kucharskich), wnoszą także wiedzę.
Ponieważ moja książka jest w pewnym stopniu przeznaczona dla dzieci, zamierzałam w zabawny i ciekawy sposób dotrzeć do nich z informacjami na temat „dziwnych” produktów i zdrowego odżywiania. Dlatego też w książce pojawiły się wiersze (21), które w prosty i zabawny sposób uczą dzieci co jest wartościowe i zdrowe.
Żeby powstał taki wiersz, najpierw stworzyłam listę produktów, o których chciałam więcej dzieciom opowiedzieć. Następnie przygotowałam merytoryczną notatkę opisującą najważniejsze wartości, ciekawostki na temat produktu, podkreślając to na czym najbardziej mi zależy. Taka notatka trafiała do Kamili, która nie tylko rysuje, ale także ma talent pisarski, a ona pisała te piękne wersety.
Wiersz wysyłała do mnie, akceptowałam lub sugerowałam zmiany. Każdy wiersz dostał na koniec swoją ilustrację i trafiał do graficzki Agaty, która łącząc jedno z drugim umieszczała je na kartkach książki.
Koordynacja wszystkich działań wymagała odpowiedniej organizacji pracy i pochłonęła wiele czasu. Cieszę się, że w moim życiu zawodowym był taki okres, kiedy to musiałam być dobrze zorganizowana i zdyscyplinowana. Teraz te umiejętności bardzo mi się przydają.
Wraz z nową książką powrócili także MAGiczni bohaterowie: Konrad, MAG, Mila, Bianka i Tymek. Tym razem dołączyli do nich nowi przyjaciele: Zosia i Max. Zosia to dziewczynka z celiakią i jak pozostali moi bohaterowie, istnieje naprawdę.
MAGiczni bohaterowie mają za zadanie pobudzać wyobraźnię dziecka i zachęcać je do próbowania nowych produktów i potraw.
Wszystkie przepisy w książce (86) powstały na bazie warzyw i owoców dostępnych w Polsce w okresie jesienno-zimowym. Poznacie te warzywa i owoce z załączonych w książce specjalnych grafik.
Żadne z dań przygotowanych do książki nie zawiera mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, selera, miodu i zwykłego cukru. Wszystkie są wegańskie i bezglutenowe.
Przepisy zostały podzielone na działy: Podstawowe, Śniadania, Obiady-kolacje, Desery, Dodatki. Nowością jest dział Zdrowa apteczka, który zawiera 10 prostych receptur na dania, dzięki którym w naturalny sposób zadbamy o zdrowie.
Podobnie jak w pozostałych moich książkach, każdy przepis został opatrzony informacją dietetyczną, stworzoną z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa i owoce.
Zanim taka adnotacja trafiła na strony książki, przepis wraz z moimi uwagami wysyłany był do dietetyczki Moniki Maćków. Ona opracowywała komentarz dietetyczny, wyliczenia wartości odżywczych i uwagi odnośnie alergii krzyżowych. Następnie przepis z opisem trafiał ponownie do mnie, a ja dodawałam jeszcze swoją wiedzę i ciekawostki oraz opracowywałam go stylistycznie.
Żeby ułatwić Wam odpowiednie bilansowanie diety przygotowałyśmy z Moniką podsumowanie wartości odżywczych i kalorycznych każdego dania. Znajdziecie je w postaci tabel wraz ze zbiorczymi zestawieniami dziennego zapotrzebowania na najważniejsze witaminy i mikroelementy.
Bardzo często otrzymywałam zapytania typu „a którą mąkę mam użyć do ciasta kruchego, którą do tortu?”. Stworzyłam więc przewodnik po 23 wartościowych mąkach bezglutenowych, który z pewnością będzie pomocny Waszej w kuchni.
W każdej mojej książce przekazuję sporą dawkę wiedzy na temat alergii i zdrowego odżywiania. W najnowszej MAG Z Dziećmi nie mogło być inaczej.
Część merytoryczna dla dorosłych to tzw. wademekum dla rodzica, które zawiera:
- Obszerny materiał od dietetyka o odporności, probiotykach i prebiotykach,
- Zbiór wiadomości na temat potasu oraz witamin: A,C i E,
- Informacje o alergii na roztocze kurzu domowego,
- Porady dla rodziców alergika w szkole,
- Sezonowy kalendarz na jesień i zimę, który ułatwi wybór wartościowych warzyw i owoców.
W książce znajdziecie także:
- porady
- rebusy
- ilustrację „znajdź 12 szczegółów”
- samoprzylepne gwiazdki, które służą do oznaczenia ulubionych przepisów oraz
- strony „Mój przepis”, na których można zapisać własne pomysły kulinarne.
Żeby mieć pewność, że cały materiał w książce jest bezbłędnie i stylistycznie przygotowany, książka musiała przejść przez ręce korektorki Eweliny Blicharz. Nie myślcie jednak, że jedna korekta wystarczyła. Działo się to etapami, pracowały nad tym zarówno korektorka, jak i graficzka a także ja i moja córka Natalia.
Nie wiem co ja bym bez Natalii zrobiła. Kiedy czyta się swój własny tekst kolejny, kilkunasty raz nie widzi się ani błędów ani braków. Świeże spojrzenie mojej córki, jej zdolność do logicznego, konstruktywnego myślenia były mi niezbędne. Całościowo czytałyśmy tę książkę 10 razy, pracując nawet na plaży podczas rodzinnych wakacji:)
A jak znam życie to i tak coś się znajdzie co trzeba będzie poprawić w dodruku:) Czytając wydrukowany już egzemplarz jak na razie nie znalazłam błędów!
P.S. Jeśli coś wyłapiecie, proszę dajcie znać.
Moje książki, choć pisane z myślą o alergikach są odpowiednią lekturą także dla wegan, wegetarian, osób na diecie bezglutenowej i miłośników zdrowego odżywiania.
Z ogromną radością informuję także, że patronat medialny nad książką objęli:
Fundacja Szkoła na widelcu Grzegorza Łapanowskiego, która każdego dnia pracuje nad poprawą jakości jedzenia polskich dzieci,
Food Forum, największe w Polsce czasopismo o zdrowym odżywianiu i dietetyce,
Targi NATURA FOOD i beECO, międzynarodowe targi żywności ekologicznej i naturalnej, w tym roku obchodzą X jubileusz!
Biokurier , czasopismo i portal, poświęcone w 100% żywności ekologicznej, zdrowemu stylowi życia i nowościom z ekorynku.
Dzieci są ważne, serwis ekorodziców promujący naturalne podejście do ciąży, odżywiania i zdrowia dzieci.
Patronat merytoryczny podobnie jak przy pozostałych moich książkach objęło: Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Na koniec dodam jeszcze, że nigdy nie byłam bardziej szczęśliwa i spełniona zawodowo jak teraz, od czasu gdy bloguję i piszę książki.
Kiedy zaczynałam pełna obaw, że muszę odkryć swoją prywatność, wyjść do ludzi i opowiedzieć naszą historię nie miałam pojęcia, że moje życie dzięki temu stanie się pełniejsze i bardziej wartościowe.
Każdego dnia dziękuję Opatrzności za wszystkie znaki i to co mnie spotyka.
Nadal borykamy się z problemami alergii ale teraz nie jestem z tym sama. Dzięki blogowi, książkom, działaniom na Facebooku i Instagramie spotykam się na co dzień z ogromną rzeszę przychylnych mi ludzi, którzy cieszą się wraz ze mną, że z sytuacji, która wydawała się bez wyjścia, stworzyłam MAG, miejsce w którym wszyscy czujemy się bezpiecznie w codziennej walce z alergią.
Zapraszam do Sklepu MAG, tam czekają na Was wszystkie moje książki:)
4 komentarze to "Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę. Nowa książka Katarzyny Jankowskiej"
Dd 13 września 2017 (20:54)
Jestem zachwycona wydaniem książki. Urzekła mnie od pierwszych kartek. Mimo, że nie jestem dzieckiem wzbudza we mnie bardzo pozytywne uczucia. Zresztą tak samo jak autorka. Jest Pani przemiłą osobą. Syn bardzo chętnie do niej zagląda i pyta kiedy coś ugotujemy. 🙂
Pozdrawiam Daria z rodziną
Katarzyna Jankowska 8 października 2017 (12:07)
Bardzo dziękuję:) W każdym z nas jest dużo dziecka, jak najwięcej pozytywnych odczuć życzę i pozdrawiam serdecznie!
RenataW 6 października 2017 (08:57)
Świetna książka, rzeczowa, konkretna. Bardzo pomocna, gdy chcemy urozmaicić dietę dziecku z alergią. A przy tym pomaga w zdrowym odżywianiu. Skoro robię coś dla córki, to tak naprawdę je to również cała rodzina. Dzieci bardzo lubią oglądać książkę i wybierać potrawy które będziemy gotować. Ciężko określić która z Pani książek jest najlepsza. Ja uważam, że wszystkie są rewelacyjne szczególnie informacje dodatkowe, które pomagają zrozumieć alergie u dziecka jeszcze bardziej. Pani Kasiu życzę wytrwałości w tym co Pani robi i kolejnej tak udanej książki Pozdrawiam Renata
Katarzyna Jankowska 8 października 2017 (12:06)
Bardzo dziękuję za opinię, cieszę się że moje książki mogą Wam służyć:)