Zabrałam się za przygotowanie tarty ze śliwkami, a skończyło się na wyczarowaniu musu śliwkowego.
Taki mus można podawać od razu lub po schłodzeniu. Dodany do wypieków spulchnia ciasto.
Na śliwki muszą uważać osoby z alergią na pyłki drzew i traw, a także uczuleni na salicylany.
Zapraszam i życzę Smacznego
Mus śliwkowo czekoladowy
(wegański, bez cukru, bezglutenowy)
Ilość: 3- 4 porcje
Czas przygotowania: 25 minut + chłodzenie
Składniki:
- ½ kg śliwek węgierek
- 10 daktyli bez pestek
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki ciemnego kakao lub karobu w proszku
- 50 ml zalewy ciecierzycy z puszki lub słoika
Przygotowanie:
- Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki, umieszczamy w garnku
- Dodajemy daktyle i 2 łyżki wody, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut aż owoce zmiękną
- Do ciepłych owoców dodajemy kakao lub karob w proszku, blendujemy na gładki krem, odstawiamy do wystudzenia
- Zalewę z ciecierzycy miksujemy na sztywną pianę, miksujemy ok. 3 minuty
- Pianę dodajemy do schłodzonego kremu śliwkowego, mieszamy łyżką
- Mus nakładamy do pucharków, wstawiamy do lodówki
- Wyjmujemy z lodówki na krótko przed podaniem
Wskazówki:
Krem śliwkowo-czekoladowy możemy wykorzystać jako deser, jako dodatek do gofrów, ciastek czy muffinek.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska
No Replies to "Wegański mus śliwkowo czekoladowy"