Wegański mus śliwkowo czekoladowy

Zabrałam się za przygotowanie tarty ze śliwkami, a skończyło się na wyczarowaniu musu śliwkowego.

Taki mus można podawać od razu lub po schłodzeniu. Dodany do wypieków spulchnia ciasto.

Na śliwki muszą uważać osoby z alergią na pyłki drzew i traw, a także uczuleni na salicylany.

Zapraszam i życzę Smacznego

Mus śliwkowo czekoladowy

(wegański, bez cukru, bezglutenowy)

Ilość: 3- 4 porcje

Czas przygotowania: 25 minut + chłodzenie

Składniki:

  • ½ kg śliwek węgierek
  • 10 daktyli bez pestek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki ciemnego kakao lub karobu w proszku
  • 50 ml zalewy ciecierzycy z puszki lub słoika

Przygotowanie:

  1. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki, umieszczamy w garnku
  2. Dodajemy daktyle i 2 łyżki wody, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut aż owoce zmiękną
  3. Do ciepłych owoców dodajemy kakao lub karob w proszku, blendujemy na gładki krem, odstawiamy do wystudzenia
  4. Zalewę z ciecierzycy miksujemy na sztywną pianę, miksujemy ok. 3 minuty
  5. Pianę dodajemy do schłodzonego kremu śliwkowego, mieszamy łyżką
  6. Mus nakładamy do pucharków, wstawiamy do lodówki
  7. Wyjmujemy z lodówki na krótko przed podaniem

Wskazówki:

Krem śliwkowo-czekoladowy możemy wykorzystać jako deser, jako dodatek do gofrów, ciastek czy muffinek.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Wegański mus śliwkowo czekoladowy"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.