Bakłażany pochodzą z rodziny psiankowatych, mogą więc uczulać osoby reagujące na pyłki brzozy, oraz osoby z alergią na pomidory czy ziemniaki.
Nie podaję więc tego warzywa, a właściwie owocu mojemu alergikowi.
Bakłażan zawiera duże ilości błonnika i z tego też powodu może powodować wzdęcia i gazy. Jego zaletą zaś jest niska kaloryczność, duża zawartość potasu, magnezu i wapnia.
Osobiście bardzo chętnie sięgam po bakłażana. Stosuję go do leczo, dipów i hummusu.
Jak upiec bakłażana?
Zapraszam i życzę Smacznego
Jeśli poszukujesz więcej dań warzywnych, również tych tradycyjnych i popularnych w polskich domach, to zapraszam do książek z cyklu Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie.
Sięgnij po taki promocyjny zestaw dwóch książek z tradycyjnymi daniami Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie oraz Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
Jak upiec bakłażana?
(bez mleka, bez jajek, bezglutenowy, bez cukru, wegański)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 1 bakłażan
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- sól himalajska różowa drobna
- świeżo mielony pieprz biały (można pominąć)
Przygotowanie:
- Oliwę, drobniutko pokrojony czosnek i suszony tymianek łączymy ze sobą.
- Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki o grubości 1 cm.
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem.
- Plastry bakłażana solimy z obu stron i smarujemy przygotowaną marynatą.
- Układamy na blaszce i zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 minut aż się lekko zrumienią z wierzchu i będą miękkie.
- Upieczone krążki bakłażana podajemy z hummusem lub sosem czosnkowym.
- Pieczonego bakłażana możemy też wykorzystać do przygotowania past i dipów.
Wskazówki:
Warto jeść skórkę bakłażana z uwagi na zawartość antyoksydantów.
No Replies to "Jak upiec bakłażana"