Jak upiec bakłażana

Bakłażany pochodzą z rodziny psiankowatych, mogą więc uczulać osoby reagujące na pyłki brzozy, oraz osoby z alergią na pomidory czy ziemniaki.

Nie podaję więc tego warzywa, a właściwie owocu mojemu alergikowi.

Bakłażan zawiera duże ilości błonnika i z tego też powodu może powodować wzdęcia i gazy. Jego zaletą zaś jest niska kaloryczność, duża zawartość potasu, magnezu i wapnia.

Osobiście bardzo chętnie sięgam po bakłażana. Stosuję go do leczo, dipów i hummusu. 

Jak upiec bakłażana?

Zapraszam i życzę Smacznego

Jeśli poszukujesz więcej dań warzywnych, również tych tradycyjnych i popularnych w polskich domach, to zapraszam do książek z cyklu Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie.

Sięgnij po taki promocyjny zestaw dwóch książek z tradycyjnymi daniami Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie oraz Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie.

Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Jak upiec bakłażana?

(bez mleka, bez jajek, bezglutenowy, bez cukru, wegański)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • sól himalajska różowa drobna
  • świeżo mielony pieprz biały (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Oliwę, drobniutko pokrojony czosnek i suszony tymianek łączymy ze sobą.
  2. Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki o grubości 1 cm.
  3. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem.
  5. Plastry bakłażana solimy z obu stron i smarujemy przygotowaną marynatą.
  6. Układamy na blaszce i zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 minut aż się lekko zrumienią z wierzchu i będą miękkie.
  7. Upieczone krążki bakłażana podajemy z hummusem lub sosem czosnkowym.
  8. Pieczonego bakłażana możemy też wykorzystać do przygotowania past i dipów.

Wskazówki:

Warto jeść skórkę bakłażana z uwagi na zawartość antyoksydantów. 

Jak upiec bakłażana

Fot. Katarzyna Jankowska


Jak upiec bakłażana

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Jak upiec bakłażana"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.