Zanim powstały wegańskie bezy karobowe przygotowałam klasyczną ich wersję czyli bezy białe.
Jak je zrobić dowiesz się z tego przepisu.
Kilka ważnych wskazówek:
- Używaj stalowej miski (proces miksowania jest długi, stalowej miski nie uszkodzisz)
- Miska musi być sucha, pozbawiona wody czy tłuszczu
- Stosuj dokładnie przesiane produkty
- Miksuj stopniowo, dokładnie, nie śpiesz się
- Zalewa po ciecierzycy nie musi być schłodzona
- Bezy wychodzą przy użyciu zwykłego cukru pudru, nie sprawdził się miód, syrop, ksylitol itp.
- Próba zmniejszenia ilości cukru także się nie powiodła
- Susz bezy w piekarniku w temperaturze od 90-100°C
- Jedz ograniczone ilości tej słodkości (cukier szkodzi, zaburza florę bakteryjną, uzależnia!)
Zapraszam na wegańskie bezy!
Jak widać nic nie stoi na przeszkodzie by także alergicy, weganie i osoby na diecie bezglutenowej mogli spróbować jak smakuje beza. A ta wegańska smakuje dużo lepiej od tradycyjnej:)
P.S. Takie bezy sprawdzą się jako ładunek energetyczny dla biegaczy!
Jak zrobić wegańskie bezy
(bez jajek, bez mleka, bezglutenowe)
Czas przygotowania: 2 h i 5 minut
Ilość: 60 szt. 3cm
Składniki:
- 150 ml wody z zalewy po ciecierzycy, najlepiej ekologicznej
- 175 g cukru pudru białego
Przygotowanie:
- Do suchej, stalowej miski wlewamy wodę z zalewy po ciecierzycy, miksujemy przez 5 minut aż piana stanie się sztywna
- Cukier puder przesiewamy
- Łyżka za łyżką do sztywnej piany dodajemy przesiany cukier puder, cały czas miksując. Proces miksowania trwa około 30 minut, nie śpieszymy się, miksujemy dokładnie
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
- Piekarnik nagrzewamy do 100°C w opcji z termoobiegiem
- Do rękawa cukierniczego lub szprycy do ciasta wkładamy gęstą masę bezową, kształtujemy małe beziki i układamy je na blaszce w niewielkich odstępach od siebie
- Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i suszymy bezy przez około 1,5 godziny
- Bezy są gotowe jeśli odrywają się bez problemu od papieru
- Można je pozostawić w wyłączonym i otwartym piekarniku przez 15 minut
- Gotowe, wystudzone bezy przechowujemy w szklanym słoju, przez wiele dni nie tracą na wartości
4 komentarze to "Jak zrobić wegańskie bezy"
Kati KB 17 maja 2017 (19:59)
W Thermomixie się uda?
Katarzyna Jankowska 18 maja 2017 (07:08)
Jeśli ubija pani zwykłe białka jajek i się udaje to białko z ciecierzycy też da radę. Nie używam tego urządzenia więc nie sprawdziłam w praktyce.
Karolina Bielska 15 listopada 2017 (13:06)
czy woda z zalewy to woda po ugotowanej ciecierzycy czy po tej z puszki ?
Katarzyna Jankowska 21 listopada 2017 (17:34)
Można wykorzystać także wodę po ugotowanej ciecierzycy, ja korzystam najczęściej z wody, zalewy ze słoika, można też z puszki.