Jak zrobić wegańskie bezy

Zanim powstały wegańskie bezy karobowe przygotowałam klasyczną ich wersję czyli bezy białe.

Jak je zrobić dowiesz się z tego przepisu.

Kilka ważnych wskazówek:

  1. Używaj stalowej miski (proces miksowania jest długi, stalowej miski nie uszkodzisz)
  2. Miska musi być sucha, pozbawiona wody czy tłuszczu
  3. Stosuj dokładnie przesiane produkty
  4. Miksuj stopniowo, dokładnie, nie śpiesz się
  5. Zalewa po ciecierzycy nie musi być schłodzona
  6. Bezy wychodzą przy użyciu zwykłego cukru pudru, nie sprawdził się miód, syrop, ksylitol itp. 
  7. Próba zmniejszenia ilości cukru także się nie powiodła
  8. Susz bezy w piekarniku w temperaturze od 90-100°C 
  9. Jedz ograniczone ilości tej słodkości (cukier szkodzi, zaburza florę bakteryjną, uzależnia!)

Zapraszam na wegańskie bezy!

Jak widać nic nie stoi na przeszkodzie by także alergicy, weganie i osoby na diecie bezglutenowej mogli spróbować jak smakuje beza. A ta wegańska smakuje dużo lepiej od tradycyjnej:)

P.S. Takie bezy sprawdzą się jako ładunek energetyczny dla biegaczy!

Jak zrobić wegańskie bezy

(bez jajek, bez mleka, bezglutenowe)

Czas przygotowania: 2 h i 5 minut

Ilość: 60 szt. 3cm

Składniki:

  • 150 ml wody z zalewy po ciecierzycy, najlepiej ekologicznej
  • 175 g cukru pudru białego

Przygotowanie:

  1. Do suchej, stalowej miski wlewamy wodę z zalewy po ciecierzycy, miksujemy przez 5 minut aż piana stanie się sztywna
  2. Cukier puder przesiewamy
  3. Łyżka za łyżką do sztywnej piany dodajemy przesiany cukier puder, cały czas miksując. Proces miksowania trwa około 30 minut, nie śpieszymy się, miksujemy dokładnie
  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
  5. Piekarnik nagrzewamy do 100°C w opcji z termoobiegiem
  6. Do rękawa cukierniczego lub szprycy do ciasta wkładamy gęstą masę bezową, kształtujemy małe beziki i układamy je na blaszce w niewielkich odstępach od siebie
  7. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i suszymy bezy przez około 1,5 godziny
  8. Bezy są gotowe jeśli odrywają się bez problemu od papieru 
  9. Można je pozostawić w wyłączonym i otwartym piekarniku przez 15 minut
  10. Gotowe, wystudzone bezy przechowujemy w szklanym słoju, przez wiele dni nie tracą na wartości

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

4 komentarze to "Jak zrobić wegańskie bezy"

  • comment-avatar
    Kati KB 17 maja 2017 (19:59)

    W Thermomixie się uda?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 18 maja 2017 (07:08)

      Jeśli ubija pani zwykłe białka jajek i się udaje to białko z ciecierzycy też da radę. Nie używam tego urządzenia więc nie sprawdziłam w praktyce.

  • comment-avatar
    Karolina Bielska 15 listopada 2017 (13:06)

    czy woda z zalewy to woda po ugotowanej ciecierzycy czy po tej z puszki ?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 21 listopada 2017 (17:34)

      Można wykorzystać także wodę po ugotowanej ciecierzycy, ja korzystam najczęściej z wody, zalewy ze słoika, można też z puszki.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.