Pesto z liści rzodkiewki

Już możemy się cieszyć młodą ekologiczną rzodkiewką!

Liście rzodkiewki nie tylko są jadalne, ale też bardziej wartościowe niż czerwone korzenie rzodkiewki.

Są źródłem witaminy C, żelaza i wapnia. Mają ostro-gorzkawy smak więc zanim je polubimy dodawajmy do potraw w mniejszych ilościach.

Pamiętajmy by spożywać liście wolne od pestycydów.

Zapraszam i życzę Smacznego

Pesto z liści rzodkiewki

(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość: ok. 250 g

Składniki:

  • garść liści z młodej ekologicznej rzodkiewki
  • ok. 200 g ciecierzycy ugotowanej lub z zalewy
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (można pominąć)
  • 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
  • 25 ml przegotowanej zimnej wody
  • sól himalajska różowa drobna do smaku
  • sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

  1. Liście rzodkiewki myjemy, czosnek obieramy ze skórki
  2. W dzbanku blendera kielichowego umieszczamy wszystkie składniki, blendujemy na gładki krem
  3. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny
  4. Podajemy do kanapek, warzyw lub do makaronu

Wskazówki:

Jeśli nie możesz jeść ciecierzycy, zastosuj pestki słonecznika.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

No Replies to "Pesto z liści rzodkiewki"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.