Już możemy się cieszyć młodą ekologiczną rzodkiewką!
Liście rzodkiewki nie tylko są jadalne, ale też bardziej wartościowe niż czerwone korzenie rzodkiewki.
Są źródłem witaminy C, żelaza i wapnia. Mają ostro-gorzkawy smak więc zanim je polubimy dodawajmy do potraw w mniejszych ilościach.
Pamiętajmy by spożywać liście wolne od pestycydów.
Zapraszam i życzę Smacznego
Pesto z liści rzodkiewki
(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: ok. 250 g
Składniki:
- garść liści z młodej ekologicznej rzodkiewki
- ok. 200 g ciecierzycy ugotowanej lub z zalewy
- ½ ząbka czosnku
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (można pominąć)
- 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
- 25 ml przegotowanej zimnej wody
- sól himalajska różowa drobna do smaku
- sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
- Liście rzodkiewki myjemy, czosnek obieramy ze skórki
- W dzbanku blendera kielichowego umieszczamy wszystkie składniki, blendujemy na gładki krem
- Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny
- Podajemy do kanapek, warzyw lub do makaronu
Wskazówki:
Jeśli nie możesz jeść ciecierzycy, zastosuj pestki słonecznika.
No Replies to "Pesto z liści rzodkiewki"