Wegańskie bezy karobowe

Dzięki francuskim kucharzom wegański świat odkrył możliwości wody po ugotowanej ciecierzycy czy fasoli.

Tak zwana Aquafaba stała się wspaniałym zamiennikiem białka kurzego. Na co dzień stosuję ją np. do placuszków, naleśników czy wypieków.

Bardzo długo zwlekałam z przygotowaniem wegańskiej bezy, ponieważ danie to zawiera ogromne ilości zwykłego cukru.

Skusiłam się jednak gdyż chciałam pokazać mojemu alergikowi, że nie ma rzeczy niemożliwych i aby poznał nowy smak.

Moim zdaniem białe bezy wegańskie smakują podobnie do tych klasycznych na bazie białka jajka, ale na szczęście nie pachną jajkiem (czego ja osobiście w bezie nie lubię).

Najpierw przygotowałam klasyczne wegańskie białe bezy, a potem wyczarowałam właśnie te wegańskie bezy karobowe.

Przepis na białe bezy także pojawi się na blogu.

Karobowe bezy mają ciekawszy smak. Wszyscy próbujący zarówno białe jak i karobowe bezy, twierdzili, że te z karobem są smaczniejsze.

Karobowe bezy mają też trochę inną konsystencję po upieczeniu, są bardziej kruche.

Zapraszam na bardzo słodkie danie, dzięki któremu alergiczne dzieci poznają jak smakuje beza.

Pamiętajmy jednak by podać tę słodkość w bardzo ograniczonej ilości.

Wegańskie bezy karobowe

(bez jajek, bez mleka, bezglutenowe)

Czas przygotowania: 2 h i 5 minut

Ilość: 60 szt. 3 cm

Składniki:

  • 150 ml wody z zalewy po ciecierzycy
  • 175 g cukru pudru białego
  • 3 łyżki karobu w proszku

Przygotowanie:

  1. Do suchej, stalowej miski wlewamy wodę z zalewy po ciecierzycy, miksujemy przez 5 minut aż piana stanie się sztywna
  2. Cukier puder przesiewamy
  3. Karob przesiewamy do oddzielnego naczynia
  4. Łyżka za łyżką stopniowo, do sztywnej piany dodajemy przesiany cukier puder, cały czas miksujemy. Proces miksowania trwa około 30 minut, nie śpieszymy się, miksujemy dokładnie
  5. Na koniec także porcjami dodajemy przesiany karob, miksujemy aż cały się rozpuści i połączy z pianą
  6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
  7. Piekarnik nagrzewamy do 100°C w opcji z termoobiegiem
  8. Do rękawa cukierniczego lub szprycy do ciasta wkładamy gęstą masę bezową, małe beziki wyciskamy na papier, w niewielkich odstępach od siebie
  9. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i suszymy bezy przez około 1,5 godziny
  10. Bezy są gotowe jeśli odrywane od papieru, gładko od niego odchodzą
  11. Wysuszone bezy warto pozostawić jeszcze w wyłączonym i otwartym piekarniku przez 15 minut
  12. Gotowe, wystudzone bezy przechowujemy w szklanym słoju, przez wiele dni nie tracą na wartości
Wegańskie bezy karobowe

Fot. Katarzyna Jankowska

Wegańskie bezy karobowe

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Wegańskie bezy karobowe"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.