Zjadłabym świeży domowy chleb, pomyślałam i zrobiłam.
Eksperymentowałam i do końca bałam się trochę co z tego czarowania wyjdzie. Efekt bardzo pozytywny.
Pełnoziarnista drobno zmielona płaskurka nadała pieczywu ładny kolor i lekko orzechowy posmak.
Dodatek czarnuszki wzbogacił chleb w wartościowe składniki odżywcze.
Czarnuszkę można zamienić na inne ulubione ziarna. Zamiast nasion chia można dodać siemię lniane najlepiej złociste.
Chlebek po upieczeniu ma twardą rumianą skórkę i roztacza w domu niepowtarzalny zapach.
Dumna z siebie jestem:)
Zapraszam i życzę Smacznego
Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!
Prosty chleb orkiszowy z płaskurką
na drożdżach
(bez cukru, bez mleka, bez jajek)
Czas przygotowania: 1 h 40 minut
Ilość: 1 bochenek wymiary: 27 cm x 12 cm
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka syropu klonowego
- 200 g mąki pełnoziarnistej drobno zmielonej z płaskurki
- 300 g mąki orkiszowej typ 1100
- 1 łyżeczka soli himalajskiej różowej drobnej
- 400 ml ciepłej przegotowanej wody
- 1 łyżka nasion czarnuszki
- 1 łyżka ziaren chia
Przygotowanie:
- Drożdże rozkruszamy umieszczamy w misce, dodajemy syrop klonowy i 50 ml ciepłej wody, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy 3 łyżki mieszanki mąki, dokładnie łączymy składniki tworząc gesty roztwór, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
- Mąki przesiewamy do wyrośniętego zaczynu, dodajemy sól, czarnuszkę i chia, mieszamy
- Wlewamy 350 ml ciepłej wodę, zagniatamy ciasto, jest rzadkie, lekko klejące (dłonie można zwilżyć olejem, nie będzie się kleić przy wyrabianiu)
- Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia
- Formę do chleba wykładamy papierem do pieczenia
- Wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanej foremki, odstawiamy na czas nagrzania piekarnika
- Nagrzewamy piekarnik do 220°C góra-dół
- Chleb pieczemy przez10 minut, zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez 30 minut, aż będzie rumiany
- Wyjmujemy studzimy na kratce

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska
10 komentarzy to "Prosty chleb orkiszowy z płaskurką"
Sylwia Sobczyk 28 kwietnia 2017 (11:47)
Płaskurka to pszenica, więc jak sądzę, bez problemu będzie wyrzucenie jej z chleba i zrobienie go w całości z orkiszu?
Katarzyna Jankowska 30 kwietnia 2017 (07:28)
Płaskurka, samopsza, orkisz to najstarsze odmiany pszenicy:) Szkoda ją wyrzucać bo to wartościowe ziarno, nadaje ładny kolor i lekko orzechowy smak. Wszystkie wymienione zboża zawierają gluten, nie zostały jednak zmodyfikowane genetycznie i są bogate w wartości odżywcze.
Irena Czepczor 15 maja 2017 (20:10)
A skąd taką płaskurke czy samopsze wziąć. A poza tym mają gluten więc czy alergik uczulony na białka pszenicy może to jeść? Chyba nie.
Katarzyna Jankowska 16 maja 2017 (08:27)
Jeśli potwierdzona jest alergia na pszenicę oraz gluten to oczywiście dawne odmiany pszenicy także nie są odpowiednie. Mąki z samopszy czy płaskurki są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.
RenataW 22 września 2017 (07:05)
Mimo najlepszych chęci kilku osób, nie znaleźliśmy mąki orkiszowej typ 1100. Dostępna jest 550, 630, 750, 1850. Czy można zastapić tą mąkę jakimś innym typem? Płaskurkę zakupiłam, a chleba zrobić nie mogę:(((
Katarzyna Jankowska 22 września 2017 (18:00)
🙂 Oczywiście można użyć mąki chlebowej 750:) Można także 630, użycie 1850 czy 2000 może już wymagać większej ilości wody. To prosty przepis i proszę piec bez obaw!
Mikita89 6 listopada 2020 (16:47)
Mój się właśnie pieczeZamieniłam typ mąki orkiszowej na 1850,mam nadzieję że wyjdzie
Wanda 16 kwietnia 2020 (21:06)
Czy ten przepis mogę zastosować do pieczenia w automacie?
Katarzyna Jankowska 16 kwietnia 2020 (21:10)
Przykro mi ale nie znam się na pieczeniu w automacie.
swiat-orkiszu.pl 1 marca 2022 (09:18)
Pyszny i zdrowy przepis, który można zastosować do pieczenia w automacie. 🙂 Wybierając pieczywo orkiszowe zapewniamy sobie uczucie sytości na cały poranek i o wiele dłużej 🙂