Prosty chleb orkiszowy z płaskurką

Zjadłabym świeży domowy chleb, pomyślałam i zrobiłam.

Eksperymentowałam i do końca bałam się trochę co z tego czarowania wyjdzie. Efekt bardzo pozytywny.

Pełnoziarnista drobno zmielona płaskurka nadała pieczywu ładny kolor i lekko orzechowy posmak.

Dodatek czarnuszki wzbogacił chleb w wartościowe składniki odżywcze.

Czarnuszkę można zamienić na inne ulubione ziarna. Zamiast nasion chia można dodać siemię lniane najlepiej złociste.

Chlebek po upieczeniu ma twardą rumianą skórkę i roztacza w domu niepowtarzalny zapach.

Dumna z siebie jestem:)

Zapraszam i życzę Smacznego

Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!

Prosty chleb orkiszowy z płaskurką 

na drożdżach

(bez cukru, bez mleka, bez jajek)

Czas przygotowania: 1 h 40 minut

Ilość: 1 bochenek wymiary: 27 cm x 12 cm

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 200 g mąki pełnoziarnistej drobno zmielonej z płaskurki
  • 300 g mąki orkiszowej typ 1100
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej różowej drobnej
  • 400 ml ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżka nasion czarnuszki
  • 1 łyżka ziaren chia

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkruszamy umieszczamy w misce, dodajemy syrop klonowy i 50 ml ciepłej wody, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy 3 łyżki mieszanki mąki, dokładnie łączymy składniki tworząc gesty roztwór, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
  2. Mąki przesiewamy do wyrośniętego zaczynu, dodajemy sól, czarnuszkę i chia, mieszamy
  3. Wlewamy 350 ml ciepłej wodę, zagniatamy ciasto, jest rzadkie, lekko klejące (dłonie można zwilżyć olejem, nie będzie się kleić przy wyrabianiu)
  4. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia
  5. Formę do chleba wykładamy papierem do pieczenia
  6. Wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanej foremki, odstawiamy na czas nagrzania piekarnika
  7. Nagrzewamy piekarnik do 220°C góra-dół
  8. Chleb pieczemy przez10 minut, zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez 30 minut, aż będzie rumiany
  9. Wyjmujemy studzimy na kratce

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

10 komentarzy to "Prosty chleb orkiszowy z płaskurką"

  • comment-avatar
    Sylwia Sobczyk 28 kwietnia 2017 (11:47)

    Płaskurka to pszenica, więc jak sądzę, bez problemu będzie wyrzucenie jej z chleba i zrobienie go w całości z orkiszu?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 30 kwietnia 2017 (07:28)

      Płaskurka, samopsza, orkisz to najstarsze odmiany pszenicy:) Szkoda ją wyrzucać bo to wartościowe ziarno, nadaje ładny kolor i lekko orzechowy smak. Wszystkie wymienione zboża zawierają gluten, nie zostały jednak zmodyfikowane genetycznie i są bogate w wartości odżywcze.

  • comment-avatar
    Irena Czepczor 15 maja 2017 (20:10)

    A skąd taką płaskurke czy samopsze wziąć. A poza tym mają gluten więc czy alergik uczulony na białka pszenicy może to jeść? Chyba nie.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 16 maja 2017 (08:27)

      Jeśli potwierdzona jest alergia na pszenicę oraz gluten to oczywiście dawne odmiany pszenicy także nie są odpowiednie. Mąki z samopszy czy płaskurki są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.

  • comment-avatar
    RenataW 22 września 2017 (07:05)

    Mimo najlepszych chęci kilku osób, nie znaleźliśmy mąki orkiszowej typ 1100. Dostępna jest 550, 630, 750, 1850. Czy można zastapić tą mąkę jakimś innym typem? Płaskurkę zakupiłam, a chleba zrobić nie mogę:(((

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 22 września 2017 (18:00)

      🙂 Oczywiście można użyć mąki chlebowej 750:) Można także 630, użycie 1850 czy 2000 może już wymagać większej ilości wody. To prosty przepis i proszę piec bez obaw!

      • comment-avatar
        Mikita89 6 listopada 2020 (16:47)

        Mój się właśnie pieczeZamieniłam typ mąki orkiszowej na 1850,mam nadzieję że wyjdzie

  • comment-avatar
    Wanda 16 kwietnia 2020 (21:06)

    Czy ten przepis mogę zastosować do pieczenia w automacie?

  • comment-avatar
    swiat-orkiszu.pl 1 marca 2022 (09:18)

    Pyszny i zdrowy przepis, który można zastosować do pieczenia w automacie. 🙂 Wybierając pieczywo orkiszowe zapewniamy sobie uczucie sytości na cały poranek i o wiele dłużej 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.