Prosty chleb orkiszowy z płaskurką

Zjadłabym świeży domowy chleb, pomyślałam i zrobiłam. 

Eksperymentowałam i do końca bałam się trochę co z tego czarowania wyjdzie. Efekt bardzo pozytywny.

Pełnoziarnista drobno zmielona płaskurka nadała pieczywu ładny kolor i lekko orzechowy posmak.

Dodatek czarnuszki wzbogacił chleb w wartościowe składniki odżywcze.

Czarnuszkę można zamienić na inne ulubione ziarna. Zamiast nasion chia można dodać siemię lniane najlepiej złociste.

Chlebek po upieczeniu ma twardą rumianą skórkę i roztacza w domu niepowtarzalny zapach.

Dumna z siebie jestem:)

Zapraszam i życzę Smacznego

 

Prosty chleb orkiszowy z płaskurką 

na drożdżach

(bez cukru, bez mleka, bez jajek)

Czas przygotowania: 1 h 40 minut

Ilość: 1 bochenek wymiary: 27 cm x 12 cm

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 200 g mąki pełnoziarnistej drobno zmielonej z płaskurki
  • 300 g mąki orkiszowej typ 1100
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej różowej drobnej
  • 400 ml ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżka nasion czarnuszki
  • 1 łyżka ziaren chia

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkruszamy umieszczamy w misce, dodajemy syrop klonowy i 50 ml ciepłej wody, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy 3 łyżki mieszanki mąki, dokładnie łączymy składniki tworząc gesty roztwór, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
  2. Mąki przesiewamy do wyrośniętego zaczynu, dodajemy sól, czarnuszkę i chia, mieszamy
  3. Wlewamy 350 ml ciepłej wodę, zagniatamy ciasto, jest rzadkie, lekko klejące (dłonie można zwilżyć olejem, nie będzie się kleić przy wyrabianiu)
  4. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia
  5. Formę do chleba wykładamy papierem do pieczenia
  6. Wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanej foremki, odstawiamy na czas nagrzania piekarnika
  7. Nagrzewamy piekarnik do 220°C góra-dół
  8. Chleb pieczemy przez10 minut, zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez 30 minut, aż będzie rumiany
  9. Wyjmujemy studzimy na kratce

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

  • Sylwia Sobczyk

    Płaskurka to pszenica, więc jak sądzę, bez problemu będzie wyrzucenie jej z chleba i zrobienie go w całości z orkiszu?

    • Płaskurka, samopsza, orkisz to najstarsze odmiany pszenicy:) Szkoda ją wyrzucać bo to wartościowe ziarno, nadaje ładny kolor i lekko orzechowy smak. Wszystkie wymienione zboża zawierają gluten, nie zostały jednak zmodyfikowane genetycznie i są bogate w wartości odżywcze.

  • Irena Czepczor

    A skąd taką płaskurke czy samopsze wziąć. A poza tym mają gluten więc czy alergik uczulony na białka pszenicy może to jeść? Chyba nie.

    • Jeśli potwierdzona jest alergia na pszenicę oraz gluten to oczywiście dawne odmiany pszenicy także nie są odpowiednie. Mąki z samopszy czy płaskurki są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.

  • RenataW

    Mimo najlepszych chęci kilku osób, nie znaleźliśmy mąki orkiszowej typ 1100. Dostępna jest 550, 630, 750, 1850. Czy można zastapić tą mąkę jakimś innym typem? Płaskurkę zakupiłam, a chleba zrobić nie mogę:(((

    • 🙂 Oczywiście można użyć mąki chlebowej 750:) Można także 630, użycie 1850 czy 2000 może już wymagać większej ilości wody. To prosty przepis i proszę piec bez obaw!