Gulasz z indyka

Delikatny gulasz z indyka można podać z ziemniakami, makaronem, ryżem czy kaszą. To szybkie danie mimo, że mięsne.

Najważniejsze by mięso było ekologiczne lub ze sprawdzonej hodowli. Mamy wówczas pewność, że nie zawiera antybiotyków i innych niepotrzebnych szkodliwych dodatków.

Gulasz z indyka świetnie smakuje z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty lub z kiszonym ogórkiem.

Kiszonki to źródła naturalnych probiotyków i należy je włączać do diety pamiętając, że są także wysoko-histaminowe.

Zapraszam i życzę Smacznego

Gulasz z indyka

(bezglutenowy, bez cukru)

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość: 3 porcje

Składniki:

  • 400 g podudzia z indyka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • listek laurowy
  • tymianek świeży i suszony
  • pieprz biały
  • suszona słodka papryka (można pominąć)
  • suszone śliwki (jeśli sos ma być słodszy i ciemniejszy)
  • 500 ml bulionu warzywnego (można użyć bio bulion z kostki)
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego lub 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki (z ciecierzycy lub orkiszowej) + 150 ml zimnej wody
  • 50 ml śmietany roślinnej do zabielenia

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyszczamy ze skóry, tłuszczu i włókien, kroimy na mniejsze kawałki
  2. Solimy, pieprzymy, oprószamy suszonym tymiankiem i słodką papryką jeśli jest dozwolona, odstawiamy na 15 minut do lodówki
  3. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek pokrojony w plasterki, mieszamy a po chwili dodajemy przyprawione kawałki mięsa
  4. Ponownie mieszamy, smażymy przez minutę aż białko mięsa się zetnie, zmniejszamy temperaturę, wlewamy bulion, dodajemy listek laurowy i świeże gałązki tymianku oraz suszone śliwki jeśli sos ma być słodszy i ciemniejszy
  5. Dusimy pod przykryciem około 30-40 minut
  6. Zagęszczamy roztworem mąki i wody, zabielamy śmietaną roślinną
  7. Podajemy z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty

Fot. Katarzyna Jankowska