Delikatny gulasz z indyka można podać z ziemniakami, makaronem, ryżem czy kaszą. To szybkie danie mimo, że mięsne.
Najważniejsze by mięso było ekologiczne lub ze sprawdzonej hodowli. Mamy wówczas pewność, że nie zawiera antybiotyków i innych niepotrzebnych szkodliwych dodatków.
Gulasz z indyka świetnie smakuje z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty lub z kiszonym ogórkiem.
Kiszonki to źródła naturalnych probiotyków i należy je włączać do diety pamiętając, że są także wysoko-histaminowe.
Zapraszam i życzę Smacznego
Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!
Gulasz z indyka
(bezglutenowy, bez cukru)
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki:
- 400 g podudzia z indyka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- listek laurowy
- tymianek świeży i suszony
- pieprz biały
- suszona słodka papryka (można pominąć)
- suszone śliwki (jeśli sos ma być słodszy i ciemniejszy, pominąć w przypadku alergii na pyłek brzozy)
- 500 ml bulionu warzywnego (można użyć bio bulion z kostki)
- 2-3 łyżki oleju roślinnego lub 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka mąki (z ciecierzycy lub orkiszowej) + 150 ml zimnej wody
- 50 ml śmietany roślinnej do zabielenia
Przygotowanie:
- Mięso oczyszczamy ze skóry, tłuszczu i włókien, kroimy na mniejsze kawałki
- Solimy, pieprzymy, oprószamy suszonym tymiankiem i słodką papryką jeśli jest dozwolona, odstawiamy na 15 minut do lodówki
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek pokrojony w plasterki, mieszamy a po chwili dodajemy przyprawione kawałki mięsa
- Ponownie mieszamy, smażymy przez minutę aż białko mięsa się zetnie, zmniejszamy temperaturę, wlewamy bulion, dodajemy listek laurowy i świeże gałązki tymianku oraz suszone śliwki jeśli sos ma być słodszy i ciemniejszy
- Dusimy pod przykryciem około 30-40 minut
- Zagęszczamy roztworem mąki i wody, zabielamy śmietaną roślinną
- Podajemy z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty
2 komentarze to "Gulasz z indyka"
Paulina 23 kwietnia 2021 (10:40)
Witam,
400g podudzia z indyka to ma być przed czy po wykrojeniu? 😉
Katarzyna Jankowska 27 kwietnia 2021 (18:52)
U mnie było 400 g przed oczyszczeniem, ale w przypadku dań mięsnych nie ma ta waga zbyt wielkiego znaczenia:)