Pyszny dżem morelowy z malinami, któremu trudno się oprzeć. W zeszłym roku zrobiłam go po raz pierwszy. Do zimy nie dotrwał.
Taki dżem możemy zrobić także z brzoskwiniami.
Ja tymczasem zajadam pyszne dżemy z owoców Majorki:)
Pozdrawiam wakacyjnie!
Zapraszam po więcej przepisów na domowe dżemy.
Życzę Smacznego
Dżem morelowy z malinami
Składniki:
- 1kg moreli
- 300 g malin
- 150 g cukru trzcinowego
- sok z 1/2 cytryny (można pominąć)
Przygotowanie:
- Morele zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy na minutę a następnie przekładamy je do zimnej wody, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i umieszczamy w dużym płaskim rondlu z grubym dnem
- Maliny myjemy i dodajemy do moreli, zasypujemy cukrem, odstawiamy na noc
- Rano następnego dnia całość zagotowujemy na średnim ogniu, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia maksymalnie 10 minut, odstawiamy do wystudzenia Wieczorem znów podsmażamy około 10 minut na bardzo małym ogniu bez przykrycia, mieszamy, odstawiamy (przykrywamy)
- Na drugi dzień dżem dodajemy sok z cytryny, smażymy ponownie, na małym ogniu ok. 5-10 minut, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
- Żeby sprawdzić czy dżem ma odpowiednią konsystencję, wylewamy łyżeczkę dżemu na deskę lub talerzyk i patrzymy czy się rozlewa, jeśli tak, smażymy kolejne kilka minut aż zgęstnieje
- Pamiętajmy, żeby dżem podczas smażenia mieszać delikatnie drewnianą łyżką i uważać żeby się nie przypalił
- Gorący dżem przekładamy do gorących, suchych, wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy
Pasteryzacja sucha:
- Słoiki i zakrętki myjemy i odstawiamy na suszarkę, by lekko obeschły
- Wstawiamy słoiki do zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do 120°C i wypiekamy je przez ok. 15 – 20 minut
- Gdy przygotowywany dżem ma już odpowiednią konsystencję przekładamy go do gorących słoików i szczelnie zakręcamy
- Możemy oczywiście zatrzymać się na tym etapie, stawiając gorące, dobrze zakręcone słoiczki do góry dnem, dla pewności jednak można je pasteryzować dodatkowo w piekarniku
- Słoiki z gorącym dżemem natychmiast po zakręceniu ponownie wstawiamy więc do piekarnika i pasteryzujemy je w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut
- Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia
No Replies to "Dżem morelowy z malinami"