Dżem morelowy z malinami

Pyszny dżem, któremu trudno się oprzeć. W zeszłym roku zrobiłam go po raz pierwszy. Do zimy nie dotrwał.

Taki dżem możemy zrobić także z brzoskwiniami.

Ja tymczasem zajadam pyszne dżemy z owoców Majorki:)

Pozdrawiam wakacyjnie!

Zapraszam po więcej przepisów na domowe dżemy.

Życzę Smacznego

Dżem morelowy z malinami

Składniki:

  • 1kg moreli
  • 300 g malin
  • 150 g cukru trzcinowego
  • sok  z 1/2 cytryny (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Morele zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy na minutę a następnie przekładamy je do zimnej wody, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i umieszczamy w dużym płaskim rondlu z grubym dnem
  2. Maliny myjemy i dodajemy do moreli, zasypujemy cukrem, odstawiamy na noc
  3. Rano następnego dnia całość zagotowujemy na średnim ogniu, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia maksymalnie 10 minut, odstawiamy do wystudzenia Wieczorem znów podsmażamy około 10 minut na bardzo małym ogniu bez przykrycia, mieszamy, odstawiamy (przykrywamy)
  4. Na drugi dzień dżem dodajemy sok z cytryny, smażymy ponownie, na małym ogniu ok. 5-10 minut, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
  5. Żeby sprawdzić czy dżem ma odpowiednią konsystencję, wylewamy łyżeczkę dżemu na deskę lub talerzyk i patrzymy  czy się rozlewa, jeśli tak, smażymy kolejne kilka minut aż zgęstnieje
  6. Pamiętajmy, żeby dżem podczas smażenia mieszać delikatnie drewnianą łyżką i uważać żeby się nie przypalił
  7. Gorący dżem przekładamy do gorących, suchych, wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy

Pasteryzacja sucha:

  1. Słoiki i zakrętki myjemy i odstawiamy na suszarkę, by lekko obeschły
  2. Wstawiamy słoiki do zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do 120°C i wypiekamy je przez ok. 15 – 20 minut
  3. Gdy przygotowywany dżem ma już odpowiednią konsystencję przekładamy go do gorących słoików i szczelnie zakręcamy
  4. Możemy oczywiście zatrzymać się na tym etapie, stawiając gorące, dobrze zakręcone słoiczki do góry dnem, dla pewności jednak można je pasteryzować dodatkowo w piekarniku
  5. Słoiki z gorącym dżemem natychmiast po zakręceniu ponownie wstawiamy więc do piekarnika i pasteryzujemy je w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut
  6. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

author-avatar

Od 8 lat na drugie mam MAG. Wyczarowałam ponad 1000 przepisów bez alergenów. Propaguję zdrowy styl życia i udowadniam, że pomimo ograniczeń w diecie można jeść smacznie i zdrowo. Jestem mamą 25-letniej Natalii i 15-letniego Konrada. Dzięki alergii syna odkryłam w sobie wiele nowych umiejętności. Najwięcej kulinarnych pomysłów przychodzi mi do głowy, gdy do wyboru mam tylko kilka składników. Bieganie jest moim sposobem na stres i dobre samopoczucie. Ukończyłam maraton i jestem z tego bardzo dumna. Krok po kroku realizuję swoje marzenia. Poczuj się wyjątkowo w moim MAGicznym świecie!

No Replies to "Dżem morelowy z malinami"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.