Mam nadzieje, że jeszcze gdzieś znajdziecie szparagi, choć sezon na nie się już skończył.
Przepis przyda się w nowym, wiosennym sezonie.
Prosta zupa, jak wszystkie zupy krem, łatwo przyswajalna i bardzo smaczna.
Na szparagi muszą uważać osoby reagujące na pyłki brzozy!
Zapraszam i życzę Smacznego
Zupa krem z kalafiora i szparagów
(bezglutenowa, wegańska, bez cukru)
Czas przygotowania 20 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki:
- 100 g batatu lub marchewki
- 200 g kalafiora
- 150 g szparagów zielonych po oczyszczeniu
- ½ cebuli czerwonej
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 l przegotowanej wody
- szczypta kurkumy, imbiru, gałki muszkatołowej
- sól himalajska
- sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
- Batat myjemy, obieramy, kroimy w kostkę
- W niedużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i batat, smażymy ok. 2-3 minuty, mieszamy
- Dolewamy gorącą przegotowaną wodą, gotujemy ok. 7-10 minut, dodajemy kalafior podzielony na różyczki i oczyszczone szparagi, gotujemy ok. 5 minut
- Zupę doprawiamy szczyptą kurkumy, imbiru suszonego, gałki muszkatołowej
- Blendujemy na krem, doprawiamy solą himalajska i sokiem z cytryny do smaku
- W razie koniczności dolewamy więcej wody, rozrzedzamy zupę
- Zupę podajemy z drobno pokrojonym zielonym koperkiem lub świeżym tymiankiem
No Replies to "Zupa krem z kalafiora i szparagów"