Francuski torcik z kremem jaglanym powstał SPECJALNIE dla Niedoskonałych Mam:)
Doceniam mamy, które się nie poddają, walczą i często wszystko jest na ich głowach. Kto jak kto, ale Mamy Alergików to dopiero waleczne i kreatywne osoby.
Ciasto powstało z myślą o Walentynkach, ale kogoś kogo darzymy sympatią czy miłością można obdarowywać bez okazji każdego dnia. Moja propozycja nie pochłonie dużo czasu na przygotowanie, Mus z malin można zastąpić innym dozwolonym musem owocowym.
Zapraszam i życzę Smacznego
Francuski torcik z kremem jaglanym
Czas przygotowania: 15 minut + gotowanie kaszy
Czas pieczenia: 20-25 minut
Ilość: dla 6 osób
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie na margarynie bezmlecznej (275 g)
- 500 ml płynu (250 ml mleka roślinnego (u mnie ryżowe z wanilią) i 250 ml przegotowanej wody)
- 200 g suchej kaszy jaglanej
- 3 łyżki roztopionego masła klarowanego
- 5 łyżek syropu klonowego, ryżowego lub z Agawy
- 1 łyżka soku z cytryny (można pominąć jeśli nie jest dozwolony)
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z migdałów
- 2 łyżki płatków migdałów
- 250-300 g rozmrożonych malin
- 1-2 łyżki roślinnego do posłodzenia malin
- masło klarowane do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
- Robimy krem jaglany: Mleko i wodę zagotowujemy. Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczemy (można ją wcześniej uprażyć na suchej patelni by pozbawić się ewentualnej goryczki, ja tego nie robię bo kasza której używam nie ma goryczki, jest pysznie słodka bo BIO). Opłukaną kaszę przekładamy do gotującego się wywaru mleka i wody, doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, po czym garnek przykrywamy, zmniejszamy temperaturę i gotujemy kaszę pod przykryciem około 15-20 minut, aż do całkowitej miękkości i wchłonięcia się płynów (ja mieszam od czasu do czasu). Ugotowaną kaszę ściągamy z palnika, ale trzymamy pod przykryciem jeszcze 3 minuty. Następnie przekładamy gorącą kaszę do miski i czekamy aż będzie ciepła, odparuje. Dodajemy syrop roślinny, sok z cytryny i blendujemy dodając po łyżce ciepłego, stopionego masła, na gładką masę (ja robię to przy pomocy ręcznego blendera jak na zupę krem), można użyć miksera najwyżej krem nie będzie tak bardzo gładki.
- Krem przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową (żeby się nie zsychał).
- Ciasto francuskie rozwijamy (jeśli nie jest w wersji z papierem, rozkładamy go na posypanej mące ściereczce), wycinamy z niego dwa równe koła (u mnie przy pomocy dna od formy tortowej ok. 23 cm średnicy).
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg).
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej jedno koło ciasta francuskiego, smarujemy go (przy pomocy pędzelka) ciepłym, stopionym masłem klarowanym.
- Nakładamy na ciasto warstwę jeszcze ciepłego kremu jaglanego (wyjdzie ok. 1,5cm wysokości) pozostawiając ok. 1,5 cm wolny brzeg ciasta, krem obsypujemy płatkami migdałów.
- Wolny brzeg ciasta smarujemy wodą, nakładamy drugi krąg ciasta francuskiego i zlepiamy brzegi dobrze je dociskając.
- Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż będzie rumiane.
- Przygotowujemy mus z malin: Rozmrożone maliny łączymy z syropem roślinnym i blendujemy lub miksujemy.
- Na lekko ostudzone ciasto nakładamy mus z malin, ustrajamy płatkami migdałów i podajemy.
Wskazówki:
Ciasto przed podaniem można lekko podgrzać, a potem dodać mus z malin.
No Replies to "Francuski torcik z kremem jaglanym i musem malinowym na Walentynki"