Proste owsiane ciasteczka są odpowiednie na deser, ale także na drugie śniadanie. Możemy je zapakować do szkoły lub zabrać na wycieczkę.
Część moich ciasteczek przygotowałam zupełnie niesłodkich, a część zrobiłam z dodatkiem łyżki syropu orkiszowego.
Mój syn proponuje by ciasteczka włożyć do miseczki, zalać ciepłym mlekiem i podać jako owsiankę na śniadanie. Pomysł uważam za bardzo trafny.
Na blogu znajdziesz wiele przepisów na przeróżne ciasteczka zarówno z glutenem, jak i bez. Wszystkie bez mleka i bez jajek.
Poznaj także przepis na Ciasteczka owsiane cynamonowe, bezglutenowe i wegańskie oraz na Chałwowe ciasteczka owsiane.
Ponad 50 przeróżnych wypieków i tradycyjnych dań na takie okazje jak Wielkanoc, Boże Narodzenie, Tłusty Czwartek czy Urodziny, umieściłam w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.
Przepisy na rewelacyjne domowe ciasta typu szarlotka oraz na bezglutenowe pieczywo znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie.
Polecam i życzę Smacznego
Proste ciasteczka owsiane
(wegańskie, bez cukru, opcjonalnie bezglutenowe)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 2 x 20 minut
Ilość: ok. 30 szt. o średnicy 4 cm
Składniki:
- 220 g płatków owsianych drobnych
- 150 ml mleka owsianego (może być inne lub woda)
- 1 łyżka wegańskiej margaryny lub masła klarowanego (nie dla wegan)
- 2 łyżki syropu orkiszowego (lub innego roślinnego), można też z niego zrezygnować
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 25-30 g żurawiny suszonej (moja lekko słodzona)
Przygotowanie:
- Tłuszcz i mleko wkładamy do małego rondelka i podgrzewamy do momentu roztopienia się margaryny/masła.
- Płatki owsiane, sodę i żurawinę umieszczamy w drugiej w misce, mieszamy.
- Dodajemy do nich płynne mleko z masłem i syrop roślinny, całość mieszamy łyżką, czekamy chwilę aż płatki wchłoną płyn, a potem ugniatamy jak ciasto.
- Rozkładamy stolnicę (u mnie silikonowa), obsypujemy ją lekko płatkami owsianymi i na nich rozkładamy ciasto owsiane.
- Ciasto rozwałkowujemy lub rozkładamy ręką na grubość 4-5 mm, wykrawamy kółka (mogą być większe niż moje, chyba nawet ładniejsze) i przekładamy je na wcześniej przygotowaną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji góra-dół.
- Ciasteczka pieczemy ok. 20 minut, aż lekko się zrumienią.
- Upieczone ciasteczka odstawiamy na kratkę do przestygnięcia.
Wskazówki:
Płatki owsiane powinny być naprawdę drobne, można zwykłe zmielić w blenderze lub młynku do kawy.
Jeśli zastosujemy płatki owsiane bezglutenowe, mleko owsiane bez glutenu, a syrop orkiszowy zamienimy na klonowy, wówczas otrzymamy bezglutenowe ciasteczka owsiane.
Jeśli użyjemy innego mleka np. kokosowego (jest bardziej tłuste) masa na ciastka będzie bardziej kleista. Wówczas nabieramy ją łyżeczką, formujemy w dłoniach kulkę, rozpłaszczamy i układamy na blaszce do pieczenia.
13 komentarzy to "Proste wegańskie ciasteczka owsiane bez cukru"
Zuzu 16 lutego 2013 (21:01)
Bardzo się cieszę, że znalazł się przepis na ciasteczka bez cukru. Z przyjemnością wypróbuję przepis, bo mój starszy synek nie może jeść cukru. Wyglądają na smaczne! Czy masło i mleko trzeba ostudzić przed połączeniem z płatkami?
Mama Alergika 16 lutego 2013 (21:49)
Zuzu; Podgrzewam masło tylko do momentu roztopienia, nie było gorące, lekko ciepłe. Więc polecam dodać ciepłe:) Na blogu jest wiele przepisów z małą ilością cukru,jak go nie dodasz przepis też możesz wykorzystać:)
Zuzu 17 lutego 2013 (06:12)
Dziękuje za odpowiedź, ja dopiero raczkuje na blogach więc chętnie przejrzę wszystkie Twoje przepisy, na fb wygląda to bardzo ciekawie, pozdrawiam!
Solshine 2 czerwca 2013 (09:18)
Czy zamiast masła/margaryny może być olej? Widziałam kilka przepisów na oswiane ciastka z olejem, ale wole sie upewnić 🙂
Mama Alergika 3 czerwca 2013 (06:55)
Solshine; Sorry że dopiero dziś odpisuję ale wyjechałam na weekend z dala od komputera:) Nie robiłam tych akurat na oleju ale bez wahania bym spróbowała:)
Solshine 6 czerwca 2013 (13:12)
W smaku ciasteczka wyszły bardzo dobre:) Ale za Chiny Ludowe nie udałoby mi się ciasta rozwałkować – było strasznie kleiste i ciapate, formowałam ciasteczka-placuszki rękoma natłuszczonymi olejem. Może to dlatego, że nie amrgaryna/masło było w składzie. Ale i tak wyszły dobre;)
Mama Alergika 6 czerwca 2013 (19:26)
Solshine; a użyłaś drobnych płatków owsianych? Lepiej wchłonęłyby płyn. Trzeba było podsypywać płatkami i może dłużej odczekać aby płatki bardziej napęczniały. Zresztą ważne że się upiekły:)
Anonymous 18 listopada 2013 (15:26)
Witam, czy można zrezygnować z sody oczyszczonej w tym przepisie lub zamienić na coś innego? niestety boli mnie brzuch od sody i proszku do pieczenia,karmie piersią alergika i nie chce konsekwencji rownież dla bobaska
Mama Alergika 18 listopada 2013 (21:19)
Anonimowy; Oczywiście że można:) Będą jeszcze zdrowsze
Monika 1 lipca 2017 (21:40)
Moje są z rodzynkami i karobem. Pycha 🙂 https://uploads.disquscdn.com/images/b80e725ef8a7d0e7ea1cfbce05b7153a5c74d50ec2f75b963cf09d8fe9647db4.jpg
Katarzyna Jankowska 2 lipca 2017 (21:14)
Modyfikacje wskazane:) Super! Dziękuję za zdjęcie.
Dominika 10 kwietnia 2020 (22:58)
Przepis super, bardzo prosty w wykonaniu i daje pole do popisów. Robiłam kilka razy, za każdym razem z mlekiem kokosowym (nawet nie chciało mi się odcedzać wody od pulpy kokosowej więc do ciastek dawałam całość), do zmielonych płatków owsianych dodawałam zmielone migdały, jako dodatki żurawina, suszone morele, czekolada, orzechy, za każdym razem bardzo dobre, nawet dla męża, który nie przepada za zdrowymi słodyczami 😉 Tylko nigdy nie robiłam tego w formie wałkowania ciasta, masa była kleista i po prostu zwilżonymi dłońmi formowałam kulkę i układałam na blasze i spłaszczałam.
Katarzyna Jankowska 11 kwietnia 2020 (07:39)
Dziękuję za komentarz. Mleko kokosowe jest tłuste, ciasto inaczej się zachowuje przy jego użyciu, dlatego też nie daje się rozwałkować. Nie mniej jednak większość takich ciastek robię podobnie, bez zabawy z wykrawaniem. Formuję kulkę w dłoniach i rozpłaszczam na blaszce. Pozdrawiam serdecznie.