Ciasteczka chałwowe wegańskie

Nie liczę już wersji ciasteczek, które zrobiłam na bazie mojego super przepisu na Najlepsze ciasteczka owsiane. Było ich dotychczas na pewno kilkanaście 🙂

Przeglądając kuchenne szafki dostrzegłam, że zbliża się koniec ważności pasty sezamowej (tahini), postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania ciastek. Uwielbiam chałwę, więc na samą myśl o tym co powstanie, byłam szczęśliwa.

Ciasteczka chałwowe wyszły smaczne, kruche i pachnące sezamem. Zrobiłam wersję podstawową ale już wiem, że wyczaruję kolejne wzbogacone rodzaje.

Za kilka dni Święta.

Takie ciasteczka zrobisz szybciutko, więc zostanie więcej czasu na tradycyjne dania wielkanocne.

Jeśli potrzebujesz inspiracji to zapraszam Cię na blog do zakładki Wielkanoc, po żurek, pieczoną kiełbaskę czy mazurki.

14 tradycyjnych potraw wielkanocnych znajdziesz w mojej drugiej książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“. Dodatkowych 7 nowych przepisów czeka w e-booku “Dania na Wielkanoc i nie tylko“, który będzie dostępny w sprzedaży tylko do końca kwietnia 2023!

Tylko teraz możesz kupić zestaw dwóch MAGicznych książek w wyjątkowej cenie. Zapoznaj się z ofertą w Sklepie MAG.

Uwaga! Sezam należy do czternastu alergenów, które powinny być oznaczone w składzie produktów na półkach sklepowych.

Alergia na sezam niestety występuje dość często, może objawić się także wstrząsem anafilaktycznym.

Zapraszam po przepis!

Ciasteczka chałwowe

(bez mleka, bez jajek, wegańskie)

Ilość: 20 szt.

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Składniki:

  • 100 g mąki orkiszowej jasnej*
  • 150 g płatków owsianych bezglutenowych drobnych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 75 g cukru drobnego trzcinowego
  • 50-75 g margaryny Alsan bio lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 150 g dojrzałego banana
  • 100 ml pasty tahini

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól, sodę, płatki owsiane, mieszamy.
  2. W drugiej misce umieszczamy cukier, miękką wegańską margarynę, kawałki dojrzałego banana i tahini. Wszystkie składniki miksujemy na gładką, puszystą masę.
  3. Masę przekładamy do miski z suchymi składnikami i miksujemy tworząc raczej kleiste ciasto.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji góra-dół. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Nabieramy łyżkę ciasta, w dłoniach formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy na papierze na blaszce, ciasteczka układamy w co najmniej 2 cm odległości od siebie (rosną).
  6. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczmy przez 12-15 minut, wyjmujemy i studzimy.
  7. Ciasteczka są najlepsze po wystudzeniu.
  8. Możemy je przechowywać przez długi czas ale gwarantuję, że znikną bardzo szybko.

Wskazówki:

*Zamiast mąki orkiszowej możemy użyć mąkę bezglutenową np. z sorgo lub gryczaną niepaloną.

Ciasteczka chałwowe
Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Ciasteczka chałwowe wegańskie"

  • comment-avatar
    meg 2 maja 2020 (20:36)

    czy masło można zastąpić olejem?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 3 maja 2020 (08:22)

      Można spróbować ale płynny tłuszcz da inną konsystencję ciasta, więc obserwować i w razie czego dosypać więcej płatków. Ciasteczka na oleju będą też mniej kruche.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.