fbpx

Placki ziemniaczane z batatem, bez jajek, bez glutenu

Dziś połączyłam ze sobą słodkie ziemniaki z tradycyjnymi. Usmażyłam pomarańczowe i lekko słodkie w smaku placuszki bez dodatku jajek, w wersji bezglutenowej. Podałam je z dodatkiem śmietany roślinnej i oprószone szczypiorkiem.

Mój Alergik smażonych placków nie lubi, więc ucztę miała reszta rodziny.

Takie placki ziemniaczane z batatem przygotujesz w 20 minut.

Ziemniaki można zetrzeć tradycyjnie lub jak u mnie, na mniejszych oczkach tarki, zachowają wówczas strukturę delikatnych paseczków.

Przepis pochodzi z książki Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie, znajdziesz w niej wiele prostych przepisów.

Zapraszam i życzę Smacznego

Placki ziemniaczane z batatem

(wegańskie, bez glutenu, bez cukru)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 12 szt.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g batatu
  • ½ białej cebuli
  • 2 pełne łyżki mąki kukurydzianej bio lub z ciecierzycy
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • sól himalajska różowa drobna
  • świeżo zmielony pieprz biały
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i batat myjemy, obieramy, ścieramy na drobnych oczkach tarki razem z cebulą (można zetrzeć składniki przy użyciu robota kuchennego)
  2. Dodajemy mąkę i skrobię, dokładnie mieszamy
  3. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  4. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej, nakładamy porcje masy ziemniaczanej
  5. Placki smażymy na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor
  6. Podajemy gorące, najlepiej prosto z patelni, oprószone szczypiorkiem z dodatkiem śmietany roślinnej

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

14 komentarzy to "Placki ziemniaczane z batatem, bez jajek, bez glutenu"

  • comment-avatar
    PysiaGotuje.pl 6 kwietnia 2017 (21:57)

    Wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje 🙂 Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis!

  • Planowanie posiłków dla rodziny z dziećmi + przykładowe menu - ZORGANIZOWANA 15 maja 2017 (06:02)

    […] Placki ziemniaczane z batatem (Mama Alergika Gotuje) […]

  • comment-avatar
    Katarzyna Kalbarczyk 3 lipca 2017 (14:26)

    Witam. Czy takie placuszki wyjda z samych batatow? Nie mozemy ziemniaczkow 🙁

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 8 lipca 2017 (21:13)

      Jasne że wyjdą:) Moim zdaniem warto je np. przygotować z cukinią.

      • comment-avatar
        Katarzyna Kalbarczyk 9 lipca 2017 (19:06)

        We wtorek sprobujemy 🙂

    • comment-avatar
      Marta Tyszkowska 31 października 2017 (15:35)

      Ja bardzo polecam placuszki z cukinii 🙂

  • comment-avatar
    Katarzyna Jankowska 8 lipca 2017 (21:12)

    Nie próbowałam, ale warto sprawdzić:)

  • comment-avatar
    Iwona Brzezinska 6 grudnia 2017 (16:00)

    Witaj. czy można użyć zwykłej mąki zamiast kukurydzianej i z tapioki? jeśli tak to dodać tylko 3 łyżki?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 6 grudnia 2017 (22:53)

      Można dodać mąkę z glutenem:) Trzy powinno być ok, ale ja dodawałabym stopniowo sprawdzając gęstość ciasta:)

  • comment-avatar
    Ena 10 kwietnia 2020 (08:56)

    Rozwalaja mi się

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 10 kwietnia 2020 (11:06)

      Robię je wielokrotnie, najwyraźniej masa ziemniaczana u Pani była zbyt mokra, to zależy do rodzaju ziemniaków. Należy je odcisnąć ale tylko trochę (bo wtedy masa będzie zbyt sucha) i koniecznie dać czas na to żeby dodatek substancji zlepiającej, w tym wypadku skrobi i mąki z ciecierzycy, miał czas popracować. Zawsze można dodać jeszcze zmielone siemię lniane, które jeszcze lepiej zlepi składniki. Proszę smażyć placki nieduże wtedy łatwiej będą się przewracać. powodzenia

  • comment-avatar
    Ania 8 października 2020 (20:16)

    Co zamoast maki z tapioki

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.