Dziś połączyłam ze sobą słodkie ziemniaki z tradycyjnymi. Usmażyłam pomarańczowe i lekko słodkie w smaku placki ziemniaczane z batatem bez dodatku jajek, w wersji bezglutenowej. Podałam je z dodatkiem śmietany roślinnej i oprószone szczypiorkiem.
Mój Alergik smażonych placków nie lubi, więc ucztę miała reszta rodziny.
Takie placki ziemniaczane z batatem przygotujesz w 20 minut.
Ziemniaki można zetrzeć tradycyjnie lub jak u mnie, na mniejszych oczkach tarki, zachowają wówczas strukturę delikatnych paseczków.
Przepis pochodzi z książki Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie, znajdziesz w niej wiele prostych przepisów.
Zapraszam i życzę Smacznego
Placki ziemniaczane z batatem
(wegańskie, bez glutenu, bez cukru)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 12 szt.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 200 g batatu
- ½ białej cebuli
- 2 pełne łyżki mąki kukurydzianej bio lub z ciecierzycy
- 1 łyżka mąki z tapioki
- sól himalajska różowa drobna
- świeżo zmielony pieprz biały
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki i batat myjemy, obieramy, ścieramy na drobnych oczkach tarki razem z cebulą (można zetrzeć składniki przy użyciu robota kuchennego)
- Dodajemy mąkę i skrobię, dokładnie mieszamy
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej, nakładamy porcje masy ziemniaczanej
- Placki smażymy na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor
- Podajemy gorące, najlepiej prosto z patelni, oprószone szczypiorkiem z dodatkiem śmietany roślinnej

14 komentarzy to "Placki ziemniaczane z batatem, bez jajek, bez glutenu"
PysiaGotuje.pl 6 kwietnia 2017 (21:57)
Wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje 🙂 Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis!
Katarzyna Jankowska 11 kwietnia 2017 (19:28)
Zachęcam bo to naprawdę smaczne placuszki.
Planowanie posiłków dla rodziny z dziećmi + przykładowe menu - ZORGANIZOWANA 15 maja 2017 (06:02)
[…] Placki ziemniaczane z batatem (Mama Alergika Gotuje) […]
Katarzyna Kalbarczyk 3 lipca 2017 (14:26)
Witam. Czy takie placuszki wyjda z samych batatow? Nie mozemy ziemniaczkow 🙁
Katarzyna Jankowska 8 lipca 2017 (21:13)
Jasne że wyjdą:) Moim zdaniem warto je np. przygotować z cukinią.
Katarzyna Kalbarczyk 9 lipca 2017 (19:06)
We wtorek sprobujemy 🙂
Marta Tyszkowska 31 października 2017 (15:35)
Ja bardzo polecam placuszki z cukinii 🙂
Katarzyna Jankowska 1 listopada 2017 (15:15)
Placuszki z cukini kolejne nasze ulubione:)
Katarzyna Jankowska 8 lipca 2017 (21:12)
Nie próbowałam, ale warto sprawdzić:)
Iwona Brzezinska 6 grudnia 2017 (16:00)
Witaj. czy można użyć zwykłej mąki zamiast kukurydzianej i z tapioki? jeśli tak to dodać tylko 3 łyżki?
Katarzyna Jankowska 6 grudnia 2017 (22:53)
Można dodać mąkę z glutenem:) Trzy powinno być ok, ale ja dodawałabym stopniowo sprawdzając gęstość ciasta:)
Ena 10 kwietnia 2020 (08:56)
Rozwalaja mi się
Katarzyna Jankowska 10 kwietnia 2020 (11:06)
Robię je wielokrotnie, najwyraźniej masa ziemniaczana u Pani była zbyt mokra, to zależy do rodzaju ziemniaków. Należy je odcisnąć ale tylko trochę (bo wtedy masa będzie zbyt sucha) i koniecznie dać czas na to żeby dodatek substancji zlepiającej, w tym wypadku skrobi i mąki z ciecierzycy, miał czas popracować. Zawsze można dodać jeszcze zmielone siemię lniane, które jeszcze lepiej zlepi składniki. Proszę smażyć placki nieduże wtedy łatwiej będą się przewracać. powodzenia
Ania 8 października 2020 (20:16)
Co zamoast maki z tapioki