Domowy makaron orkiszowy bez jajek

“Pamiętam jak w moim rodzinnym domu mama sama robiła makaron do niedzielnego rosołu. Domowy makaron dla alergika nie powstałby gdyby nie babcia Bronia. Ona ma cierpliwość i wyczucie do takich potraw”.

To słowa z mojej pierwszej książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie”, którą wydałam w 2014 r. Książka ta jest moim bestsellerem i wciąż czeka na swoją reaktywację. Planowałam wznowić ją, wydrukować teraz na wiosnę, ale obecne okoliczności zmieniły nieco moje podejście. Książka pojawi się wkrótce, ale najpierw w wersji ebooka.

Poznaj też inne moje książki. Znajdziesz je w Sklepie MAG.

MAGiczne książki

Kupując MAGiczne książki przyczyniasz się do dalszego rozwoju mojej firmy, a tym samym do wydania na świat kolejnych książek z przepisami bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez innych alergenów. Dziękuję!

Tymczasem świat się zatrzymał i uznałam, że przepis na domowy makaron może Ci się przydać.

Zamiast jajek, które między innymi nadają makaronowi ładny żółty wygląd, dodaj odrobinę kurkumy.

Zapraszam po przepis i życzę dużo zdrowia!

Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!

Domowy makaron orkiszowy bez jajek

(wegański, bez cukru)

Ilość: 200 g

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej typ 500
  • 50 ml ciepłej, przegotowanej wody
  • ¼ łyżeczki sproszkowanej kurkumy
  • ¼ łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej drobnej

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy kurkumę i sól, stopniowo dolewamy ciepłej wody, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
  2. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką, odkładamy na 15 minut aby odpoczęło.
  3. Ciasto cieniutko rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, przykrywamy i pozostawiamy do przeschnięcia na ok. 30 minut (ciasto ma pozostać elastyczne, nie może zupełnie wyschnąć).
  4. Przeschnięte ciasto zwijamy w rulon i drobniutko kroimy. Jeśli posiadamy maszynkę do krojenia makaronu, placek kroimy w cienkie paski i przepuszczamy przez maszynkę. Jeśli nie, kroimy ręcznie.
  5. Pocięty, rozwarstwiony makaron możemy od razu gotować w osolonej, wrzącej wodzie.
  6. Jeśli chcemy przechować go dłużej, rozkładamy go na czystej ściereczce i pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia, najlepiej na całą noc.
  7. Wysuszony makaron przekładamy do szklanego pojemnika lub papierowej torebki i tak przechowujemy.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Domowy makaron orkiszowy bez jajek"

  • comment-avatar
    Jus 16 października 2021 (21:17)

    Witam, jak długo można przechowywać taki makaron? Czy można go mrozic?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 19 października 2021 (13:57)

      Wysuszony to bardzo długo, jeśli jest dobrze przechowywany. Nie mroziłam.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.