Złote mleko, wzmacniający napój z kurkumą

Ten wzmacniający napój z kurkumą, pod nazwą „złote mleko” rozpropagowała Agnieszka Maciąg.

Według tradycyjnej indyjskiej nauki o zdrowiu – ajurwedy, mleko z dodatkiem kurkumy wzmacnia organizm, stosuje się go przy przeziębieniach, łagodzi ból gardła, a z dodatkiem imbiru ma działanie rozgrzewające.

Napój ten  przygotowuje się w bardzo prosty sposób, (tradycyjnie na mleku krowim) i można go wzbogacać o różne przyprawy, takie jak imbir, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową czy goździki.

Spotkałam się z opinią, że złote mleko poprzez działanie przeciwzapalne kurkumy, wpływa także na poprawę stanu atopowej skóry.

Serwuję je więc mojemu synowi w okresach zaostrzeń. Nie podaję złotego mleka codziennie, gdyż u osób z alergią zwłaszcza na różne pyłki roślin, przyprawy mogą wywoływać różne reakcje alergiczne.

O właściwościach kurkumy napisałam przy okazji wpisu na Pastę z kurkumy.

Z dodatkiem pasty z kurkumy przygotowałam także Jaglankę z cynamonem.

W mojej czwartej książce „Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę” umieściłam rozdział „Zdrowa Apteczka”. Tam dowiesz się jak domowym sposobem poradzić sobie z różnymi dolegliwościami. Znajdziesz także przepisy na napary z dodatkiem kurkumy.

Tymczasem zapraszam po przepis i życzę dużo zdrowia.

Złote mleko, wzmacniający napój z kurkumą

(wegańskie, bez glutenu, bez cukru)

Ilość: 250 ml

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • ½ łyżeczki pasty z kurkumy
  • 1 szklanka mleka roślinnego np. jaglane lub ryżowe
  • ½ – 1 łyżeczki masła klarowanego (można pominąć)
  • szczypta cynamonu
  • miód dozwolony (u nas z kwiatów pomarańczy) ale może być lipowy czy akacjowy

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzewamy wraz z masłem (nie gotujemy!), dodajemy pastę z kurkumy, szczyptę cynamonu, mieszamy.
  2. Przed podaniem dodajemy łyżeczkę dozwolonego miodu.
  3. Pijemy na ciepło.

Wskazówki:

Możemy zwiększyć ilość pasty do 1 łyżeczki w zależności od osobistych preferencji.

U mnie zazwyczaj jest niewielka ilość masła klarowanego, bo alergik nie lubi tłustego napoju.

Zamiast miodu, który często uczula osoby z alergią na pyłki roślin, można dodać syrop klonowy.

Nie możesz masła klarowanego, zastosuj np. łyżeczkę oleju lnianego.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Złote mleko, wzmacniający napój z kurkumą"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.