Ten wzmacniający napój z kurkumą, pod nazwą „złote mleko” rozpropagowała Agnieszka Maciąg.
Według tradycyjnej indyjskiej nauki o zdrowiu – ajurwedy, mleko z dodatkiem kurkumy wzmacnia organizm, stosuje się go przy przeziębieniach, łagodzi ból gardła, a z dodatkiem imbiru ma działanie rozgrzewające.
Napój ten przygotowuje się w bardzo prosty sposób, (tradycyjnie na mleku krowim) i można go wzbogacać o różne przyprawy, takie jak imbir, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową czy goździki.
Spotkałam się z opinią, że złote mleko poprzez działanie przeciwzapalne kurkumy, wpływa także na poprawę stanu atopowej skóry.
Serwuję je więc mojemu synowi w okresach zaostrzeń. Nie podaję złotego mleka codziennie, gdyż u osób z alergią zwłaszcza na różne pyłki roślin, przyprawy mogą wywoływać różne reakcje alergiczne.
O właściwościach kurkumy napisałam przy okazji wpisu na Pastę z kurkumy.
Z dodatkiem pasty z kurkumy przygotowałam także Jaglankę z cynamonem.
W mojej czwartej książce “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę” umieściłam rozdział “Zdrowa Apteczka”. Tam dowiesz się jak domowym sposobem poradzić sobie z różnymi dolegliwościami. Znajdziesz także przepisy na napary z dodatkiem kurkumy.
Tymczasem zapraszam po przepis i życzę dużo zdrowia.
Złote mleko, wzmacniający napój z kurkumą
(wegańskie, bez glutenu, bez cukru)
Ilość: 250 ml
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- ½ łyżeczki pasty z kurkumy
- 1 szklanka mleka roślinnego np. jaglane lub ryżowe
- ½ – 1 łyżeczki masła klarowanego (można pominąć)
- szczypta cynamonu
- miód dozwolony (u nas z kwiatów pomarańczy) ale może być lipowy czy akacjowy
Przygotowanie:
- Mleko podgrzewamy wraz z masłem (nie gotujemy!), dodajemy pastę z kurkumy, szczyptę cynamonu, mieszamy.
- Przed podaniem dodajemy łyżeczkę dozwolonego miodu.
- Pijemy na ciepło.
Wskazówki:
Możemy zwiększyć ilość pasty do 1 łyżeczki w zależności od osobistych preferencji.
U mnie zazwyczaj jest niewielka ilość masła klarowanego, bo alergik nie lubi tłustego napoju.
Zamiast miodu, który często uczula osoby z alergią na pyłki roślin, można dodać syrop klonowy.
Nie możesz masła klarowanego, zastosuj np. łyżeczkę oleju lnianego.
No Replies to "Złote mleko, wzmacniający napój z kurkumą"