W okresie gryp i przeziębień w naszym domu królują jaglanki.
Jaglanka z kurkumą i cynamonem jest rozgrzewająca i wzmacnia organizm. Przygotowałam ją wykorzystując pastę z kurkumy. Niewielka jej ilość bardzo ładnie zabarwia danie i podnosi walory zdrowotne.
Więcej przepisów z zakresu domowa apteczka znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje. Dania na jesień i zimę”.
Jeśli poszukujesz więcej przepisów na dania wzmacniające organizm w czasie przeziębień i grypy, przefiltruj diety i wybierz kategorię “na przeziębienie i grypę”.
Zapraszam po przepis i życzę dużo zdrowia.
Jaglanka z kurkumą i cynamonem
(wzmacniająca i przeciwzapalna)
(wegańska, bez glutenu, bez cukru)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 300 ml mleka roślinnego (u mnie jaglane)
- 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy
- 150 g suchej kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka masła klarowanego (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- sok z ½ pomarańczy bio
- owoce
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną prażymy na małym ogniu, na suchej patelni (kończymy prażenie kiedy czujemy jej zapach, nie może zmienić koloru na pomarańczowy, bo wówczas jest już przypalona).
- Kaszę opłukujemy gorącą przegotowaną wodą.
- Mleko zagotowujemy wraz z pastą z kurkumy, masłem klarowanym i cynamonem, dodajemy wypłukaną kaszę jaglaną, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż do zgęstnienia kaszy (u mnie ok. 10 minut).
- Pod koniec gotowania dodajemy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, mieszamy, wyłączamy kuchenkę i zostawiamy kaszę pod przykryciem jeszcze przez 2-3 minuty.
- Podajemy z kawałkami pomarańczy lub innymi owocami.
Wskazówki:
Ilość pasty należy dobrać indywidualnie. Jeśli dopiero zaczynamy stosowanie kurkumy w diecie jej smak może nam nie odpowiadać. Dodana w małych ilościach jest niewyczuwalna.
1 Reply to "Jaglanka z kurkumą i cynamonem"
Klara 13 marca 2020 (14:02)
♥️