fbpx

Jaglanka z kurkumą i cynamonem

W okresie gryp i przeziębień w naszym domu królują jaglanki.

Jaglanka z kurkumą i cynamonem jest rozgrzewająca i wzmacnia organizm. Przygotowałam ją wykorzystując pastę z kurkumy. Niewielka jej ilość bardzo ładnie zabarwia danie i podnosi walory zdrowotne.

Po więcej przepisów z zakresu domowa apteczka znajdziesz w książce „Mama Alergika Gotuje. Dania na jesień i zimę”.

Jeśli poszukujesz więcej przepisów na dania wzmacniające organizm w czasie przeziębień i grypy, przefiltruj diety i wybierz kategorię „na przeziębienie i grypę”.

Zapraszam po przepis i życzę dużo zdrowia.

Jaglanka z kurkumą i cynamonem

(wzmacniająca i przeciwzapalna)

(wegańska, bez glutenu, bez cukru)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 300 ml mleka roślinnego (u mnie jaglane)
  • 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy
  • 150 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka masła klarowanego (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • sok z ½ pomarańczy bio
  • owoce

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną prażymy na małym ogniu, na suchej patelni (kończymy prażenie kiedy czujemy jej zapach, nie może zmienić koloru na pomarańczowy, bo wówczas jest już przypalona).
  2. Kaszę opłukujemy gorącą przegotowaną wodą.
  3. Mleko zagotowujemy wraz z pastą z kurkumy, masłem klarowanym i cynamonem, dodajemy wypłukaną kaszę jaglaną, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż do zgęstnienia kaszy (u mnie ok. 10 minut).
  4. Pod koniec gotowania dodajemy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, mieszamy, wyłączamy kuchenkę i zostawiamy kaszę pod przykryciem jeszcze przez 2-3 minuty.
  5. Podajemy z kawałkami pomarańczy lub innymi owocami.

Wskazówki:

Ilość pasty należy dobrać indywidualnie. Jeśli dopiero zaczynamy stosowanie kurkumy w diecie jej smak może nam nie odpowiadać. Dodana w małych ilościach jest niewyczuwalna.

Fot. Katarzyna Jankowska

1 Reply to "Jaglanka z kurkumą i cynamonem"

  • comment-avatar
    Klara 13 marca 2020 (14:02)

    ♥️

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.