W diecie mojego alergika kurkumę stosuję bardzo często. Dodaję ją z uwagi na jej cenne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Kurkuma wspomaga także działanie układu pokarmowego, co jest bardzo ważne u osób na diecie eliminacyjnej.
Najczęściej wsypuję szczyptę sproszkowanej kurkumy do gotujących się potraw i gotuję razem, na małym ogniu, przez kilka minut z dodatkiem pieprzu lub ostrej papryki.
Świeżą kurkumę w korzeniu dodaję do naparów wzmacniających odporność, czyli tych na bazie imbiru, soku z cytryny i miodu.
Przepis na taki napar znajdziesz w mojej czwartej książce „Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę” , w rozdziale „Zdrowa apteczka’ oraz na blogu we wpisie 7 MAGicznych sposobów na przeziębienie i grypę.
W książce tej oprócz przepisów bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, znajdziesz także odpowiedź na obecnie często pojawiające się pytanie; Jak dbać o odporność organizmu?
Wraz z innymi produktami takimi jak np. amarantus, inulina, karob czy sorgo, kurkuma znalazła się na liście 24 MAGicznych produktów opisanych i polecanych przeze mnie w mojej drugiej książce
„Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje” .
MAGiczne produkty to praktyczna podpowiedź dla wszystkich, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Produkty z listy warto wprowadzić do swojej codziennej diety.
Dzisiejszą pastę z kurkumy, którą przygotowałam bazując na przepisie Agnieszki Maciąg. Taką pastę można wykorzystać do wielu dań, w tym do wzmacniającej i przeciwzapalnej Jaglanki z cynamonem.
Taką jaglankę z różnymi owocami (pestkami granatu, pigwą, grejpfrutem) serwuję rodzinie w okresie przeziębień i grypy. Na blogu znajdziesz więcej przepisów na jaglanki. Kliknij TUTAJ.
W związku z aktualną sytuacją zdrowotną jaką mamy w kraju, wiele mówi się teraz o wzmacnianiu odporności organizmu.
Pamiętaj, że o odporność należy dbać każdego dnia!
Co możesz zrobić?
- Zrezygnować ze spożywania żywności wysoko-przetworzonej.
- Ograniczyć do minimum spożycie cukru i nie stosować jego niezdrowych zamienników (np. syropu glukozowo-fruktozowego).
- Zrezygnować z używek (alkohol, palenie papierosów).
- Uprawiać sport, ładować organizm naturalną witaminą D, przebywając na zewnątrz w słoneczne dni.
- Unikać stresu, relaksować się.
- Odżywiać się różnorodnie.
- Regularnie spożywać warzywa i owoce, bogate w witaminy i antyoksydanty.
- Jeść warzywa krzyżowe (brokuł, brukselka, kalafior, jarmuż, kapusta). 150 przepisów na bazie wyłącznie niskoskrobiowych i niskocukrowych warzyw i owoców znajdziesz w książce “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin”.
- Ograniczyć spożycie mięsa i białej mąki.
- Dbać o zdrowy sen.
- Stosować w diecie olej z czarnuszki, rokitnik, czosnek, imbir czy kurkumę.
- Wprowadzić do diety zakwas z buraków, kiszonki i probiotyki.
Zapraszam po przepis
Pasta z kurkumy
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegańska)
Ilość: 4 łyżki
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 2 łyżki kurkumy w proszku
- 125 ml przegotowanej wrzącej wody
- szczypta mielonego czarnego pieprzu lub ostrej papryki
Przygotowanie:
- Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kurkumę oraz pieprz, gotujemy na niewielkim ogniu aż powstanie gęsta pasta, często mieszając. Czas gotowania nie może być krótszy niż 8 minut, więc gdy pasta zgęstnieje szybciej, dodajemy więcej przegotowanej wody i gotujemy dalej. Gdyby pasta okazała się zbyt rzadka, dodajemy więcej kurkumy w proszku.
- Gotową pastę możemy przełożyć do szklanego słoiczka i przechować w lodówce przez 2 tygodnie.
Wskazówki:
Gotując na małym ogniu (u mnie 4 w kuchence indukcyjnej) nie można przygotować pasty wcześniej niż po 8 minutach. Dlatego jeśli Twoja pasta gęstnieje zbyt szybko, zmniejsz temperaturę gotowania.
No Replies to "Pasta z kurkumy"