Piękne, silne i mądre Babeczki, dziś specjalnie dla Was, przepis na czekoladowe babeczki.
Wspaniałego Dnia Kobiet Wam życzę.
Jeśli masz dziś wolną chwilę to zajrzyj do mnie na Instagram, na wczorajszy wpis, w którym wymieniłam profile inspirujących kobiet. Może zechcesz je zaobserwować albo zarekomendujesz mi kobietę, którą ty podziwiasz.
Każda z nas zasługuje na miłość, szacunek i czas tylko dla siebie. Mam nadzieję, że pamiętasz o tym nie tylko w Dniu Kobiet :).
Te czekoladowe babeczki powstały na bazie mojego starego przepisu na Babeczki karobowe z wiśniami, który znajdziesz na blogu. Od lat mój alergik prosił mnie o ponowne ich zrobienie, ale że ja stale wyczarowuję nowe dania, było mi nie po drodze. Tym razem się doprosił ale powstały w nowej wersji, z kakao, które jest już dozwolone w diecie mojego syna.
Na blogu znajdziesz przeróżne babeczki, muffinki, z glutenem i bez, ale na pewno wszystkie bez mleka i jajek. Kliknij TUTAJ. Po więcej inspiracji jak zawsze zapraszam do moich książek. Znajdziesz je w Sklepie MAG.
Zapraszam po przepis i życzę Smacznego
Babeczki czekoladowe z wiśniami
(bez mleka, bez jajek, bez cukru, wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut
Ilość: 12 szt. o średnicy 5 cm
Składniki:
mokre
- 200 ml mleka roślinnego (u mnie orkiszowe)
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 50 g dżemu lub konfitury z wiśni (u mnie domowej roboty)
- 100 g wegańskiej margaryny stopionej lub 100 ml oleju roślinnego
- 50 ml stopionej czekolady wegańskiej
- 3 łyżki wiśni z syropu, mogą być wiśnie po rozmrożeniu lub suszone
suche
- 200 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej bio
- 50 g mąki orkiszowej razowej
- 1 łyżka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka ciemnego kakao
na lukier
- 2 łyżki soku wiśniowego (domowego)
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Do większej miski przesiewamy mąki, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i ciemne kakao, mieszamy.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.
- W drugiej misce łączymy ze sobą mleko roślinne, ekstrakt wanilii, dżem wiśniowy, płynny tłuszcz i rozpuszczoną czekoladę. Nie musimy miksować, wystarczy dobrze wymieszać składniki.
- Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy, uzyskując puszyste ciasto trochę przypominające mus.
- Na koniec dodajemy wiśnie odsączone z syropu lub rozmrożone.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
- Ciasto przekładamy do papilotek, foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut.
- Gotowe babeczki wyjmujemy, studzimy a następnie polewamy przygotowanym lukrem.
- Żeby zrobić lukier łączymy ze sobą cukier puder i sok z wiśni, bardzo dokładnie mieszamy.
- Każdą babeczkę ustrajamy wisienką.
3 komentarze to "Babeczki czekoladowe z wiśniami wegańskie"
Anna 17 listopada 2020 (22:07)
Prośba o informację czym można zastąpić płynną czekoladę – dieta bez czekolady i kakao) – kakao zastąpię karobem, a czekoladę? Dziękuję
Katarzyna Jankowska 21 listopada 2020 (18:39)
Najlepiej to znaleźć MAGiczny przepis na babeczki z karobem i go wykorzystać:) Płynną czekoladę można zamienić melasą z chleba świętojańskiego.
Katarzyna Jankowska 21 listopada 2020 (18:40)
Melasa w tym przepisie zastępuje cukier, poprawia strukturę ciasta i nadaje smak. Można ją zamienić na dozwolony miód, inną melasę lub dodać cukier, trzeba tylko kontrolować konsystencję ciasta.