Babeczki czekoladowe z wiśniami wegańskie

Piękne, silne i mądre Babeczki, dziś specjalnie dla Was, przepis na czekoladowe babeczki.

Wspaniałego Dnia Kobiet Wam życzę.

Jeśli masz dziś wolną chwilę to zajrzyj do mnie na Instagram, na wczorajszy wpis, w którym wymieniłam profile inspirujących kobiet. Może zechcesz je zaobserwować albo zarekomendujesz mi kobietę, którą ty podziwiasz.

Każda z nas zasługuje na miłość, szacunek i czas tylko dla siebie. Mam nadzieję, że pamiętasz o tym nie tylko w Dniu Kobiet :).

Te czekoladowe babeczki powstały na bazie mojego starego przepisu na Babeczki karobowe z wiśniami, który znajdziesz na blogu. Od lat mój alergik prosił mnie o ponowne ich zrobienie, ale że ja stale wyczarowuję nowe dania, było mi nie po drodze. Tym razem się doprosił ale powstały w nowej wersji, z kakao, które jest już dozwolone w diecie mojego syna.

Na blogu znajdziesz przeróżne babeczki, muffinki, z glutenem i bez, ale na pewno wszystkie bez mleka i jajek. Kliknij TUTAJ. Po więcej inspiracji jak zawsze zapraszam do moich książek. Znajdziesz je w Sklepie MAG.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego

Babeczki czekoladowe z wiśniami

(bez mleka, bez jajek, bez cukru, wegańskie) 

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 25-30 minut

Ilość: 12 szt. o średnicy 5 cm

Składniki:

mokre

  • 200 ml mleka roślinnego (u mnie orkiszowe)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 50 g dżemu lub konfitury z wiśni (u mnie domowej roboty)
  • 100 g wegańskiej margaryny stopionej lub 100 ml oleju roślinnego
  • 50 ml stopionej czekolady wegańskiej
  • 3 łyżki wiśni z syropu, mogą być wiśnie po rozmrożeniu lub suszone

suche

  • 200 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej bio
  • 50 g mąki orkiszowej razowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka ciemnego kakao

na lukier

  • 2 łyżki soku wiśniowego (domowego)
  • 3 łyżki cukru pudru 

Przygotowanie:

  1. Do większej miski przesiewamy mąki, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i ciemne kakao, mieszamy.
  2. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.
  3. W drugiej misce łączymy ze sobą mleko roślinne, ekstrakt wanilii, dżem wiśniowy, płynny tłuszcz i rozpuszczoną czekoladę. Nie musimy miksować, wystarczy dobrze wymieszać składniki.
  4. Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy, uzyskując puszyste ciasto trochę przypominające mus.
  5. Na koniec dodajemy wiśnie odsączone z syropu lub rozmrożone.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
  7. Ciasto przekładamy do papilotek, foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut.
  8. Gotowe babeczki wyjmujemy, studzimy a następnie polewamy przygotowanym lukrem.
  9. Żeby zrobić lukier łączymy ze sobą cukier puder i sok z wiśni, bardzo dokładnie mieszamy.
  10. Każdą babeczkę ustrajamy wisienką.
Fot. Katarzyna Jankowska

3 komentarze to "Babeczki czekoladowe z wiśniami wegańskie"

  • comment-avatar
    Anna 17 listopada 2020 (22:07)

    Prośba o informację czym można zastąpić płynną czekoladę – dieta bez czekolady i kakao) – kakao zastąpię karobem, a czekoladę? Dziękuję

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 21 listopada 2020 (18:39)

      Najlepiej to znaleźć MAGiczny przepis na babeczki z karobem i go wykorzystać:) Płynną czekoladę można zamienić melasą z chleba świętojańskiego.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 21 listopada 2020 (18:40)

      Melasa w tym przepisie zastępuje cukier, poprawia strukturę ciasta i nadaje smak. Można ją zamienić na dozwolony miód, inną melasę lub dodać cukier, trzeba tylko kontrolować konsystencję ciasta.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.