fbpx

Owsianka czekoladowa bez mleka bez glutenu

Owsianka czekoladowa ze skarmelizowanymi truskawkami to istny afrodyzjak. 
Nadaje się na słodki początek dnia albo na zdrowy podwieczorek przy kawie. Idealna na święto zakochanych, urodzinową niespodziankę czy śniadanie do łóżka na Dzień Kobiet.
Kupicie nią także małe niejadki, o ile mogą jeść kakao.

Osoby uczulone na kakao zamiennie mogą zastosować karob w postaci melasy z chleba świętojańskiego.

Od 10 dni na fanpejdżu Mama Alergika Gotuje prezentuję moje codzienne śniadania w postaci owsianek.

Rzuciłam sobie wyzwanie „codziennie owsianka przez 30 dni” i teraz każdego dnia testuję inną. Jeśli szukasz inspiracji zajrzyj na mój Facebook lub Instagram i dołącz do MAGicznej społeczności, która liczy już ponad 33 000 osób.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego.

Owsianka czekoladowa ze skarmelizowanymi truskawkami

(bez mleka, bez jajek, bez cukru, zawiera kakao)

Ilość: 1 porcja

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 250 ml mleka roślinnego (np. ryżowe)
  • 4 daktyle bez pestki
  • 5 pełnych łyżek płatków owsianych bezglutenowych
  • 4 kostki ciemnej wegańskiej czekolady
  • 4 truskawki
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • płatki migdałów

Przygotowanie:

  1. Daktyle kroimy w krążki, wkładamy do niedużego garnka i zalewamy mlekiem roślinnym.
  2. Mleko podgrzewamy na średnim ogniu przez minutę, nie gotujemy, dodajemy płatki owsiane, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 2 minuty.
  3. Dodajemy kawałki czekolady, mieszamy i gotujemy przez minutę.
  4. W tym samym czasie na niedużej patelni rozgrzewamy syrop klonowy i układamy na nim plasterki truskawek, smażymy przez chwilę.
  5. Na drugiej patelni prażymy płatki migdałów.
  6. Gotową owsiankę wykładamy do miseczki, przybieramy truskawkami, polewamy sokiem, który się wytworzył z ich karmelizowania i posypujemy płatkami migdałów.
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Owsianka czekoladowa bez mleka bez glutenu"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.