Tylko dwa główne składniki, ryż i szpinak, a w efekcie otrzymasz bardzo smaczne danie.
W obecnej sytuacji możesz nie mieć zbyt wielu różnych produktów pod ręką, a wychodzenie po zakupy przez dłuższy czas będziesz ograniczać. Korzystaj więc z zapasów i tego co akurat jest w lodówce.
Proste dania, na które nie trzeba poświęcać zbyt wiele czasu, to teraz codzienność wielu osób pracujących zdalnie i podczas kwarantanny. Zresztą umiejętność ich przygotowania przyda się na później.
Dzisiejszy ryż ze szpinakiem to proste i smaczne danie, które właściwie robi się samo.
Więcej dań obiadowych na bazie ryżu, kaszy gryczanej czy komosy ryżowej znajdziesz w mojej piątej książce “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”.
Zapraszam i życzę Smacznego
Ryż ze szpinakiem
(bez mleka, bez jajek, bez cukru, bez glutenu, wegański)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 200 g ryżu arborio lub długoziarnistego
- 300-350 ml wywaru warzywnego lub przegotowanej wody
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g świeżego szpinaku
- ostra lub słodka papryka
- sól himalajska drobna
- świeżo zmielony pieprz (można pominąć)
- sok z cytryny (można pominąć)
Przygotowanie:
- W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i szklimy ją przez chwilę.
- Następnie dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku, oprószamy papryką, mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu, uważając by się nie przypaliło.
- Ryż opłukujemy zimną wodą.
- Szpinak myjemy, większe liście kroimy na mniejsze części, małe listki szpinaku pozbawiamy ogonków.
- Do cebulki dodajemy umyty szpinak, przez chwile podsmażamy razem.
- Gdy szpinak zmięknie dodajemy wypłukany ryż, mieszamy delikatnie, wlewamy 300 ml wywaru warzywnego lub wody, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15-20 minut aż płyn wsiąknie w ryż. W połowie gotowanie delikatnie mieszamy, a w razie konieczności gdy płyn wsiąknie a ryż nadal będzie twardy, dolewamy kolejną porcję wywaru lub wody (ilość płynu zależy od rodzaju ryżu).
- Pod koniec gotowania danie doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.
- Podajemy na gorąco.
No Replies to "Ryż ze szpinakiem"