fbpx

Ryż ze szpinakiem

Tylko dwa główne składniki, ryż i szpinak, a w efekcie otrzymasz bardzo smaczne danie.

W obecnej sytuacji możesz nie mieć zbyt wielu różnych produktów pod ręką, a wychodzenie po zakupy przez dłuższy czas będziesz ograniczać. Korzystaj więc z zapasów i tego co akurat jest w lodówce.

Proste dania, na które nie trzeba poświęcać zbyt wiele czasu, to teraz codzienność wielu osób pracujących zdalnie i podczas kwarantanny. Zresztą umiejętność ich przygotowania przyda się na później.

Dzisiejszy ryż ze szpinakiem to proste i smaczne danie, które właściwie robi się samo.

Więcej dań obiadowych na bazie ryżu, kaszy gryczanej czy komosy ryżowej znajdziesz w mojej piątej książce „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”.

Zapraszam i życzę Smacznego

Ryż ze szpinakiem

(bez mleka, bez jajek, bez cukru, bez glutenu, wegański)

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio lub długoziarnistego
  • 300-350 ml wywaru warzywnego lub przegotowanej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g świeżego szpinaku
  • ostra lub słodka papryka
  • sól himalajska drobna
  • świeżo zmielony pieprz (można pominąć)
  • sok z cytryny (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i szklimy ją przez chwilę.
  2. Następnie dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku, oprószamy papryką, mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu, uważając by się nie przypaliło.
  3. Ryż opłukujemy zimną wodą.
  4. Szpinak myjemy, większe liście kroimy na mniejsze części, małe listki szpinaku pozbawiamy ogonków.
  5. Do cebulki dodajemy umyty szpinak, przez chwile podsmażamy razem.
  6. Gdy szpinak zmięknie dodajemy wypłukany ryż, mieszamy delikatnie, wlewamy 300 ml wywaru warzywnego lub wody, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15-20 minut aż płyn wsiąknie w ryż. W połowie gotowanie delikatnie mieszamy, a w razie konieczności gdy płyn wsiąknie a ryż nadal będzie twardy, dolewamy kolejną porcję wywaru lub wody (ilość płynu zależy od rodzaju ryżu).
  7. Pod koniec gotowania danie doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.
  8. Podajemy na gorąco.
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Ryż ze szpinakiem"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.