Francuskie Koperty z Brzoskwiniami

Oto kolejna propozycja na wykorzystanie ciasta francuskiego do przygotowania szybkiego deseru. Był naprawdę szybki, bo zniknął z talerza ekspresowo.

Proponuję takie koperty w mniejszym rozmiarze wykorzystać dla maluchów na „imprezkę”. Przygotowanie ich zajmie chwilkę, a jestem pewna, że zjedzą je ze smakiem.

Moja wersja ciastek jest dla uczulonych na jajko i mleko więc właściwie mogą je zajadać wszyscy. Nie trzeba się będzie martwić czy pośród małych balowiczów jest ktoś z ograniczeniami w diecie:) Dla maluchów, przed podaniem wystarczy je posypać cukrem pudrem, a dla dorosłych proponuję udekorować je polewą karobową.

Polecam i życzę Smacznego

Francuskie koperty z brzoskwiniami

(bez mleka, bez jajek, bez soi, bez kakao, wegańskie)

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 10-15 minut

Trudność: łatwe

Liczba porcja: 6-8 sztuk (w zależności od wielkości koperty)

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie na margarynie bezmlecznej  (275 g)
  • puszka brzoskwiń ok. 800g (połówki)
  • cukier puder do ustrojenia
  • konfitura brzoskwiniowa 3-4 łyżki (lub inna ulubiona)
  • polewa karobowa

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie rozłożyć (moje ma papier pod spodem) i przy pomocy radełka lub zwykłego noża pociąć na kwadraty (wielkość kwadratów zależy od waszych potrzeb)
  2. Rozgrzać piekarnik na 180°C
  3. Wyjąć brzoskwinie z puszki, każdą połówkę przekroić na ćwiartki (jeśli maja to być mniejsze koperty), lub jak u mnie, wykorzystać połówki brzoskwiń
  4. Na każdy wykrojony kwadrat w jego środkowej części nałożyć kawałek brzoskwini, zlepić rogi formując kopertę (dobrze je ścisnąć, można dla pewności oprószyć palce w mące i dopiero zlepić)
  5. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć na niej w pewnej odległości od siebieprzygotowane koperty, (tak aby podczas pieczenia się nie dotykały, bo ciasto napuchnie)
  6. Piec ok. 15 minut, do momentu aż będą lekko rumiane
  7. Upieczone koperty delikatnie wyjąć z piekarnika, pozwolić im lekko przestygnąć (na ciepło najlepsze, ale dla dzieci bezpieczniej wystudzone), posmarować lekko rozgrzaną ulubioną konfiturą, udekorować ewentualnie jeszcze cukrem pudrem lub polewą karobową i patrzeć jak znikają:)

Wskazówki:

Zawsze można ponownie podgrzać ciasta francuskie, smakują pysznie również na zimno

Jeśli z jakichś powodów zlepienie się rozklei, w niczym oprócz estetyki to przeszkadza, więc się tym nie przejmujmy:)

Francuskie koperty z brzoskwiniami

5 komentarzy to "Francuskie Koperty z Brzoskwiniami"

  • comment-avatar
    Dzikowiec 4 maja 2012 (12:32)

    Mmmm… Uwielbiam ciasto francuskie z takimi pysznymi dodatkami!

  • comment-avatar
    Dusia 4 maja 2012 (13:04)

    Mniam z brzokswiniami to muszą być pycha

  • comment-avatar
    Muffinkowa Mama 4 maja 2012 (14:44)

    Na moim stole ciasto francuskie z brzoskwiniami gości minimum raz w tygodniu 🙂 Tak je lubimy, że to już chyba nałóg 🙂 Z tym, że ja robię w kształcie trójkącików- w trybie ekspresowym, bo zazwyczaj, kiedy jestem w kuchni, moje dziecko staje się bardziej absorbujące 😉

  • comment-avatar
    Mama Alergika 4 maja 2012 (20:29)

    Dzikowiec; Fajnie, że robi się je tak szybciutko, nawet w upalne dni nie ma stania w kuchni:)
    Dusiu; Są pyszne, Brzoskwinia nadaje im tyle słodkości, że nie trzeba nawet nic dodawać:)
    Muffinkowa Mama;Ja też mam stale ciasto francuskie pod ręką:) Pozdrawiam

  • comment-avatar
    Patyska 5 maja 2012 (12:51)

    Ciasto francuskie z brzoskwinią to chyba moja ulubiona parka 😉 Świetne te Twoje kopertki!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.