Zakupiłam ostatnio książkę „Kuchnia Indyjska, najlepsze przepisy”(zdjęcie okładki na końcu posta). Jestem nią zachwycona. Mnóstwo (325) przepisów z podziałem na rodzaje dań: dania z drobiu, wegetariańskie, zupy, indyjskie chleby itp. Jest też wiele praktycznych informacji na temat samej kuchni indyjskiej, przypraw, popularnych w niej owoców i warzyw, ryżu. Wszystko wspaniale uzupełnione kolorowymi zdjęciami, czytelnie i prosto napisane.
Dzisiejsze danie, serwowane wczoraj na obiad, pochodzi właśnie z tej książki. Przyprawy użyte w tym przepisie nie szkodzą mojemu Alergikowi, kokos na szczęście też już nie. Mogłam więc zaserwować kurczaka w stylu Goa także mojemu synowi.Goa to stan na zachodnim wybrzeżu Indii nad Morzem Arabskim, najpopularniejszy region turystyczny Indii. „Typowe elementy pejzażu stanu Goa to rzędy kołyszących się palm oraz mozaika pól ryżowych, oddzielonych miedzami. Orzechy kokosowe, we wszelkich możliwych formach są wykorzystywane w kuchni tego regionu”.
Przepis dołączam do akcji Festiwal kuchni indyjskiej oraz do akcji Kokosowe Szaleństwo i Panierka inna niż zwykle
Zapraszam na indyjskie danie i życzę Smacznego
Przepis zgodny z książką wraz z moimi uwagami, poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: ok. 45 minut do 1h
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
LICZBA PORCJI:4
Składniki:
- 8 niewielkich kawałków kurczaka, np. kurze udka i pałki (bez skóry) (u mnie 4 szt. szerszej części udek kurczaka)
- 75g /1i ½ kubka wiórków kokosowych (suchych, niesłodzonych)
- 30 ml/2 łyżki oleju roślinnego
- ½ łyżeczki kminku
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego (nie miałam więc nie użyłam)
- 1 łyżka ziaren kolendry (u mnie 1 łyżeczka)
- 2 drobno posiekane cebule
- ½ łyżeczki soli (u mnie morskiej)
- świeże pędy kolendry oraz ćwiartki cytryny do przybrania
Przygotowanie:
- Wiórki kokosowe wsypujemy do miski, zalewamy 45 ml/3 łyżkami wody i moczymy je przez 15 minut
- W woku lub dużym rondlu rozgrzewamy 15ml/1łyżkę oleju, na małym ogniu i 3-4 minuty smażymy nasiona kminku, pieprz, koper włoski oraz nasiona kolendry, aż zaczną strzelać
- Wrzucamy drobno posiekaną cebulę i podrumienimy ją około 5 minut, aż się zeszkli i zmięknie, co pewien czas mieszamy
- Dodajemy wiórki kokosowe z wodą, w której się moczyły, oraz sól i gotujemy 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy, aby nie przywarły do naczynia
- Przekładamy wszystko do melaksera lub blendera i miksujemy na gruboziarnistą pastę. Łyżką przekładamy ją do miski i odstawiamy
- Pozostały olej rozgrzewamy i podrumieniamy kurczaka 10 minut. Wrzucamy masę kokosową i smażymy 15-20 minut na wolnym ogniu, aż pasta będzie złotobrązowa, a kurczak miękki
- Curry przekładamy na podgrzany półmisek przybieramy gałązkami świeżej kolendry oraz ćwiartkami cytryny
- Podajemy z ryżem lub z daniami z soczewicy
Pamiętaj:
“W Indiach określenie „curry” odnosi się do sosu, którym polewa się ziarna ryżu (chawal)lub macza się w nim chleb (roti). Podstawowe składniki curry mogą się różnić. Często tą nazwą określa się niepodobne do siebie dania. Nawet potrawa z soczewicy znana jako dhal może nosić miano curry. Warzywne curry zawiera zwykle świeże gotowane warzywa, zanurzone w sosie. Może on mieć różną konsystencję. Zależy to od preferowanego w danym regionie stylu gotowania. Sosy do curry z mięs, drobiu czy ryb także się różnią, jednak wszystkie są przeznaczone do podawania z ryżem lub chlebem.”
3 komentarze to "Curry z Kurczaka w Stylu Goa czyli Kurczak z Wiórkami Kokosowymi po indyjsku"
mojetworyprzetwory 7 maja 2012 (20:58)
Ale to musial być pyszny obiad!
Na dania indyjskie chodzimy do indyjskiej restauracji, może jak będę Ciebie podpatrywać jak gotujesz, to też się odważę poszaleć razem z tą książką;)
Uwielbiam kuchnię indyjska, a książka wdaje się bardzo atrakcyjna;)
Aneta 7 maja 2012 (23:31)
wyglada apetycznie, 🙂
Patyska 8 maja 2012 (10:54)
Superaśny. U mnie też był wczoraj kurczak curry, tylko taki najprostszy, z czerwoną pastą i żółtym proszkiem, ale też dobry 🙂