Dziś proponuję smakowite mięsko usmażone na patelni-grill, a wcześniej marynowane w sosie z melasy karobowej i octu balsamicznego.
Eksperymentowałam z melasą karobową i muszę przyznać, że efekt pyszny.
Polędwiczki wyszły cudownie soczyste, lekko słodkie i wspaniale zarumienione.
Czas grillowania rozpoczęty. W takiej marynacie można przygotować do grillowania zarówno karkówkę jak i kurczaka.
Przepis dołączam do akcji Grill 2012
Polecam i życzę Smacznego
Grillowane polędwiczki karobowo-balsamiczne
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + 1h marynowania
CZAS SMAŻENIA: ok. 2 x 10 minut
LICZBA PORCJI: 10 szt
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa (10 kawałków)
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek lub masło klarowane do smażenia
Marynata:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki melasy karobowej
- 1 i ½ łyżki octu balsamicznego (u mnie Aceto Balsamico z Modeny)
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na plastry ok. 1,5 cm grubości
- Każdy plaster delikatnie spłaszczyć przy użyciu drewnianej części tłuczka
- Przygotować marynatę: składniki marynaty wymieszać ze sobą
- Mięso popieprzyć, umieścić w misce z marynatą, dobrze wymieszać, wstawić do lodówki na min 1h (im dłużej będzie się marynować tym będzie bardziej soczyste po usmażeniu)
- Rozgrzać patelnię-grill, dodać oliwę lub masło klarowane i smażyć polędwiczki z każdej strony na rumiany kolor, najlepiej pod przykryciem (pryska niestety, a jednocześnie stają się soczyste i rumiane)
- Dosolić do smaku (na koniec, aby polędwiczki nie stwardniały)
- Polędwiczki podawać gorące bezpośrednio z patelni-grill z ryżem i ulubionymi surówkami lub sałatami
3 komentarze to "Grillowane polędwiczki karobowo-balsamiczne"
Patyska 3 maja 2012 (16:03)
Dobrze, że jestem po obiedzie, a Ty na plaży, bo już byś mnie miała ante portas 😉
Mama Alergika 3 maja 2012 (22:02)
Patysko, polędwiczki polecam a z plaży już powróciłam do Wawy więc zapraszam:)
mopswkuchni 4 maja 2012 (12:46)
Bardzo apetyczne danie. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Grill 2012.