Grillowane polędwiczki karobowo-balsamiczne

Dziś proponuję smakowite mięsko usmażone na patelni-grill, a wcześniej marynowane w sosie z melasy karobowej i octu balsamicznego. 

Eksperymentowałam z melasą karobową i muszę przyznać, że efekt pyszny. 
Polędwiczki wyszły cudownie soczyste, lekko słodkie i wspaniale zarumienione. 
Czas grillowania rozpoczęty. W takiej marynacie można przygotować do grillowania zarówno karkówkę jak i kurczaka. 
Przepis dołączam do akcji Grill 2012
Polecam i życzę Smacznego
 

Grillowane polędwiczki karobowo-balsamiczne

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + 1h marynowania
CZAS SMAŻENIA: ok. 2 x 10 minut
LICZBA PORCJI: 10 szt 
 
Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa (10 kawałków)
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek lub masło klarowane do smażenia
Marynata:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki melasy karobowej
  • 1 i ½  łyżki octu balsamicznego (u mnie Aceto Balsamico z Modeny)
  • 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
  1. Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na plastry ok. 1,5 cm grubości
  2. Każdy plaster delikatnie spłaszczyć przy użyciu drewnianej części tłuczka
  3. Przygotować marynatę: składniki marynaty wymieszać ze sobą
  4. Mięso popieprzyć, umieścić w misce z marynatą, dobrze wymieszać, wstawić do lodówki na min 1h (im dłużej będzie się marynować tym będzie bardziej soczyste po usmażeniu)
  5. Rozgrzać patelnię-grill, dodać oliwę lub masło klarowane i smażyć polędwiczki  z każdej strony na rumiany kolor, najlepiej pod przykryciem (pryska niestety, a jednocześnie stają się soczyste i rumiane)
  6. Dosolić do smaku (na koniec, aby polędwiczki nie stwardniały)
  7. Polędwiczki podawać gorące bezpośrednio z patelni-grill z ryżem i ulubionymi surówkami lub sałatami

 

 

3 komentarze to "Grillowane polędwiczki karobowo-balsamiczne"

  • comment-avatar
    Patyska 3 maja 2012 (16:03)

    Dobrze, że jestem po obiedzie, a Ty na plaży, bo już byś mnie miała ante portas 😉

  • comment-avatar
    Mama Alergika 3 maja 2012 (22:02)

    Patysko, polędwiczki polecam a z plaży już powróciłam do Wawy więc zapraszam:)

  • comment-avatar
    mopswkuchni 4 maja 2012 (12:46)

    Bardzo apetyczne danie. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Grill 2012.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.