Zupa pomidorowa z midolline

Przywiozłam od mamy świeże pomidory z jej ogrodu.

Czas więc na zupę, która przygotowana ze świeżych pomidorów zawsze smakuje lepiej.

Na blogu znajdziecie także zupę krem pomidorowy z soczewicą, który warto przygotować również na bazie świeżych pomidorów.
Zapraszam po przepis.
 
Życzę Smacznego
 

Zupa pomidorowa z midolline

(wegańska)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
  • 500 ml esencjonalnego wywaru z warzyw (lub rozpuszczona kostka warzywna BIO)
  • 1 kg świeżych pomidorów
  • 1 większy ziemniak (do zagęszczenia)
  • liść bazylii, 2 listki lubczyku
  • 1 cebula biała
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska, pieprz i ewentualnie cukier trzcinowy do smaku
  • śmietana owsiana lub migdałowa do polania
  • makaron Midolline(wygląda jak ryż) lub zwykły ryż (1 kubek)

Przygotowanie:

  1. Ziemniak w skórce ugotować do miękkości 
  2. Ugotować makaron lub ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  3. Pomidory umyć, pokroić na mniejsze kawałki
  4. Rozgrzać oliwę w garnku, wrzucić drobno posiekaną cebulę i smażyć ok. 2 minuty na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zacznie mięknąć
  5. Wrzucić pomidory i dusić je pod przykryciem wciąż na małym ogniu, aż będą miękkie ok. 10-15 minut
  6. Pomidory przetrzeć przez sito, odrzucić skórki, pestki i inne pozostałości
  7. Do przetartych pomidorów dodać gorący wywar warzywny, zamieszać, wrzucić listek bazylii i lubczyku, zagotować na średnim ogniu około 10 minut
  8. Wyjąć listki, dodać starty na tarce obrany i ugotowany ziemniak, zblendować zupę na krem, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem (jeśli zupa wydaje się zbyt kwaśna)
  9. Zupę podawać gorącą z dodatkiem makaronu lub ryżu, doprawioną ewentualnie śmietaną roślinną

 

zupa pomidorowa z midoline
 

5 komentarzy to "Zupa pomidorowa z midolline"

  • comment-avatar
    mopswkuchni 23 sierpnia 2012 (11:52)

    Ciekawy makaronik i świetna zupka.

  • comment-avatar
    Dusia 23 sierpnia 2012 (15:24)

    Uwielbiam pomidorową na każdy sposób

  • comment-avatar
    Patyska 24 sierpnia 2012 (09:31)

    Wygląda MAGicznie 😉
    My też zupki robimy z własnych przecierów pomidorowych, ale mam już trochę dość przecierania przez sito, muszę sobie kupić takie specjalne ustrojstwo do robienia przecierów. Tylko gdzie to kupić i jak to się nazywa w ogóle… 😉

  • comment-avatar
    Slawek83 18 lutego 2022 (14:40)

    Przepis super! Zupa wyszła pyszna! Polecam!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.