Przywiozłam od mamy świeże pomidory z jej ogrodu.
Czas więc na zupę, która przygotowana ze świeżych pomidorów zawsze smakuje lepiej.
Na blogu znajdziecie także zupę krem pomidorowy z soczewicą, który warto przygotować również na bazie świeżych pomidorów.
Zapraszam po przepis.
Życzę Smacznego
Zupa pomidorowa z midolline
(wegańska)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
- 500 ml esencjonalnego wywaru z warzyw (lub rozpuszczona kostka warzywna BIO)
- 1 kg świeżych pomidorów
- 1 większy ziemniak (do zagęszczenia)
- liść bazylii, 2 listki lubczyku
- 1 cebula biała
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska, pieprz i ewentualnie cukier trzcinowy do smaku
- śmietana owsiana lub migdałowa do polania
- makaron Midolline(wygląda jak ryż) lub zwykły ryż (1 kubek)
Przygotowanie:
- Ziemniak w skórce ugotować do miękkości
- Ugotować makaron lub ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- Pomidory umyć, pokroić na mniejsze kawałki
- Rozgrzać oliwę w garnku, wrzucić drobno posiekaną cebulę i smażyć ok. 2 minuty na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zacznie mięknąć
- Wrzucić pomidory i dusić je pod przykryciem wciąż na małym ogniu, aż będą miękkie ok. 10-15 minut
- Pomidory przetrzeć przez sito, odrzucić skórki, pestki i inne pozostałości
- Do przetartych pomidorów dodać gorący wywar warzywny, zamieszać, wrzucić listek bazylii i lubczyku, zagotować na średnim ogniu około 10 minut
- Wyjąć listki, dodać starty na tarce obrany i ugotowany ziemniak, zblendować zupę na krem, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem (jeśli zupa wydaje się zbyt kwaśna)
- Zupę podawać gorącą z dodatkiem makaronu lub ryżu, doprawioną ewentualnie śmietaną roślinną
5 komentarzy to "Zupa pomidorowa z midolline"
mopswkuchni 23 sierpnia 2012 (11:52)
Ciekawy makaronik i świetna zupka.
Dusia 23 sierpnia 2012 (15:24)
Uwielbiam pomidorową na każdy sposób
Patyska 24 sierpnia 2012 (09:31)
Wygląda MAGicznie 😉
My też zupki robimy z własnych przecierów pomidorowych, ale mam już trochę dość przecierania przez sito, muszę sobie kupić takie specjalne ustrojstwo do robienia przecierów. Tylko gdzie to kupić i jak to się nazywa w ogóle… 😉
Slawek83 18 lutego 2022 (14:40)
Przepis super! Zupa wyszła pyszna! Polecam!
Katarzyna Jankowska 18 lutego 2022 (17:07)
🙂