Gofry owsiankowe

Dzisiejsze gofry powstały z myślą o owsiance. Owsianka to dla wielu osób smak dzieciństwa. U mnie nie ma tradycji jadania owsianek, bo nikt nigdy ich nie lubił, a szkoda. Owies jest taki zdrowy i cenny w diecie, więc wymyśliłam gofry owsiankowe i w ten sposób zjedliśmy nietypową owsiankę. 

Mój syn zajadał ze smakiem, nie mając tak naprawdę pojęcia co je, dla niego to były gofry, które urozmaiciły śniadanie.

Przygotowanie ich nie zabiera dużo czasu. To super rozwiązanie na pierwsze czy drugie śniadanie. 

Na gofry nakładałam jeszcze ciepły mus jabłkowy. Pyszności! 

Zachęcam do wypróbowania i już mam w planach gofry kukurydziane:)

Już jest!

E-book 30 przepisów na GOFRY!

Bezglutenowe gofry - e-book 30 przepisów na gofryE-book 30 przepisów na GOFRY
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Gofry owsiankowe

(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)
 
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Liczba porcji: 5 sztuk

 Składniki: 

  • 250 ml mleka orkiszowego lub owsianego
  • 50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 50 ml soku jabłkowego (bez cukru)
  • ½ łyżeczki ekstraktu wanilii (można pominąć lub użyć cukier z wanilią)
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g płatków owsianych błyskawicznych (u mnie górskie, drobne)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżka kamienia winnego
  • olej do smarowania gofrownicy + pędzelek najlepiej z naturalnym włosiem

Mus na gofry:

  • 2 duże jabłka i 2 łyżki cukru trzcinowego
  • borówki lub inne owoce
  • cukier puder opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzewamy (ma być gorące), wsypujemy do niego płatki owsiane, mieszamy i ostawiamy na 10-15 minut
  2. Dodajemy ekstrakt waniliowy i cukier, dokładnie miksujemy  (u mnie mikserem ręcznym)
  3. Wsypujemy mąkę z kamieniem winnym, mieszamy, wlewamy olej i na końcu sok jabłkowy
  4. Całość dokładnie miksujemy na gładką masę (będzie gęsta, do nakładania łyżką)
  5. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy do rondelka, przesypujemy cukrem, przykrywamy rondelek i dusimy je na małym ogniu kilka minut, aż się rozgotują na mus
  6. Rozgrzaną (ok. 3-4 minuty) gofrownicę, smarujemy olejem, nakładamy łyżką ciasto na dolną kratkę (trzeba je delikatnie rozprowadzić po kratkach, bo samo się nie rozleje)
  7. Pieczemy gofry około 3-4 minuty (to zależy od gofrownicy). Ja zaglądam do nich w momencie gdy gofrownica się już nie podnosi podczas pieczenia, a para wodna skończyła się wydzielać
  8. Gorące gofry wykładamy na talerz, nakładamy ciepły mus jabłkowy, obsypujemy owocami i cukrem pudrem
 
 
 
 

11 komentarzy to "Gofry owsiankowe"

  • comment-avatar
    Brillant 22 sierpnia 2012 (13:51)

    Smakowite 🙂

  • comment-avatar
    Weronika 22 sierpnia 2012 (14:21)

    Kolejny przepis nad którym ubolewam, że nie mam gofrownicy 🙁
    Pychotka!

  • comment-avatar
    Anonymous 26 stycznia 2013 (18:51)

    zrobiłam te gofry,smaczne.
    ale wyszły mi ciężki,czy takie mają być?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 26 stycznia 2013 (18:55)

    Anonimowy; Raczej nie, moje były jak gofry, chrupiące mimo, że ciasto dość gęste. Szkoda, że nie do końca wyszły, może proszę spróbować zrobić je nieco bardziej naleśnikowe (gęstość ciasta).

  • comment-avatar
    Mama Alergika 26 stycznia 2013 (18:56)

    Ten komentarz został usunięty przez autora.

  • comment-avatar
    Anna Oświecińska 11 grudnia 2014 (08:57)

    Co zrobiłam nie tak? buuu, wyszły gumiaste. Choć smaczne 🙂 Ale dzieci liczyły na gofry jak z deptaka w Międzyzdrojach. No fakt nie mam takiej fajowej gofrownicy. Nasz budżet nie wytrzymał przed świętami takiego wydatku i kupiliśmy tańszą wersję. Chyba zacznę od przepisu z instrukcji żeby sprawdzić czy w ogóle potrafi upiec gofry.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 16 grudnia 2014 (12:19)

      Gofry dla alergika wymagają dobrego sprzętu:) Ale owies jest taki, że wypieki są bardziej mokre. Musiałabym jeszcze raz je zrobić, żeby sobie przypomnieć ich strukturę:) Każdy składnik ma znaczenie, wystarczy że coś się pominie, doda innego zamiennika i efekt może nie być ten sam. Proszę zacząć od gofrów owsianych orkiszowych 2, jak nie wyjdę (a te robiłam wiele wiele razy) to znaczy, że albo gofrownica albo jakość składników.

      • comment-avatar
        Anna Oświecińska 19 stycznia 2015 (19:09)

        Gofrownica jest ok. To ja dałam ciała. Zrobiłam od tamtej pory już kilkanaście wersji różnych między innymi rzeczone orkiszowe i wychodzą ok. 🙂

  • comment-avatar
    Monika 15 maja 2017 (07:08)

    Są bombowe!
    Szybkie, proste i sycące! 🙂

    https://uploads.disquscdn.com/images/272fb6b738c3c664242688fa95b6544d2e6fb4021fa27dbf1f73a05d32fa50e9.jpg

    Mam pytanie. Czy udadzą się z mąką pszenną pełnoziarnistą bądź orkiszową? Bo teraz użyłam pszennej tortowej. Gofry były miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Nie ma mowy o zakalcu, czy gumiastym wnętrzu. ☺;)

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 15 maja 2017 (07:32)

      Super! Dziękuję za zdjęcie. Na orkiszowej typ 500-700 bez problemu, mąka pełnoziarnista może wymagać więcej płynu, więc w razie czego dolać mleka lub soku.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.