Kurki na czasie, więc proponuję kolejne danie z ich wykorzystaniem.
Moich dzieci nie ma wprawdzie w domu i mogłam przygotować to danie w wersji dla nieuczulonych, ale ponieważ wyczarowałam je po raz pierwszy, chciałam mieć 100% pewności, że bez sera i mleka krowiego będzie także smaczne i udane. Mąż zjadł ze smakiem, ale o braku sera wspomniał:)
Zapraszam i życzę Smacznego
Lasagne z kurkami wegańskie
(bez jajek, bez mleka, bez soi, bez cukru, wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20-30 minut
Trudność: średniotrudne
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 400 g kurek
- ½ cebuli białej, drobno pokrojonej
- 1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony
- 8 płatów makaronu Lasagne (u mnie suszony, bezjajeczny)
- 150 ml wywaru z warzyw lub rosołu (u mnie 1/3 kostki rosół warzywny BIO + 150 ml gorącej wody)
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 2 łyżki białego wina (u mnie półwytrawne)
- sól morska i pieprz do smaku
- 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć jak nie mamy)
- 2 pełne łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 1 łyżka gęstej śmietany owsianej
Przygotowanie:
- Kurki bardzo dokładnie umyć, duże sztuki przekroić na mniejsze kawałki
- Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek i lekko je zeszklić
- Dodać kurki, smażyć na małym ogniu, aż będą miękkie ok. 5 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku
- Oddzielić ¼ grzybów, przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę
- Rozpuścić kostkę w gorącej wodzie, dodać do wywaru gałązkę rozmarynu i przykryć na kilka minut, żeby rosół przeszedł aromatem ziół
- Przelać zmiksowane kurki do rondelka, dodać połowę aromatycznego rosołu i zagotować na małym ogniu, dodać wino i gotować chwilę aż alkohol wyparuje
- W drugiej połowie rosołu rozmieszać mąkę (to nic że powstaną ewentualne grudki)
- Mąkę z rosołem dodawać łyżkami do sosu z kurek i dokładnie, energicznie mieszać, zagotować ok. 10 minut aż sos zgęstnieje (sos powinien być gęsty ale nie sztywny)
- Na koniec dodać do sosu śmietanę, 1 łyżkę płatków drożdżowych, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku, nie gotować (sos powinien mieć wyrazisty, bardziej pikantny smak)
- Sos jeszcze raz zmiksować, aby nie było żadnych grudek, odstawić
- Rozgrzać piekarnik do 180°C
- Naczynie do zapiekania lasagne posmarować margaryną bezmleczną lub masłem klarowanym lub oliwą
- Ułożyć dwa płaty makaronu obok siebie, wyłożyć na nich 1/3 sosu, wysmarować nim dokładnie makaron
- Na warstwę sosu ułożyć kolejne płaty makaronu, położyć na nie usmażone kurki, znów płaty lasagne, docisnąć całość, na makaron wyłożyć drugą porcję sosu, dokładnie go rozłożyć, znów płaty makaronu i ostatnia porcja sosu na wierzch
- Posypać wierzchnią warstwę płatkami drożdżowymi, naczynie przykryć folią aluminiową lub przykrywką
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20 minut (przed wyciągnięciem sprawdzić czy płaty makaronu są już miękkie), wyjąć, odstawić na kilka minut przed pokrojeniem i podaniem
Wskazówki:
Jeśli sos okaże się za bardzo gęsty można dolać odrobinę wody. Pamiętajmy, że sos w swej konsystencji ma przypominać ten beszamelowy, nie morze być za rzadki.
Jeśli użyjemy więcej kurek, można je przełożyć warstwami wraz z sosem.
Użyłam naczynia o wymiarach 20 x 20 cm.
Gotową Lasagne przekroiłam tak, by uzyskać 4 równe kwadraty. Podawałam dwa kwadraty ułożone jeden na drugim.
5 komentarzy to "Lasagne z kurkami wegańskie"
Gula 19 lipca 2012 (10:50)
Super:) Też wczoraj jadłam kurki:) Niestety moje danie nie było tak wyszukane jak Twoje:)
mojetworyprzetwory 19 lipca 2012 (18:26)
Pycha! Wspaniała, kolejna już kombinacja z kureczkami, uwielbiam! Ja miałam dziś jechać na kurki, ale cały czas pada, więc nic z tego, może jutro;)
OSa 21 lipca 2012 (09:34)
Marzę o takim daniu! Musiało być pyszne.
Muffinkowa Mama 22 lipca 2012 (13:12)
Mmm, ależ zazdroszczę, musiała być pyszna 🙂
Mama Alergika 22 lipca 2012 (19:06)
Gula; Dziękuję, danie w zasadzie jest proste:)
Ewa;Jak dodać ser spokojnie można robić dla nieuczulonych
OSa; Było pycha, może wypróbujesz kiedyś:)
Muffinkowa Mama; Dziękuję i zapraszam do wypróbowania przepisu:)