Lasagne z kurkami wegańskie

Kurki na czasie, więc proponuję kolejne danie z ich wykorzystaniem.

Moich dzieci nie ma wprawdzie w domu i mogłam przygotować to danie w wersji dla nieuczulonych, ale ponieważ wyczarowałam je po raz pierwszy, chciałam mieć 100% pewności, że bez sera i mleka krowiego będzie także smaczne i udane. Mąż zjadł ze smakiem, ale o braku sera wspomniał:)

Zapraszam i życzę Smacznego

Lasagne z kurkami wegańskie

(bez jajek, bez mleka, bez soi, bez cukru, wegańskie)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 20-30 minut

Trudność: średniotrudne

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 400 g kurek
  • ½ cebuli białej, drobno pokrojonej
  • 1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 8 płatów makaronu Lasagne (u mnie suszony, bezjajeczny)
  • 150 ml wywaru z warzyw lub rosołu (u mnie 1/3 kostki rosół warzywny BIO + 150 ml gorącej wody)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki białego wina (u mnie półwytrawne)
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć jak nie mamy)
  • 2 pełne łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 1 łyżka gęstej śmietany owsianej

Przygotowanie:

  1. Kurki bardzo dokładnie umyć, duże sztuki przekroić na mniejsze kawałki
  2. Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek i lekko je zeszklić
  3. Dodać kurki, smażyć na małym ogniu, aż będą miękkie ok. 5 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku
  4. Oddzielić ¼ grzybów, przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę
  5. Rozpuścić kostkę w gorącej wodzie, dodać do wywaru gałązkę rozmarynu i przykryć na kilka minut, żeby rosół przeszedł aromatem ziół
  6. Przelać zmiksowane kurki do rondelka, dodać połowę aromatycznego rosołu i zagotować na małym ogniu, dodać wino i gotować chwilę aż alkohol wyparuje
  7. W drugiej połowie rosołu rozmieszać mąkę (to nic że powstaną ewentualne grudki) 
  8. Mąkę z rosołem dodawać łyżkami do sosu z kurek i dokładnie, energicznie mieszać, zagotować ok. 10 minut aż sos zgęstnieje (sos powinien być gęsty ale nie sztywny)
  9. Na koniec dodać do sosu śmietanę, 1 łyżkę płatków drożdżowych, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku, nie gotować (sos powinien mieć wyrazisty, bardziej pikantny smak)
  10. Sos jeszcze raz zmiksować, aby nie było żadnych grudek, odstawić
  11. Rozgrzać piekarnik do 180°C
  12. Naczynie do zapiekania lasagne posmarować margaryną bezmleczną lub masłem klarowanym lub oliwą
  13. Ułożyć dwa płaty makaronu obok siebie, wyłożyć na nich 1/3 sosu, wysmarować nim dokładnie makaron
  14. Na warstwę sosu ułożyć kolejne płaty makaronu, położyć na nie usmażone kurki, znów płaty lasagne, docisnąć całość, na makaron wyłożyć drugą porcję sosu, dokładnie go rozłożyć, znów płaty makaronu i ostatnia porcja sosu na wierzch
  15. Posypać wierzchnią warstwę płatkami drożdżowymi, naczynie przykryć folią aluminiową lub przykrywką
  16. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20 minut (przed wyciągnięciem sprawdzić czy płaty makaronu są już miękkie), wyjąć, odstawić na kilka minut przed pokrojeniem i podaniem

Wskazówki:

Jeśli sos okaże się za bardzo gęsty można dolać odrobinę wody. Pamiętajmy, że sos w swej konsystencji ma przypominać ten beszamelowy, nie morze być za rzadki.

Jeśli użyjemy więcej kurek, można je przełożyć warstwami wraz z sosem.

Użyłam naczynia o wymiarach 20 x 20 cm.

Gotową Lasagne przekroiłam tak, by uzyskać 4 równe kwadraty. Podawałam dwa kwadraty ułożone jeden na drugim.

Lasagne z kurkami wegańskie
Lasagne z kurkami wegańskie
Lasagne z kurkami wegańskie

5 komentarzy to "Lasagne z kurkami wegańskie"

  • comment-avatar
    Gula 19 lipca 2012 (10:50)

    Super:) Też wczoraj jadłam kurki:) Niestety moje danie nie było tak wyszukane jak Twoje:)

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 19 lipca 2012 (18:26)

    Pycha! Wspaniała, kolejna już kombinacja z kureczkami, uwielbiam! Ja miałam dziś jechać na kurki, ale cały czas pada, więc nic z tego, może jutro;)

  • comment-avatar
    OSa 21 lipca 2012 (09:34)

    Marzę o takim daniu! Musiało być pyszne.

  • comment-avatar
    Muffinkowa Mama 22 lipca 2012 (13:12)

    Mmm, ależ zazdroszczę, musiała być pyszna 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 22 lipca 2012 (19:06)

    Gula; Dziękuję, danie w zasadzie jest proste:)
    Ewa;Jak dodać ser spokojnie można robić dla nieuczulonych
    OSa; Było pycha, może wypróbujesz kiedyś:)
    Muffinkowa Mama; Dziękuję i zapraszam do wypróbowania przepisu:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.