Placki ziemniaczane z kurkami

Przygotowanie placków ziemniaczanych, o ile korzystamy z robota kuchennego, zabiera kilkanaście minut.

Wykorzystując sezon na kurki, tradycyjne placki ziemniaczane można podać bardziej wykwintnie.

Placki pozbawione jajka smakują równie pysznie jak te tradycyjne, a ja osobiście nie widzę różnicy w smaku. 

Zamiast jajka dodałam mielony len, który dodatkowo je wzbogacił w witaminę B oraz błonnik. Len dodaję także do kotletów mielonych oraz placków z cukinii. 
Przepis na podobne placki ziemniaczane, ale z jesiennych bardziej bogatych w skrobię ziemniaków, znajdziecie także TUTAJ.

Zapraszam i życzę Smacznego

Placki ziemniaczane z kurkami

(wegańskie, bez cukru)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minutCZAS SMAŻENIA: 15 minut

LICZBA PORCJI: 2-3

Składniki:
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • sól morska i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 200 g kurek, mała cebula, ząbek czosnku, 5-6 łyżek oliwy z oliwek,
  • gęsta śmietana owsiana lub zwykła dla nieuczulonych
Przygotowanie:
  1. Kurki dokładnie myjemy, oczyszczamy, większe okazy kroimy na mniejsze kawałki
  2. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, mieszamy i smażymy na mniejszym ogniu około 1 minuty (ma się lekko zeszklić)
  3. Dokładamy kurki, solimy i pieprzymy, smażymy mieszając ok. 5 minut, aż się lekko zeszklą i będą miękkie
  4. Ziemniaki myjemy, obieramy i  ścieramy (najlepiej przy użyciu robota🙂 razem z cebulą
  5. Dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i mielony len, mieszamy tworząc jednolitą masę ziemniaczaną
  6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  7. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej i nakładamy porcje masy ziemniaczanej
  8. Placki smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor
  9. Gotowe placki nakładamy gorące na talerz, przybieramy usmażonymi kurkami, podajemy z gęstą śmietaną
 

7 komentarzy to "Placki ziemniaczane z kurkami"

  • comment-avatar
    na gazie 23 lipca 2012 (08:45)

    ale zazdroszcze tych kurek … za dw atygodnie ajde do mamy i mama nadzieje na sosik!!
    swietny pomysl w plackami;)
    pozdrawiam

  • comment-avatar
    Gula 23 lipca 2012 (08:53)

    Super placki:) Dopiero niedawno odkryłam, że można je przygotwać także z wytrawnymi sosami;) U nas to była śmietana i cukier;)

  • comment-avatar
    Dusia 23 lipca 2012 (09:27)

    z kureczkami o tak <3

  • comment-avatar
    Mama Alergika 23 lipca 2012 (19:54)

    Na gazie;Dziękuję.Placki ziemniaczane mogę jeść w każdej postaci:)
    Gula;W moim domu rodzinnym też była tylko śmietana i cukier:)
    Dusia; Polecam

  • comment-avatar
    Kaś 24 lipca 2012 (18:21)

    wyśmienite połączenie, bardzo fajny pomysł na placki

  • comment-avatar
    Kasia 28 sierpnia 2020 (22:36)

    W skladnikach jest smietana (owsiana lub normalna) ale nigdzie w przepisie nie jest napisane kiedy i do czego dodaje sie te smietane. Natomiast dodaje sie do kurek pod koniec wino ale nie wiadomo ile i jakie wino. No nic, chyba trzeba improwizowac 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 30 sierpnia 2020 (18:04)

      To jeden ze starszych przepisów, który padł ofiarą hakera i niestety zostało dodane zdanie o winie. Większość takich błędów wyłapałam i ten przepis także jest już poprawiony. Wina nie ma w składnikach a śmietana jest dodatkiem, co od początku jest opisane w przygotowaniu dania.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.