Przygotowanie placków ziemniaczanych, o ile korzystamy z robota kuchennego, zabiera kilkanaście minut.
Wykorzystując sezon na kurki, tradycyjne placki ziemniaczane można podać bardziej wykwintnie.
Placki pozbawione jajka smakują równie pysznie jak te tradycyjne, a ja osobiście nie widzę różnicy w smaku.
Zamiast jajka dodałam mielony len, który dodatkowo je wzbogacił w witaminę B oraz błonnik. Len dodaję także do kotletów mielonych oraz placków z cukinii.
Przepis na podobne placki ziemniaczane, ale z jesiennych bardziej bogatych w skrobię ziemniaków, znajdziecie także TUTAJ.
Zapraszam i życzę Smacznego
Placki ziemniaczane z kurkami
(wegańskie, bez cukru)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 15 minut
Liczba porcji: 2-3
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 mała cebula
- 1 łyżka mielonego lnu
- sól morska i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- 200 g kurek
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- gęsta śmietana owsiana lub zwykła dla nieuczulonych
Przygotowanie:
- Kurki dokładnie myjemy, oczyszczamy, większe okazy kroimy na mniejsze kawałki
- Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, mieszamy i smażymy na mniejszym ogniu około 1 minuty (ma się lekko zeszklić)
- Dokładamy kurki, solimy i pieprzymy, smażymy mieszając ok. 5 minut, aż się lekko zeszklą i będą miękkie
- Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy (najlepiej przy użyciu robota🙂 razem z cebulą
- Dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i mielony len, mieszamy tworząc jednolitą masę ziemniaczaną
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej i nakładamy porcje masy ziemniaczanej
- Placki smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor
- Gotowe placki nakładamy gorące na talerz, przybieramy usmażonymi kurkami, podajemy z gęstą śmietaną
7 komentarzy to "Placki ziemniaczane z kurkami"
na gazie 23 lipca 2012 (08:45)
ale zazdroszcze tych kurek … za dw atygodnie ajde do mamy i mama nadzieje na sosik!!
swietny pomysl w plackami;)
pozdrawiam
Gula 23 lipca 2012 (08:53)
Super placki:) Dopiero niedawno odkryłam, że można je przygotwać także z wytrawnymi sosami;) U nas to była śmietana i cukier;)
Dusia 23 lipca 2012 (09:27)
z kureczkami o tak <3
Mama Alergika 23 lipca 2012 (19:54)
Na gazie;Dziękuję.Placki ziemniaczane mogę jeść w każdej postaci:)
Gula;W moim domu rodzinnym też była tylko śmietana i cukier:)
Dusia; Polecam
Kaś 24 lipca 2012 (18:21)
wyśmienite połączenie, bardzo fajny pomysł na placki
Kasia 28 sierpnia 2020 (22:36)
W skladnikach jest smietana (owsiana lub normalna) ale nigdzie w przepisie nie jest napisane kiedy i do czego dodaje sie te smietane. Natomiast dodaje sie do kurek pod koniec wino ale nie wiadomo ile i jakie wino. No nic, chyba trzeba improwizowac 🙂
Katarzyna Jankowska 30 sierpnia 2020 (18:04)
To jeden ze starszych przepisów, który padł ofiarą hakera i niestety zostało dodane zdanie o winie. Większość takich błędów wyłapałam i ten przepis także jest już poprawiony. Wina nie ma w składnikach a śmietana jest dodatkiem, co od początku jest opisane w przygotowaniu dania.