Pomysł na risotto z kurkami zaczerpnęłam z książki Dania z ryżem, autorstwa Rachel Lane i Carli Bardi. Inspiracją był przepis na “Risotto z pieczarkami i tymiankiem”, s. 96.
Zmieniłam nieco proporcje, zamiast tymianku dodałam rozmaryn, w miejsce pieczarek weszły kurki. Risotto z pieczarkami z pewnością zrobię następnym razem.
Wydawać by się mogło że przygotowanie risotta jest czasochłonne, ja tak nie uważam. W czasie gdy ryż wchłaniał płyn, mieszając go od czasu do czasu, przygotowywałam deser:)
Zapraszam i życzę Smacznego
Risotto z kurkami
Ilość: 3 porcje
Składniki:
- 200 g kurek
- 1 mała biała cebula, drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 2 łyżki masła klarowanego (nie dla wegan) lub oleju kokosowego
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kubek ryżu włoskiego na risotto (u mnie arborio)*
- 50 ml białego wina (u mnie półwytrawne)
- 750 ml wywaru z warzyw (u mnie 1 kostka rosołu warzywnego BIO + 750 ml gorącej wody) (dla osób na diecie bezglutenowej używamy kostki bezglutenowej)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kurki dokładnie myjemy, większe okazy kroimy na mniejsze kawałki
- Rozpuszczamy kostkę warzywną w przegotowanej, gorącej wodzie, umieszczamy w roztworze gałązkę rozmarynu i czekamy kilka minut, aż wywar przejdzie aromatem ziół, wyjmujemy gałązkę rozmarynu
- Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty aż będą szkliste
- Dodajemy kurki i smażymy ok. 4 minuty, aż będą miękkie
- Dodajemy ryż (nie płuczemy ryżu!) i smażymy aż zrobi się szklisty, ok. 2 minuty
- Wlewamy wino i gotujemy 2-3 minuty, aż wyparuje
- Zaczynamy wlewać wywar z warzyw, porcjami po 125 ml, gotujemy i mieszamy aż każda porcja płynu zostanie wchłonięta, a ryż stanie się miękki, całość procesu trwa ok 15-20 minut
- Risotto przyprawiamy do smaku pieprzem i solą, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty
- Risotto podajemy gorące (ja podałam w towarzystwie fasolki szparagowej)
1 Reply to "Risotto z kurkami - nie tylko dla alergika"
Gula 25 lipca 2012 (13:22)
Fajne risotto:) Te kurki… mniam, mniam