Risotto z kurkami – nie tylko dla alergika

Pomysł na risotto z kurkami zaczerpnęłam z książki Dania z ryżem, autorstwa Rachel Lane i Carli Bardi.  Inspiracją był  przepis na “Risotto z pieczarkami i tymiankiem”, s. 96.

Zmieniłam nieco proporcje, zamiast tymianku dodałam rozmaryn, w miejsce pieczarek weszły kurki. Risotto z pieczarkami z pewnością zrobię następnym razem.
Wydawać by się mogło że przygotowanie risotta jest czasochłonne, ja tak nie uważam. W czasie gdy ryż wchłaniał płyn, mieszając  go od czasu do czasu, przygotowywałam deser:)
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 
 

Risotto z kurkami

(wegańskie, bezglutenowe, nie dla alergika)
 
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45-50 minut

Ilość: 3 porcje

Składniki:
  • 200 g kurek
  • 1 mała biała cebula, drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki masła klarowanego (nie dla wegan) lub oleju kokosowego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kubek ryżu włoskiego na risotto (u mnie arborio)*
  • 50 ml białego wina (u mnie półwytrawne)
  • 750 ml wywaru z warzyw (u mnie 1 kostka rosołu warzywnego BIO + 750 ml gorącej wody) (dla osób na diecie bezglutenowej używamy kostki bezglutenowej)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Kurki dokładnie myjemy, większe okazy kroimy na mniejsze kawałki
  2. Rozpuszczamy kostkę warzywną w przegotowanej, gorącej wodzie, umieszczamy w roztworze gałązkę rozmarynu i czekamy kilka minut, aż wywar przejdzie aromatem ziół, wyjmujemy gałązkę rozmarynu
  3. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty aż będą szkliste
  4. Dodajemy kurki i smażymy ok. 4 minuty, aż będą miękkie
  5. Dodajemy ryż (nie płuczemy ryżu!) i smażymy aż zrobi się szklisty, ok. 2 minuty
  6. Wlewamy wino i gotujemy 2-3 minuty, aż wyparuje
  7. Zaczynamy wlewać wywar z warzyw, porcjami po 125 ml, gotujemy i mieszamy aż każda porcja płynu zostanie wchłonięta, a ryż stanie się miękki, całość procesu trwa ok 15-20 minut
  8. Risotto przyprawiamy do smaku pieprzem i solą, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty
  9. Risotto podajemy gorące (ja podałam w towarzystwie fasolki szparagowej)

Wskazówki: 

Można podwoić proporcje składników i zrobić danie dla 4-6 osób
Danie można podgrzewać, ale trzeba się liczyć z tym, że ryż będzie bardziej suchy.
Rezygnując z masła klarowanego należy zwiększyć ilość oliwy z oliwek o 2-3 łyżki
*Ryż arborio można kupić między innymi w Carrefourze na stoisku z ryżami i kaszami. Jest dostępny w Kuchniach Świata i supermarketach.
 

 

 

 

1 Reply to "Risotto z kurkami - nie tylko dla alergika"

  • comment-avatar
    Gula 25 lipca 2012 (13:22)

    Fajne risotto:) Te kurki… mniam, mniam

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.