Jak już raz zrobi się samemu takie Domowe Rarytasy, nigdy więcej nie sięga się po podobne z półek sklepowych:)
Na pomysł z cukrem karobowym wpadłam przypadkiem. Przy okazji testowania melasy karobowej, o której koniecznie muszę więcej napisać następnym razem, a wraz z którą otrzymałam strąki chleba świętojańskiego.
Brązowe, duże strąki leżały sobie spokojnie w szafce kuchennej, a ja korzystałam z cukru z zanurzoną w nim laską wanilii.
Kiedy cukier waniliowy się skończył, a resztki wanilii zużyłam do ciasta, mój wzrok padł na brązowe strąki i tak powstał cukier karobowy. Używam go do wypieków z dodatkami sproszkowanego karobu, a czasem do kawy:) Cukier pięknie i delikatnie pachnie, a ponieważ strąki są w całości lub tylko przełamane, jest on nadal nieskazitelnie biały.
Strąki chleba świętojańskiego można kupić na stoiskach z suszonymi czy kandyzowanymi owocami.
Moje domowe musli powstaje na bazie głównie BIO płatków zbożowych i suszonych owoców. Nie mogę dostać w wersji ekologicznej suszonej czy kandyzowanej papai, więc tę niestety dodaję taką jaką uda mi się zdobyć. Mieszam ze sobą te składniki, które akurat w danym czasie mam zmagazynowane, a potem tylko sięgam po pudełko czy słoik i konsumujemy:)
Oliwę smakową robię od bardzo dawna. Teraz korzystając ze świeżego rozmarynu rosnącego w doniczce na balkonie, robię głównie rozmarynową z czosnkiem, ale jesienią króluje taka z papryczką chili. Polecam bo smak i zapach oliwy możemy stworzyć według własnego uznania, a po co przepłacać w sklepach.
Zapraszam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
Cukier Karobowy
Składniki:
- 1/2 kg cukru drobnego, białego (trzcinowy już ma swój naturalny specyficzny smak)
- 1 strąk chleba świętojańskiego w całości i 1 przepołowiony
Przygotowanie:
- Cukier umieszczamy w czystym, suchym zamykanym naczyniu (najlepiej szklanym), wkładamy strąki chleba świętojańskiego, delikatnie potrząsamy zamkniętym pojemnikiem i odstawiamy na kilka dni, aby cukier przeszedł aromatem karobu.
Musli z owocami
Składniki:
- 200 g płatków orkiszowych BIO
- 200 g płatków owsianych BIO
- 100 g płatków kukurydzianych BIO
- 30 g amarantusa ekspandowanego BIO
- 50 g rodzynek BIO
- 50 g żurawiny suszonej BIO
- 50 g kandyzowanej papai lub mango
- płatki kokosowe (tym razem nie dodałam)
- suszone banany (tym razem nie dodałam) BIO
Przygotowanie:
- Płatki mieszamy ze sobą, wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 150° C piekarnika. Pieczemy je, 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż będą chrupać. Wyciągamy blachę z piekarnika, płatki studzimy
- Owoce kandyzowane łamiemy lub kroimy na mniejsze kawałki
- Suszone owoce wsypujemy do pojemnika, całość delikatnie wstrząsamy, mieszamy i gotowe
Wskazówki:
Można dodać także płatki jaglane, siemię lniane, sezam, orzechy jeśli dozwolone, pestki dyni, słonecznika, otręby zbożowe, inne suszone owoce. Proporcje można zestawić dowolnie w zależności od tego co mamy pod ręką lub od naszych upodobań smakowych.
Oliwa Rozmarynowa z Czosnkiem
Składniki:
- 500 ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku obrane
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
- Butelkę szklaną dokładnie myjemy, osuszamy (aby potem nie pleśniała), umieszczamy na jej dnie ząbki czosnku i wkładamy gałązkę rozmarynu do wysokości poniżej korka
- Butelkę napełniamy wysokogatunkową oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia (najlepiej ekologiczną)
- Oliwę odstawiamy najlepiej w zacienione miejsce na 2-3 dni, zakorkowaną. Po tym czasie uzyskujemy aromatyczną i smakową oliwę do codziennego wykorzystania
7 komentarzy to "Domowe Rarytasy: Cukier Karobowy, Rozmarynowa Oliwa, Musli z Owocami"
Muffinkowa Mama 25 lipca 2012 (17:49)
Mmm, same pysznosci 🙂 Oliwa pieknie sie prezentuje, w sam raz na prezent 🙂 Chetnie zrobilabym takie musli, ale z mlekiem ryzowym niespecjalnie mi smakuje.
Wiewióra 25 lipca 2012 (17:50)
same pyszności 🙂 mam pytanie gdzie kupowałaś melasę karobowa i strąki? w ogóle gdzie można kupić karob bo szukam i znaleźć nie mogę 🙁
Mama Alergika 25 lipca 2012 (18:31)
Muffinkowa Mama; Ja zrezygnowałam z krowiego mleka tak dla zdrowotności i jadam z sojowym. Mój syn z orkiszowym lub ryżowym, nie narzeka:) Na stronie sklepu Vegabutik znalazłam też mleko (kilka w jednym) taki mix do musli właśnie. Kupiłam a jak sprawdzę to powiem czy jest ok:)
Wiewióra; Melasę jak dotychczas widziałam w Piotrze i Pawle. Ja mam tę właśnie, której dystrybutorem jest Atakan,
mojetworyprzetwory 25 lipca 2012 (20:24)
Ja bym tyle chciała zrobić i oliwy i nowe cukry, ale zawsze co innego jest na ważniejsze, dzień za krótki,a baterie trzeba iedyś naładować;) Jak zaopatrzę się w więkzą oliwę to coś napewno pokombinuję;) Dziękuję Kasiu, za kolejną inspirację;)
p.s. w weekend planujemy zrobić woje pierwsze sushi korzystając z Twoich wskazówek;)
kuchenny bałagan 25 lipca 2012 (20:35)
Podoba mi się ten cukier, może kiedyś wypróbuję 🙂
Mama Alergika 25 lipca 2012 (21:16)
MojeTworyPrzetwory; Cukry i oliwy poczekają:) Sushi domowe rewelacja, z pewnością się uda, trzymam kciuki:)
Kuchenny bałagan; Jako alternatywa waniliowego:)
Bożena 24 września 2012 (09:33)
Zrobiłam wczoraj cukier karobowy..zobaczymy co z tego będzie.