Zastanawiałam się co tu przygotować na podwieczorek, tak aby wykorzystać owoce, które już niekoniecznie mieliśmy ochotę zjeść. Banany nie zachwycały już swoja żółtą barwą, więc nikt po nie nie sięgał. Takie dojrzałe banany nadają się rewelacyjnie do ciast, ale tym razem był czas na muffiny:)
Ponieważ same banany w smaku są raczej mdłe postanowiłam dodać do nich wiśni w cukrze, które otrzymałam od babci Broni. To był świetny pomysł. Powstały babeczki, które nie dotrwały do kolacji:), a przecież były zrobione w wersji dla Alergika, czyli bez jajek, bez mleka. Babeczki szczerze polecam, są przepyszne. Z pewnością zrobię je znów, jak tylko banany za bardzo dojrzeją w mojej misce na owoce:).
Życzę Smacznego
Muffiny bananowe z wiśniami
(wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 12 szt. o średnicy 5 cm
Składniki mokre
- 1 kubek musu z 3 bananów (300 g)
- 60 g wiśni w cukrze odciśniętych z soku (użyłam wiśni w cukrze domowej roboty)
- 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- ½ margaryny bezmlecznej rozpuszczonej (125 g)
Składniki suche
- 300 g mąki pszennej BIO
- 1 łyżka naturalnego proszku do pieczenia
- 200 g drobnego cukru trzcinowego, nierafinowanego BIO
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 180°C
- Banany rozdusić melakserem lub widelcem na gładką masę, dodać sok z cytryny, wymieszać
- Wiśnie odcisnąć z soku i dodać do bananów, lekko wymieszać całość, dodając ekstrakt z wanilii
- Margarynę rozpuścić w rondelku, ostudzić, wlać do miski dodać do niej cukier i dobrze wymieszać, wlać wcześniej przygotowany mus owocowo-waniliowy, oraz wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
- Całość wymieszać, tak aby składniki się połączyły
- Rozłożyć ciasto do 12 papilotek przygotowanych w zagłębieniach formy do muffinek
- Piec przez ok. 20-25 minut do czasu gdy będą rumiane
- Przełożyć muffinki do wystygnięcia, najlepiej na drewnianą kratkę
- Schłodzone babeczki polać lukrem lub/i masą krówkową
Przepis na lukier:
150 g cukru pudru BIO
1 łyżka wrzątku
1 łyżka soku z cytryny Składniki połączyć, wymieszać Przepis na masę krówkową: 250 ml śmietany owsianej BIO kubek cukru trzcinowego BIO Składniki gotować minimum 3-4 godziny na małym ogniu, często mieszając
Wskazówki:
Można użyć na przykład wiśni z kompotu (wcześniej należy pozbawić je pestek), albo suszonych wiśni. U mnie świetnie sprawdziły się te przygotowane latem przez babcię Bronię:)
Banany powinny być bardzo dojrzałe, wykorzystuję w tym celu te egzemplarze, które nie wyglądają już atrakcyjnie (ciemna skórka).
Gdyby z jakichś powodów wydawało się Wam, że ciasto jest za gęste, to można dodać ok 4 łyżek soku z wiśni (kompotu) czy dozwolonego mleka.
7 komentarzy to "Muffiny bananowe z wiśniami"
ale babka 12 stycznia 2012 (12:24)
śliczne! pięknie się prezentują. Tez mam zawsze problem z bananami – nakupuję ich a potem mi się psują i w efekcie zjadają je moje konie:)
Eve 27 lutego 2012 (20:03)
Piękne! Podane tak ślicznie jak na jakimś zamku;) Super przepis!
Mama Alergika 27 lutego 2012 (20:07)
Eve; Rozumiem, że wypróbowałaś:) Robiłam je już wiele razy,(ciągle kupuję za dużo bananów) i wychodzą bez zarzutu, więc szczerze polecam:) Dziękuję za miłe słowa
Kasia M-N 17 stycznia 2014 (20:30)
Zrobiłam, margarynę zamieniłam na olej, mąkę pół na pół pszenną i pełen przemiał orkisz, dodałam mleko ryżowe z owoców: tylko banany bo moje małe dzieci nie lubią owoców, które widać 😛 Wyszły pyszne, maluchy (lat 4 i 2) wcinały aż im się uszy trzęsły!!
Mama Alergika 17 stycznia 2014 (22:24)
Kasia M-N; Super! Bardzo mnie cieszą takie wiadomości! Dziękuję za komentarz
Dorota Jarosz 20 marca 2014 (00:17)
czy moge zastapic make pszenna maka bezglutenowa? Ewentualnie orkiszowa? Czy zepsuje to caly przepis?
Katarzyna Jankowska 20 marca 2014 (07:58)
Orkiszowa będzie ok, ale zamiana po prostu na bezglutenowe mąki może się nie udać. Trzeba popróbować, że jest to możliwe, nie mam wątpliwości. Zerknij proszę na Bezglutenowe babeczki Iwony, ona przerobiła moje na wersję bez glutenu, co prawda inne ale jest podpowiedź:)