Zapach pieczonej babki przyciąga do kuchni :). Najczęściej serwuję ją w soboty, bo babka wymaga około dwugodzinnego posiedzenia w piekarniku, więc muszę mieć czas, by na nią poczekać. Przygotowanie tego dania to łatwizna, o ile mamy maszynkę do ścierania ziemniaków!
Nasza babka ziemniaczana powstaje według rodzinnego przepisu babci Zosi, a uwielbia ją głównie dorosła część rodziny.
Polecam i życzę Smacznego
Babka ziemniaczana z kaszą gryczaną
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS SMAŻENIA: 1,5-2 h
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
- ok. 1,5 -2 kg obranych ziemniaków (najlepsze żółte w środku, mają więcej skrobi)
- 2 pełne łyżki mąki (można użyć mąkę bezglutenową lub zwiększyć ilość ziemniaczanej)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 średniej wielkości cebula
- oliwa z oliwek do podsmażenia cebuli
- 50 g kaszy gryczanej niepalonej
- sól himalajska, biały pieprz do smaku
- margaryna lub olej i bułka tarta do wysmarowania formy (lub kaszka kukurydziana bezglutenowa)
- 1 jajko (jeśli dozwolone) wtedy zrezygnujmy z mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć jak na placki ziemniaczane (najlepiej przy użyciu robota:)
- Kaszę gryczaną wsypać do kubka i zalać wrzątkiem, odczekać ok. 15 minut, odcedzić, dodać do masy ziemniaczanej, dobrze wymieszać
- Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na oliwie z oliwek, dodać do masy ziemniaczanej
- Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną (albo jajko jeśli dozwolone), całość dobrze wymieszać
- Doprawić do smaku solą i pieprzem (ok. 1 mała łyżeczka soli)
- Foremkę-keksówkę (wymiary ok.: 30 cm x 11 cm) wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą
- Nagrzać piekarnik do 190°C
- Masę ziemniaczaną wlać do przygotowanej formy i wsadzić do piekarnika, piec ok. 1,5 h-2 h (termoobieg). Babka jest gotowa, kiedy się dobrze zrumieni a na jej powierzchni powstanie chrupiąca skórka.
- Babkę studzimy w foremce do momentu, aż skórka będzie odchodzić od jej brzegów (ok. 10min), po czym wykładamy ją, jeszcze gorącą w całości na deskę lub talerz i kroimy
- Podajemy najlepiej z gęstą kwaśną śmietaną lub sosem pieczarkowym
Wskazówki:
Pokrojoną w plastry babkę można podsmażyć na przykład na kolację. Czasami mamy wrażenie, że taka podsmażona jest jeszcze lepsza.
Jeśli zrobimy ją z 1,5 kg ziemniaków (już obranych) to powinno nam wystarczyć 1,5h pieczenia. Jeśli wyższa babka i więcej ziemniaków wydłużmy czas pieczenia do 2h.
10 komentarzy to "Babka ziemniaczana z kaszą gryczaną"
smacznydom 11 stycznia 2012 (11:53)
od dluzszego czasu mysle by cos takiego zrobic..bo ciagle mysle ze to pyszne..po Twoim zdjeciu potwierdzasz moja teorie:)
Tomek gotuje 6 września 2012 (10:15)
Nigdy nie spotkałem się z babką z dodatkiem kaszy, ciekawy pomysł 🙂
Anonymous 15 listopada 2012 (14:07)
Pyszna babka! Polecam!
Anka - Weganka 7 grudnia 2012 (22:24)
Babka przetestowana z białą kaszą gryczaną i chutneyem buraczkowym.Pycha!
Mama Alergika 7 grudnia 2012 (22:44)
Anka-Weganka; Ciekawe połączenie, cieszę się że skorzystałaś z przepisu:)
ania sasiadka 3 lutego 2013 (14:47)
Zapiekanka pyszna
zwłaszcza zimą
świetny pomysł
polecam!
Mama Alergika 3 lutego 2013 (17:31)
Ania sąsiadka; Cieszę się, że smakowała! Dziękuję za komentarz
Karolina 4 stycznia 2014 (14:22)
Chciałam dopytać – czy ziemniaki ścierać na grubych oczkach czy tych średnich (będę ścierać na tarce niestety…:)?
Mama Alergika 4 stycznia 2014 (14:34)
Karolina; To ciężka praca Cię czeka, prawie 1,5 kg ziemniaków, ale oczywiście można na tarce jak na placki ziemniaczane czyli u mnie na drobnej:)
Karolina 6 stycznia 2014 (19:48)
Mąż ścierał:) Babka wyszła bardzo dobra, tylko ta kasza jakoś mi nie pasowała. Podawałam z sosem czosnkowym – pycha:)