Babka ziemniaczana z kaszą gryczaną

Zapach pieczonej babki przyciąga do kuchni :). Najczęściej serwuję ją w soboty, bo babka wymaga około dwugodzinnego posiedzenia w piekarniku, więc muszę mieć czas, by na nią poczekać. Przygotowanie tego dania to łatwizna, o ile mamy maszynkę do ścierania ziemniaków!

Nasza babka ziemniaczana powstaje według rodzinnego przepisu babci Zosi, a uwielbia ją głównie dorosła część rodziny.
 
Polecam i życzę Smacznego

Babka ziemniaczana z kaszą gryczaną 

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS SMAŻENIA: 1,5-2 h
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
  • ok. 1,5 -2 kg obranych ziemniaków (najlepsze żółte w środku, mają więcej skrobi)
  • 2 pełne łyżki mąki (można użyć mąkę bezglutenową lub zwiększyć ilość ziemniaczanej)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 średniej wielkości cebula
  • oliwa z oliwek do podsmażenia cebuli
  • 50 g kaszy gryczanej niepalonej
  • sól himalajska, biały pieprz do smaku
  • margaryna lub olej i bułka tarta do wysmarowania formy (lub kaszka kukurydziana bezglutenowa)
  • 1 jajko (jeśli dozwolone) wtedy zrezygnujmy z mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć jak na placki ziemniaczane (najlepiej przy użyciu robota:)
  2. Kaszę gryczaną wsypać do kubka i zalać wrzątkiem, odczekać ok. 15 minut, odcedzić, dodać do masy ziemniaczanej, dobrze wymieszać
  3. Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na oliwie z oliwek, dodać do masy ziemniaczanej
  4. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną (albo jajko jeśli dozwolone), całość dobrze wymieszać
  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem (ok. 1 mała łyżeczka soli)
  6. Foremkę-keksówkę (wymiary ok.: 30 cm x 11 cm) wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą
  7. Nagrzać piekarnik do 190°C
  8. Masę ziemniaczaną wlać do przygotowanej formy i wsadzić do piekarnika, piec ok. 1,5 h-2 h (termoobieg). Babka jest gotowa, kiedy się dobrze zrumieni a na jej powierzchni powstanie chrupiąca skórka.
  9. Babkę studzimy w foremce do momentu, aż skórka będzie odchodzić od jej brzegów (ok. 10min), po czym wykładamy ją, jeszcze gorącą w całości na deskę lub talerz i kroimy
  10. Podajemy najlepiej z gęstą kwaśną śmietaną lub sosem pieczarkowym

Wskazówki:

Pokrojoną w plastry babkę można podsmażyć na przykład na kolację. Czasami mamy wrażenie, że taka podsmażona jest jeszcze lepsza. 
Jeśli zrobimy ją z 1,5 kg ziemniaków (już obranych) to powinno nam wystarczyć 1,5h pieczenia. Jeśli wyższa babka i więcej ziemniaków wydłużmy czas pieczenia do 2h.
 

10 komentarzy to "Babka ziemniaczana z kaszą gryczaną"

  • comment-avatar
    smacznydom 11 stycznia 2012 (11:53)

    od dluzszego czasu mysle by cos takiego zrobic..bo ciagle mysle ze to pyszne..po Twoim zdjeciu potwierdzasz moja teorie:)

  • comment-avatar
    Tomek gotuje 6 września 2012 (10:15)

    Nigdy nie spotkałem się z babką z dodatkiem kaszy, ciekawy pomysł 🙂

  • comment-avatar
    Anonymous 15 listopada 2012 (14:07)

    Pyszna babka! Polecam!

  • comment-avatar
    Anka - Weganka 7 grudnia 2012 (22:24)

    Babka przetestowana z białą kaszą gryczaną i chutneyem buraczkowym.Pycha!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 7 grudnia 2012 (22:44)

    Anka-Weganka; Ciekawe połączenie, cieszę się że skorzystałaś z przepisu:)

  • comment-avatar
    ania sasiadka 3 lutego 2013 (14:47)

    Zapiekanka pyszna
    zwłaszcza zimą
    świetny pomysł
    polecam!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 3 lutego 2013 (17:31)

    Ania sąsiadka; Cieszę się, że smakowała! Dziękuję za komentarz

  • comment-avatar
    Karolina 4 stycznia 2014 (14:22)

    Chciałam dopytać – czy ziemniaki ścierać na grubych oczkach czy tych średnich (będę ścierać na tarce niestety…:)?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 4 stycznia 2014 (14:34)

    Karolina; To ciężka praca Cię czeka, prawie 1,5 kg ziemniaków, ale oczywiście można na tarce jak na placki ziemniaczane czyli u mnie na drobnej:)

  • comment-avatar
    Karolina 6 stycznia 2014 (19:48)

    Mąż ścierał:) Babka wyszła bardzo dobra, tylko ta kasza jakoś mi nie pasowała. Podawałam z sosem czosnkowym – pycha:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.