Kolacja powstała z tego co znalazłam w lodówce.
Na szczęście zawsze mam pod ręką ciasto francuskie, cukinię i pieczarki. Dodając do tych składników trochę wędzonego boczku (można też szynkę) wyczarowałam smaczne paszteciki.
Farsz na te paszteciki jest bardzo podobny do tego w Muszlach Nadziewanych Cukinią i Szpinakiem. Tym razem szpinak pominęłam, chociaż nie zaszkodziłoby go dołożyć zwłaszcza w wersji dla Wegan i Wegetarian.
Dodatek wegańskiego żółtego sera i doprawienie farszu płatkami drożdżowymi spowodowały, że danie w wersji dla Alergika łudząco przypominało wersję dla pozostałych członów rodziny.
Danie z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego jest proste i szybkie w wykonaniu.
Paszteciki można przygotować mniejsze, takie na dwa kęsy i wtedy wykorzystać je także jako przekąskę na imprezie karnawałowej 🙂
Danie polecam i życzę Smacznego
Paszteciki francuskie z cukinią i pieczarkami
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 15-20 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA SZTUK: 8
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (275 g), bezmlecznego
- 150 g chudego boczku wędzonego (weganie mogą pominąć dodatek mięsa a dołożyć szpinak, paprykę)
- 2-3 duże pieczarki (białe, świeże, twarde)
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
- ok. 100 g sera żółtego wegańskiego (dla nieuczulonych można użyć zwykły żółty ser np. typ Gouda i starty ser typ Mozarella)
- 50 ml mleka roślinnego do posmarowania pasztecików (u mnie ryżowe)
Przygotowanie:
- Boczek oczyszczamy z tłuszczu i skórek, kroimy w drobną kostkę
- Cukinię obieramy ze skórki, oczyszczamy z nasion, kroimy najpierw na cienkie paseczki, potem w kosteczkę
- Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę
- Ser żółty ścieramy na tarce (grube oczka)
- Rozgrzewamy dużą patelnię, dodajemy boczek, smażymy go przez ok. 3 minuty na małym ogniu, mieszając aż wytopi się pozostały w nim tłuszcz
- Dodajemy pokrojone w drobniutką kostkę pieczarki oraz cukinię, dolewamy oliwę z oliwek, smażymy całość kilka minut aż cukinia zmięknie
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy płatki drożdżowe, całość mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
- Ciasto francuskie rozwijamy (jeśli nie jest w wersji z papierem, rozkładamy go na posypanej mące ściereczce) i dzielimy na 4 pasy krojąc pionowo
- Każdy pas o szerokości ok. 15 cm dzielimy na 2 prostokąty (ok. 15x17cm)
- Na poszczególnych kawałkach ciasta układamy łyżkę lub dwie farszu, posypujemy go żółtym serem (tyle ile lubimy), zawijamy ciasto najpierw po bokach a potem łącząc dwa skrajne brzegi, mocniej je dociskamy, żeby się nie rozkleiły podczas pieczenia
- Przygotowane paszteciki układamy na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, każdy pasztecik smarujemy (najlepiej przy pomocy pędzelka) mlekiem roślinnym
- Blaszkę z pasztecikami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut, aż do momentu kiedy ciasto będzie rumiane
- Podajemy na ciepło
2 komentarze to "Paszteciki francuskie z cukinią i pieczarkami"
Słodka Babeczka 23 stycznia 2013 (17:46)
To musiało być pyszne
Mama Alergika 24 stycznia 2013 (11:55)
Słodka Babeczka; Dziękuję:) Taka szybka przekąska w której środek można włożyć różne składniki się zawsze sprawdza:) Polecam!