Paszteciki francuskie z cukinią i pieczarkami

Kolacja powstała z tego co znalazłam w lodówce.
Na szczęście zawsze mam pod ręką ciasto francuskie, cukinię i pieczarki. Dodając do tych składników trochę wędzonego boczku (można też szynkę) wyczarowałam smaczne paszteciki.
Farsz na te paszteciki jest bardzo podobny do tego w Muszlach Nadziewanych Cukinią i Szpinakiem. Tym razem szpinak pominęłam, chociaż nie zaszkodziłoby go dołożyć zwłaszcza w wersji dla Wegan i Wegetarian.
Dodatek wegańskiego żółtego sera i doprawienie farszu płatkami drożdżowymi spowodowały, że danie w wersji dla Alergika łudząco przypominało wersję dla pozostałych członów rodziny.
Danie z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego jest proste i szybkie w wykonaniu.
Paszteciki można przygotować mniejsze, takie na dwa kęsy i wtedy wykorzystać je także jako przekąskę na imprezie karnawałowej 🙂
Danie polecam i życzę Smacznego

Paszteciki francuskie z cukinią i pieczarkami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 15-20 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA SZTUK: 8

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (275 g), bezmlecznego
  • 150 g chudego boczku wędzonego (weganie mogą pominąć dodatek mięsa a dołożyć szpinak, paprykę)
  • 2-3 duże pieczarki (białe, świeże, twarde)
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
  • ok. 100 g sera żółtego wegańskiego (dla nieuczulonych można użyć zwykły żółty ser np. typ Gouda i starty ser typ Mozarella)
  • 50 ml mleka roślinnego do posmarowania pasztecików (u mnie ryżowe)

Przygotowanie:

  1. Boczek oczyszczamy z tłuszczu i skórek, kroimy w drobną kostkę
  2. Cukinię obieramy ze skórki, oczyszczamy z nasion, kroimy najpierw na cienkie paseczki, potem w kosteczkę
  3. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę
  4. Ser żółty ścieramy na tarce (grube oczka)
  5. Rozgrzewamy dużą patelnię, dodajemy boczek, smażymy go przez ok. 3 minuty na małym ogniu, mieszając aż wytopi się pozostały w nim tłuszcz
  6. Dodajemy pokrojone w drobniutką kostkę pieczarki oraz cukinię, dolewamy oliwę z oliwek, smażymy całość kilka minut aż cukinia zmięknie
  7. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy płatki drożdżowe, całość mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia
  8. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  9. Ciasto francuskie rozwijamy  (jeśli nie jest w wersji z papierem, rozkładamy go na posypanej mące ściereczce) i dzielimy na 4 pasy krojąc pionowo
  10. Każdy pas o szerokości ok. 15 cm dzielimy na 2 prostokąty (ok. 15x17cm)
  11. Na poszczególnych kawałkach ciasta układamy łyżkę lub dwie farszu, posypujemy go żółtym serem (tyle ile lubimy), zawijamy ciasto najpierw po bokach a potem łącząc dwa skrajne brzegi, mocniej je dociskamy, żeby się nie rozkleiły podczas pieczenia
  12. Przygotowane paszteciki układamy na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, każdy pasztecik smarujemy (najlepiej przy pomocy pędzelka) mlekiem roślinnym
  13. Blaszkę z pasztecikami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut, aż do momentu kiedy ciasto będzie rumiane
  14. Podajemy na ciepło
paszteciki francuskie
paszteciki francuskie z cukinią, pieczarkami i boczkiem

2 komentarze to "Paszteciki francuskie z cukinią i pieczarkami"

  • comment-avatar
    Słodka Babeczka 23 stycznia 2013 (17:46)

    To musiało być pyszne

  • comment-avatar
    Mama Alergika 24 stycznia 2013 (11:55)

    Słodka Babeczka; Dziękuję:) Taka szybka przekąska w której środek można włożyć różne składniki się zawsze sprawdza:) Polecam!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.