Pełnoziarniste Ciasto-Batonik

Widziałam na różnych blogach domowe owsiane batoniki, zapragnęłam mieć takie na własność :), więc poczarowałam trochę i pojedliśmy ze smakiem!

Moje dzieci zabrały je do szkoły na drugie śniadanie, świetnie się sprawdzą jako przekąska czy podwieczorek. Batoniki są bardziej kruche niż zbite:)

Następnym razem zmniejszę jednak ilość mąki razowej na rzecz różnych płatków (jaglanych, sezamowych) i użyję bardziej kwaśnego domowego dżemu, najlepiej z czarnej porzeczki.

Zapraszam i życzę Smacznego

 

Pełnoziarniste Ciasto-Batonik

(bez mleka, bez jajek, wegańskie)
CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut
CZAS PIECZENIA:25-30 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
Składniki:
  • 125 g margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej (myślę, że masło klarowane też się sprawdzi)
  • 50 -100 g cukru trzcinowego drobnego (w zależności od upodobań smakowych i słodkości dżemu, im bardziej słodki dżem, tym mniej cukru)
  • 150 g mąki orkiszowej razowej (u mnie typ 2000)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kamienia winnego
  • 160 g płatków owsianych (u mnie drobne, górskie, mogą być błyskawiczne)
  • 50 ml wody
  • 200-250 g nisko-słodzonego gęstego dżemu (u mnie truskawkowy)(najlepiej o kwaskowym smaku)
Przygotowanie:
  1. Margarynę miksujemy z cukrem na dużych obrotach, na gładką masę (tak, aby cukier się znacznie rozdrobnił)
  2. Mąkę przesiewamy do odrębnej miski, dodajemy kamień winny, szczyptę soli i mieszamy
  3. Przesypujemy mąkę do miski z margaryną i dokładnie miksujemy całość, dodajemy płatki owsiane oraz wodę i nadal miksujemy (powstanie konsystencja jak na kruszonkę)
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg) 
  5. Przygotowujemy żaroodporne naczynie (u mnie 23 x 23cm), lub formę do pieczenia (żaroodporne naczynie wystarczy dobrze wysmarować margaryną, formę wyścielić papierem do pieczenia)
  6. Wykładamy połowę ciasta na dno naczynia, uklepujemy dłonią, tak by stanowiło zwartą podstawę
  7. Wykładamy na ciasto gęsty dżem, rozsmarowujemy go warstwą po całości ciasta
  8. Pozostałe ciasto „kruszymy” na dżem
  9. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut, kroimy na kwadraty lub prostokątne batoniki dopiero po całkowitym wystudzeniu
Pełnoziarniste ciasto-batonik bez mleka, bez jajek, wegańskie
Pełnoziarniste ciasto-batonik bez mleka, bez jajek, wegańskie
Pełnoziarniste ciasto-batonik bez mleka, bez jajek, wegańskie

13 komentarzy to "Pełnoziarniste Ciasto-Batonik"

  • comment-avatar
    Pozytywnie Kreatywnie 17 listopada 2012 (14:30)

    Ciasto pewnie pyszne, lubimy rodzinnie wszelkie owsiane i musli ciacha. Miłej randki 😉

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 17 listopada 2012 (18:09)

    Ale super, zaraz je zrobię;) Dzięki za przepis;)

  • comment-avatar
    better-choice 17 listopada 2012 (19:08)

    PYCHOTKA 🙂

  • comment-avatar
    Patyska 18 listopada 2012 (14:12)

    Może będziesz gdzieś z tymi batonikami w moich okolicach? ;P

  • comment-avatar
    Zielaczek 18 listopada 2012 (16:12)

    Cudne. Też miałam dziś zrobić podobne, jednak okazało, że po ponad tygodniowym zwolnieniu w domu nie ma nic 🙂

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 18 listopada 2012 (16:27)

    Kasiu, dopisz, gdzie dodać wodę, ja sobie poradziłam;)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 18 listopada 2012 (16:49)

    PozytywnieKreatywnie; To proste i szybkie (no musi wystygnąć) ciasto, które naprawdę polecam!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 18 listopada 2012 (16:49)

    Ewa; Pochwal się jak Wam smakowało, już dodałam wodę do opisu, przeoczyłam, dziękuję za podpowiedź!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 18 listopada 2012 (16:52)

    better-choice; Oj naprawdę dobre, szybko się skończyło:)
    Patyska; Łasuchy w moim domu tak szybko zjedli, że nawet sąsiadki nie było czym częstować:):)
    Zielaczek; składników w nim niewiele ale podstawa musi być. Życzę zdrowia, nas właśnie rozłożyło, kurujemy się naturalnie:)

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 18 listopada 2012 (22:56)

    Pyszne, nie zdążyłam zdjęć zrobić;) U mnie oczywiście zmiany typu kamień na proszek i dżem truskawowy na porzeczki, napewno do powtórki, bo szybkie i szybko stygnie;) Dzięki za super przepsi;)

    I zdrówka!!!! Dużoooo!!!! Ściskam!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 19 listopada 2012 (21:02)

    mojetworyprzetwory; super, cieszę się że Wam smakowało. Ja też zrobię inną wersję, bo u nas zniknęło równie szybko:)

  • comment-avatar
    AniaW 26 kwietnia 2013 (15:49)

    Dziękuję za ten przepis – szybki, a przede wszystkim bardzo smaczny. Ja zrobiłam z powidłami śliwkowymi i zjadłam w dwa dni. Mąż też polubił, choć nie jest fanem takich ciast-batonów.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 26 kwietnia 2013 (16:52)

    AniaW; Cieszę się zwłaszcza z uwagi na męża, im często trudno dogodzić:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.