Dżem truskawkowy z rumem

image_pdfPobierz PDF
Tak jak w przypadku poprzednich dżemów i ten zrobiłam w podobny sposób. Dla utrwalenia całego procesu, zapisałam go jeszcze raz w tym przepisie. Następnym razem, jeśli zmieniać się będą tylko dodatki, będę już tyko robić odnośniki, żeby się nie powtarzać:).

Zapraszam na pyszny dżem nisko-słodzony z rumem i życzę Smacznego
 

Dżem truskawkowy z rumem

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + 2-3 godziny na puszczenie soku

 CZAS SMAŻENIA: 15 minut + (15 minut + 15-30 minut na drugi dzień)

 CZAS PASTERYZACJI: 20 + 20 minut

 ILOŚĆ:  ok 600 g dżemu

Składniki:
  • 1 kg truskawek (waga po przygotowaniu)
  • 250 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • sok z ½ cytryny
  • 50 ml rumu ciemnego
Przygotowanie:
  1. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy (b. duże truskawki przekrawamy na pół), umieszczamy w dużym raczej płaskim rondlu, zasypujemy połową cukru i odstawiamy na 2-3 godziny, aż owoce puszczą sok 
  2. Następnie całość zagotowujemy i po ostudzeniu pozostawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu na noc  (podczas gotowania wytworzy się biała piana, należy ją delikatnie zebrać czyli odszumować)
  3. Na drugi dzień dżem smażymy ponownie z dodatkiem pozostałego cukru, na małym ogniu ok. 15 minut, odstawiamy na 2-3 h po czym znów smażymy dodając rum, kolejne 15 do 30 minut,  aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji (żeby sprawdzić czy dżem ma odpowiednią konsystencję, wylewamy łyżeczkę dżemu na deskę lub talerzyk i patrzymy  czy się rozlewa, jeśli tak smażymy kolejne kilka minut aż zgęstnieje). Pamiętajmyżeby co jakiś czas delikatnie mieszać dżem podczas smażenia drewnianą łyżką,  żeby się nie przypalił, zwłaszcza pod koniec smażenia
  4. Gorący dżem przekładamy do gorących, suchych (najlepiej wyparzonych w piekarniku)  słoiczków, szczelnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem a po 1 godzinie pasteryzujemy; 
Pasteryzacja:
  1. Słoiki i zakrętki myjemy i odstawiamy na suszarkę, by lekko obeschły 
  2. Wstawiamy słoiki do zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do 120-130°C i wypiekamy je przez ok. 15 – 20 minut
  3. Gdy przygotowywany dżem ma już odpowiednią konsystencję przekładamy go do gorących słoików i szczelnie zakręcamy
  4. Możemy oczywiście zatrzymać się na tym etapie, stawiając gorące, dobrze zakręcone słoiczki do góry dnem, dla pewności jednak można je zapasteryzować dodatkowo w piekarniku 
  5. Słoiki z gorącym dżemem natychmiast po zakręceniu ponownie wstawiamy więc do piekarnika i pasteryzujemy je w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut 
  6. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia

 
 

1 Reply to "Dżem truskawkowy z rumem"

  • comment-avatar
    Patyska 8 czerwca 2012 (16:23)

    Truskawki i rum? To musi być fajne połączenie 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.