Pasztet z ciecierzycy

Przeglądając 4 numer magazynu Kuchnia znalazłam przepis na pasztet autorstwa Tessy Capponi-Borawskiej.
Samo zdjęcie było już tak apetyczne, że nawet się nie zastanawiałam. Przepis dostosowałam do możliwości Alergika, a efektem byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. 
Pasztet jest rewelacyjny i posmakował mojemu synowi. Cieszę się bo to dobra alternatywa na kanapki, zamiast wędlin.
A ponieważ to pasztet z ciecierzycy jest bogaty w pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B i wiele składników mineralnych.
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Pasztet z ciecierzycy

(wegański, bezglutenowy)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + czas moczenia i gotowania ciecierzycy
CZAS PIECZENIA: 40-50 minut
LICZBA: dla 4-6 osób
Składniki:
  • 140 g pestek dyni (można pół na pół z pestkami słonecznika)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2 marchewki ugotowane, obrane i drobno pokrojone
  • 1 ząbek czosnku zmiażdżony (można pominąć)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania keksówki
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki, suchą należy wcześniej namoczyć na noc)
  • 200 ml przetartych pomidorów
  • 1 łyżka świeżo zmielonego lnu 
  • 1 łyżeczka oregano (u mnie suszone)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz biały do smaku
Przygotowanie:
  1. Pestki prażymy na suchej patelni i miksujemy w blenderze na średnią grubość, lub mielimy w młynku
  2. Cebulę, czosnek szklimy na oliwie
  3. Do ugotowanej ciecierzycy dodajemy marchew, przetarte pomidory, dusimy na średnim ogniu ok. 10 minut, doprawiamy oregano
  4. Powstałą mieszankę rozgniatamy (u mnie blenderem, jak na zupę krem), dodajemy podsmażoną cebulę, zmielone pestki dyni i/lub słonecznika, mielony len, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
  5. Keksówkę smarujemy oliwą, oprószamy bezglutenowymi płatkami owsianymi lub bułką tartą, przekładamy do niej powstałą masę warzywną i zapiekamy ok. 40-50 minut w piekarniku w temperaturze 190°C (u mnie termoobieg)
  6. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i studzimy w keksówce
  7. Podajemy bardzo dobrze ostudzony!!!, najlepiej na drugi dzień (za wcześnie krojony może się rozpadać)
Wskazówki:
Pasztet ma bardzo dobrą konsystencję, nie rozpada się przy krojeniu.
Przechowywać w lodówce nawet kilka dni.
 
 
 
 
 
 
 
 
pasztet z ciecierzycy