Pasztet z ciecierzycy

image_pdfPobierz PDF
Przeglądając 4 numer magazynu Kuchnia znalazłam przepis na pasztet autorstwa Tessy Capponi-Borawskiej.
Samo zdjęcie było już tak apetyczne, że nawet się nie zastanawiałam. Przepis dostosowałam do możliwości Alergika, a efektem byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. 
Pasztet jest rewelacyjny i posmakował mojemu synowi. Cieszę się bo to dobra alternatywa na kanapki, zamiast wędlin.
A ponieważ to pasztet z ciecierzycy jest bogaty w pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B i wiele składników mineralnych.
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Pasztet z ciecierzycy

(wegański, bezglutenowy)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + czas moczenia i gotowania ciecierzycy
CZAS PIECZENIA: 40-50 minut
LICZBA: dla 4-6 osób
Składniki:
  • 140 g pestek dyni (można pół na pół z pestkami słonecznika)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2 marchewki ugotowane, obrane i drobno pokrojone
  • 1 ząbek czosnku zmiażdżony (można pominąć)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania keksówki
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki, suchą należy wcześniej namoczyć na noc)
  • 200 ml przetartych pomidorów
  • 1 łyżka świeżo zmielonego lnu 
  • 1 łyżeczka oregano (u mnie suszone)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz biały do smaku
Przygotowanie:
  1. Pestki prażymy na suchej patelni i miksujemy w blenderze na średnią grubość, lub mielimy w młynku
  2. Cebulę, czosnek szklimy na oliwie
  3. Do ugotowanej ciecierzycy dodajemy marchew, przetarte pomidory, dusimy na średnim ogniu ok. 10 minut, doprawiamy oregano
  4. Powstałą mieszankę rozgniatamy (u mnie blenderem, jak na zupę krem), dodajemy podsmażoną cebulę, zmielone pestki dyni i/lub słonecznika, mielony len, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
  5. Keksówkę smarujemy oliwą, oprószamy bezglutenowymi płatkami owsianymi lub bułką tartą, przekładamy do niej powstałą masę warzywną i zapiekamy ok. 40-50 minut w piekarniku w temperaturze 190°C (u mnie termoobieg)
  6. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i studzimy w keksówce
  7. Podajemy bardzo dobrze ostudzony!!!, najlepiej na drugi dzień (za wcześnie krojony może się rozpadać)
Wskazówki:
Pasztet ma bardzo dobrą konsystencję, nie rozpada się przy krojeniu.
Przechowywać w lodówce nawet kilka dni.
 
 
 
 
 
 
 
 
pasztet z ciecierzycy
 

20 komentarzy to "Pasztet z ciecierzycy"

  • comment-avatar
    Muffinkowa Mama 10 czerwca 2012 (10:56)

    A ja ciągle obiecuję sobie, że zrobię pasztet z fasoli lub ciecierzycy i na obietnicach się kończy 😉 Ale skoro mówisz, że jest dobry, to chyba w końcu spróbuję 🙂 Już kilka razy robiłam pasztet mięsny z przepisu na moim blogu i bardzo nam smakował.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 10 czerwca 2012 (11:09)

    Muffinkowa Mama;Ja też mam w planach z fasoli, jest słodkawy i bardzo mi smakuje (kupowany jak dotychczas). Ten jest super, uważam że to też dzięki pomidorom, nie mdły, fajnie się smaruje, długo świeży. Naprawdę polecam!

  • comment-avatar
    Anka - Weganka 10 czerwca 2012 (13:23)

    Wstyd się przyznać, ale na sam widok zgłodniałam…

  • comment-avatar
    Mama Alergika 10 czerwca 2012 (21:18)

    Anka-Weganka; A ja zabiorę się teraz za pasztet z fasoli, albo z soczewicy:)

  • comment-avatar
    Anonymous 17 listopada 2012 (20:28)

    Ile gram suchej cieciorki Trzebaby mniej więcej namoczyc żeby wyszło 250 ugotowanej? czy można zastąpić len mąka z tapioki?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 18 listopada 2012 (21:56)

    Anonimowy;
    Niestety dokładnie nie wiem, ugotowałam szklankę i oczywiście napęczniała ok 3-krotnie:) Po ugotowaniu użyłam 250g a resztę zamroziłam:) Oczywiście można zamienić len, to skrobia ale ja nie próbowałam.

  • comment-avatar
    Niedoskonała Mama 15 stycznia 2013 (19:30)

    wypróbowałam trochę bez przekonania, bo jestem kulinarnym antytalenciem,ale wyszedł pyszny, dzieciaki się nim zajadały (wiek: 2 i 3,5. I ja też!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 15 stycznia 2013 (22:10)

    Niedoskonała Mama; Bardzo się cieszę:) Najważniejsze, że dzieci jedzą a przy okazji dostają wiele cennych składników, cieciorka jest bardzo zdrowa:)

  • comment-avatar
    Klopsiula 24 stycznia 2013 (10:30)

    Upiekłam wczoraj, lekko zmodyfikowałam skład pod nasze możliwości, jak na mój pierwszy roślinny pasztet to wyszedł super 🙂 Takiej właśnie alternatywy od wędlin szukałam 🙂 Dobrze wiedzieć, że ciecierzycę można mrozić, bo zdecydowanie za dużo jej ugotowałam.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 24 stycznia 2013 (11:51)

    Super bardzo się cieszę, a ja właśnie upiekłam pasztet z królika:) Ciecierzycę ugotowaną można wykorzystać do zup, sałatek i kremu czekoladowego. Muszę taki krem też wstawić na blog:)

  • comment-avatar
    Anonymous 23 marca 2013 (21:06)

    Wspanialy pasztet. ja nie dodalam pomidorow, bo nie mialam ale pasztet i tak wyszedl suuuuper:) Monika

  • comment-avatar
    Mama Alergika 24 marca 2013 (17:09)

    Monika: Dobra wiadomość dla tych co nie mogą pomidorów! Cieszę się, że przetestowałaś przepis:)

  • comment-avatar
    Anonymous 29 marca 2013 (08:25)

    Czy jeśli zrobiłabym ten pasztet z podwójnej porcji to wystarczy jeśli będę go piekła 45-50 min?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 1 kwietnia 2013 (20:03)

    Anonimowy;
    Chyba najlepiej rozłożyć go do dwóch foremek i piec 40 minut. Sorry że dopiero teraz ale świętowałam:)

  • comment-avatar
    Anonymous 20 listopada 2013 (11:25)

    Czy możesz napisać jaką konsystencję ma to ciasto przed wlaniem do keksówki? Zbite, gęste, rzadkie że spływa z łyżki, lub nie? Pozdrawiam

  • comment-avatar
    Monika 22 grudnia 2014 (12:42)

    W którym momencie dodajemy dynię ze słonecznikiem?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 22 grudnia 2014 (21:27)

      To pasztet więc nie ma znaczenia moment dodawania składników ale poprawiłam, żeby było bardziej czytelnie:)

  • comment-avatar
    Monika 22 grudnia 2014 (12:43)

    Nie jest też napisane kiedy dodajemy len

  • comment-avatar
    Agnieszka Migas-Skrzypczyk 16 marca 2015 (14:01)

    Witam. Przymierzam się do pieczenia pasztetu 🙂 pytanie zatem ile dkg suchej ciecierzycy zamieni się w 25 dkg po ugotowaniu 😉

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 16 marca 2015 (15:22)

      Ze 100 g suchej zwykle otrzymuję 200 g ugotowanej:) Jak ugotuje pani więcej ciecierzycy, można ją zamrozić lub zrobić hummus:)

Leave a reply

Your email address will not be published.