Tagliatelle z grzybami

Za chwilę zacznie się okres świątecznych dań więc czas najwyższy zrobić porządek z zaległościami:)
Przygotowanie tej potrawy jest proste i szybkie, smak dla miłośników grzybów wyśmienity.
Alergicy, zwłaszcza dzieci i osoby starsze powinni unikać grzybów.
Dziś proponuję jedno danie w dwóch wersjach, wystarczy zamienić śmietanę kremową na owsianą i otrzymamy danie dla wegan, wegetarian osób na diecie bezmlecznej i bezjajecznej. 
Oczywiście możemy użyć innego rodzaju grzybów np. pieczarek czy kurek.
Zapraszam i życzę Smacznego 
 

Tagliatelle z grzybami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
CZAS SMAŻENIA: 20 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 4
Składniki na sos:
  • 300 g podgrzybków (u mnie były świeże)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego (można pominąć, a zwiększyć ilość oliwy)
  • gałązka świeżego rozmarynu (można pominąć, suszony się nie nadaje)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska i pieprz biały do smaku
  • 150-200 ml śmietany kremowej (nie dla alergików i wegan) lub owsianej
  • 400 g makaron tagliatelle (bezjajeczny)
Przygotowanie :
  1. W dużym garnku (ok. 3l) gotujemy wodę, dodajemy ½ łyżeczki soli, 1 łyżkę oliwy z oliwek gotujemy makaron al dente, odcedzamy
  2. W międzyczasie, grzyby dokładnie czyścimy, myjemy, przelewamy wrzącą wodą, następnie hartujemy zimną wodą, odcedzamy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki
  3. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z dodatkiem masła klarowanego, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, a następnie grzyby, smażymy na średnim ogniu kilka minut mieszając, aż grzyby się lekko zrumienią, dodajemy gałązkę rozmarynu
  4. Całość podlewamy kilkoma łyżkami wody, przykrywamy i dusimy, aż grzyby zmiękną 
  5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyciągamy rozmaryn zanim się rozgotuje
  6. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy całość (można dolać kilka łyżek przegotowanej wody, która wcześniej wyparowała, aby sos nie był za gęsty), doprawiamy ostatecznie do smaku
  7. Gorący makaron nakładamy na talerz polewamy sosem z grzybami, podajemy od razu 
Wskazówki:

Śmietanę owsianą dodajemy na samym końcu i już jej nie gotujemy. 
Możemy zwiększyć lub zmniejszyć ilość śmietany w zależności od upodobań, ilości użytych grzybów i porcji sosu. 

Makaron można wymieszać z sosem na patelni, podgrzać a potem podać.
Można go również odgrzewać na patelni mając świadomość, że sos wsiąknie w makaron, co nie zmniejsza walorów smakowych tego dania, ale makaron ma już wtedy bardziej miękką konsystencję.
tagliatelle z grzybami
 

2 komentarze to "Tagliatelle z grzybami "

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.