Za chwilę zacznie się okres świątecznych dań więc czas najwyższy zrobić porządek z zaległościami:)
Przygotowanie tej potrawy jest proste i szybkie, smak dla miłośników grzybów wyśmienity.
Alergicy, zwłaszcza dzieci i osoby starsze powinni unikać grzybów.
Dziś proponuję jedno danie w dwóch wersjach, wystarczy zamienić śmietanę kremową na owsianą i otrzymamy danie dla wegan, wegetarian osób na diecie bezmlecznej i bezjajecznej.
Oczywiście możemy użyć innego rodzaju grzybów np. pieczarek czy kurek.
Zapraszam i życzę Smacznego
Tagliatelle z grzybami
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
CZAS SMAŻENIA: 20 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 4
Składniki na sos:
- 300 g podgrzybków (u mnie były świeże)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła klarowanego (można pominąć, a zwiększyć ilość oliwy)
- gałązka świeżego rozmarynu (można pominąć, suszony się nie nadaje)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska i pieprz biały do smaku
- 150-200 ml śmietany kremowej (nie dla alergików i wegan) lub owsianej
- 400 g makaron tagliatelle (bezjajeczny)
Przygotowanie :
- W dużym garnku (ok. 3l) gotujemy wodę, dodajemy ½ łyżeczki soli, 1 łyżkę oliwy z oliwek gotujemy makaron al dente, odcedzamy
- W międzyczasie, grzyby dokładnie czyścimy, myjemy, przelewamy wrzącą wodą, następnie hartujemy zimną wodą, odcedzamy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z dodatkiem masła klarowanego, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, a następnie grzyby, smażymy na średnim ogniu kilka minut mieszając, aż grzyby się lekko zrumienią, dodajemy gałązkę rozmarynu
- Całość podlewamy kilkoma łyżkami wody, przykrywamy i dusimy, aż grzyby zmiękną
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyciągamy rozmaryn zanim się rozgotuje
- Dodajemy śmietanę i zagotowujemy całość (można dolać kilka łyżek przegotowanej wody, która wcześniej wyparowała, aby sos nie był za gęsty), doprawiamy ostatecznie do smaku
- Gorący makaron nakładamy na talerz polewamy sosem z grzybami, podajemy od razu
Wskazówki:
Śmietanę owsianą dodajemy na samym końcu i już jej nie gotujemy.
Możemy zwiększyć lub zmniejszyć ilość śmietany w zależności od upodobań, ilości użytych grzybów i porcji sosu.
Makaron można wymieszać z sosem na patelni, podgrzać a potem podać.
Można go również odgrzewać na patelni mając świadomość, że sos wsiąknie w makaron, co nie zmniejsza walorów smakowych tego dania, ale makaron ma już wtedy bardziej miękką konsystencję.
2 komentarze to "Tagliatelle z grzybami "
Patyska 19 listopada 2012 (20:21)
Mniam 🙂
Mama Alergika 19 listopada 2012 (21:00)
Pati; oj ja lubię makarony:)