Pożywna Zupa z Zieloną Soczewicą

Zupa z zieloną soczewicą w sam raz na chłodniejsze dni, jest smaczna i pożywna.
Zielona soczewica nie rozgotowuje się tak jak czerwona więc w zupie jest ładnie widoczna.
Niestety to kolejna zupa, której mój syn nie chciał konsumować, za zielona jak twierdzi :(, reszta rodziny zjadła ze smakiem.
Zapraszam i życzę Smacznego
 
Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut

CZAS GOTOWANIA: 45 minut

TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
  • 1 litr wywaru z warzyw (opcjonalnie z kostki bulionu warzywnego BIO)
  • 100 g chudego wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę (można pominąć)
  • 4 ziemniaki, umyte, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 2 marchewki umyte, obrane i pokrojone w mniejsze plasterki
  • 120 g suchej zielonej soczewicy
  • ½ czerwonej cebuli drobno pokrojonej
  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojonego + 1 ząbek na koniec
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżego kopru drobno pokrojonego
  • sól morska i pieprz do smaku
  • ½- 1 łyżeczki suszonego majeranku

Przygotowanie:

  1. Soczewicę płuczemy, nie trzeba jej wcześniej moczyć
  2. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek, cebulę, boczek dokładnie mieszamy, smażymy na średnim ogniu około 5 minut, mieszając
  3. Dodajemy pokrojone drobno ziemniaki i marchew, nadal smażymy, mieszając około 2 minuty
  4. Wlewamy wywar, dodajemy soczewicę, zagotowujemy
  5. Zmniejszamy ogień, przykrywamy częściowo garnek i gotujemy zupę przez około 30-40 minut, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie
  6. Dodajemy suszony majeranek i rozgnieciony ząbek czosnku
  7. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, w razie konieczności uzupełniamy zupę przegotowaną wodą, do uzyskania satysfakcjonującej nas konsystencji potrawy
  8. Zupę podajemy posypaną zielonym koperkiem lub natką pietruszki
 

4 komentarze to "Pożywna Zupa z Zieloną Soczewicą"

  • comment-avatar
    Arnika 21 listopada 2012 (10:39)

    Lubię takie zupy. Z boczkiem musi być pyyyszna!

  • comment-avatar
    Patyska 21 listopada 2012 (17:20)

    Podoba mi się 🙂

  • comment-avatar
    Anonymous 4 września 2013 (08:43)

    Zupa jest tak pyszna, że przy stole jest martwa cisza.
    Najpierw wszyscy mruczą jak się dowiedzą, że z soczewicą a po spróbowaniu brak im słów by opisać jej doskonałość.
    Brawo brawo

    Ania

  • comment-avatar
    Mama Alergika 4 września 2013 (09:45)

    Anonimowa Aniu:) Bardzo się cieszę! Za oknem coraz bardziej jesiennie więc czas na powtórkę:) Może mój syn już do niej dojrzał:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.