Jesteśmy już w naszych rodzinnych domach. Babcia Bronia przygotowuje kolejne pierogi, za którymi przepadają wszyscy w naszej rodzinie.
Ja korzystam z chwili i załączam przepis na jaki się natknęłam szukając pomysłów na ciastka dla mojego synka. Przepis zawiera w swoim składzie ugotowane ziemniaki. Zaintrygował mnie, składniki dostosowałam do możliwości alergika, zrezygnowałam z jajka, wypróbowałam i robię je już po raz kolejny.
Pojawią się także na naszym świątecznym stole. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.
Polecam i życzę Smacznego
Ciasteczka sakiewki z konfiturą
(wegańskie)
Czas przygotowania: 40 minut (w tym gotowanie ziemniaków)
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: 30
Składniki:
- 250 g mąki pszennej lub orkiszowej jasne
- 125 g ziemniaków ugotowanych (sypkich po ugotowaniu)
- 70 g margaryny bezmlecznej
- 2 łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia
- 60 g drobnego cukru
- 1 łyżki śmietany owsianej BIO (jeśli ciasto wydaje się za suche)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- otarta skórka z jednej cytryny
- ok. 150g marmolady lub konfitury śliwkowej, truskawkowej czy morelowej (najlepiej domowej roboty)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotować w łupinkach ze szczyptą soli, przestudzić, obrać z łupinek zetrzeć lub dobrze rozgnieść
- Dodać margarynę bezmleczną, cukier, skórkę cytrynową, ekstrakt waniliowy dobrze wymieszać
- Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i wsypać do masy ziemniaczanej
- Wszystko dokładnie wymieszać, wyrobić rękami gładkie i pulchne ciasto (w razie konieczności dodać łyżkę śmietany owsianej)
- Gotowe ciasto ziemniaczane owinąć w folię i odstawić do schłodzenia na minimum 30 minut
- Rozgrzać piekarnik do 180°C
- Płaską blachę do pieczenia wyłożyć papierem
- Schłodzone ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na 2-3 mm placek, wyciskać koła o średnicy ok. 6cm
- Na środek każdego koła nakładać marmoladę, pozostawiając dookoła 1 cm wolnego brzegu
- Brzegi ciasta uchwycić w trzech miejscach, podnieść i dokładnie zlepić nad nadzieniem formułując sakiewki (rożki)
- Piec ok. 15 min na jasnozłoty kolor
- Wyjąć z piekarnika, ostrożnie przekładać na talerz posypując cukrem pudrem
Wskazówki:
Należy dobrze skleić ciasteczka (mogą się nam sakiewki otworzyć podczas pieczenia, ale i takie możemy konsumować:)
Konfitura powinna być bardziej gęsta, bo się nam rozleje podczas pieczenia. Wykorzystałam do wykonania tych ciasteczek także ziemniaki jakie pozostały mi z obiadu:) Dzięki temu nie zostały wyrzucone i zmarnowane. \ Oryginalny przepis znalazłam w Wielkiej Księdze Ciast
No Replies to "Ciasteczka sakiewki z konfiturą"