Ciasteczka sakiewki z konfiturą

Jesteśmy już w naszych rodzinnych domach. Babcia Bronia przygotowuje kolejne pierogi, za którymi przepadają wszyscy w naszej rodzinie. 
Ja korzystam z chwili i załączam przepis na jaki się natknęłam szukając pomysłów na ciastka dla mojego synka. Przepis zawiera w swoim składzie ugotowane ziemniaki. Zaintrygował mnie, składniki dostosowałam do możliwości alergika, zrezygnowałam z jajka, wypróbowałam i robię je już po raz kolejny. 
Pojawią się także na naszym świątecznym stole. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.
 
Polecam i życzę Smacznego
 

Ciasteczka sakiewki z konfiturą 

(wegańskie)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut (w tym gotowanie ziemniaków)
CZAS PIECZENIA: 15 minut
LICZBA PORCJI: 30
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej lub orkiszowej jasne
  • 125 g ziemniaków ugotowanych (sypkich po ugotowaniu)
  • 70 g margaryny bezmlecznej
  • 2 łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia
  • 60 g drobnego cukru
  • 1 łyżki śmietany owsianej BIO (jeśli ciasto wydaje się za suche)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • ok. 150g marmolady lub konfitury śliwkowej, truskawkowej czy morelowej (najlepiej domowej roboty)
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki ugotować w łupinkach ze szczyptą soli, przestudzić, obrać z łupinek zetrzeć lub dobrze rozgnieść
  2. Dodać margarynę bezmleczną, cukier, skórkę cytrynową, ekstrakt waniliowy dobrze wymieszać
  3. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i wsypać do masy ziemniaczanej
  4. Wszystko dokładnie wymieszać, wyrobić rękami gładkie i pulchne ciasto (w razie konieczności dodać łyżkę śmietany owsianej)
  5. Gotowe ciasto ziemniaczane owinąć w folię i odstawić do schłodzenia na minimum 30 minut
  6. Rozgrzać piekarnik do 180°C
  7. Płaską blachę do pieczenia wyłożyć papierem
  8. Schłodzone ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na 2-3 mm placek, wyciskać koła o średnicy ok. 6cm
  9. Na środek każdego koła nakładać marmoladę, pozostawiając dookoła 1 cm wolnego brzegu
  10. Brzegi ciasta uchwycić w trzech miejscach, podnieść i dokładnie zlepić nad nadzieniem formułując sakiewki (rożki)
  11. Piec ok. 15 min na jasnozłoty kolor
  12. Wyjąć z piekarnika, ostrożnie przekładać na talerz posypując cukrem pudrem
Wskazówki:
Należy dobrze skleić ciasteczka (mogą się nam sakiewki otworzyć podczas pieczenia, ale i takie możemy konsumować:)
Konfitura powinna być bardziej gęsta, bo się nam rozleje podczas pieczenia. Wykorzystałam do wykonania tych ciasteczek także ziemniaki jakie pozostały mi z obiadu:) Dzięki temu nie zostały wyrzucone i zmarnowane. \ Oryginalny przepis znalazłam w Wielkiej Księdze Ciast
 
ciasteczka sakiewki z konfiturą
 
 
ciasteczka sakiewki z konfiturą
 

No Replies to "Ciasteczka sakiewki z konfiturą"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.