Czasami w domu zalegają nam różne smaczne składniki. U mnie w niełaskę, ze względu na Owsianki i Jaglanki, popadły płatki kukurydziane. Jakiś czas temu zakupiłam wersję płatków z dodatkiem suszonych truskawek. Byłam przekonana, że są bezglutenowe bo to w końcu kukurydziane, ale dostrzegłam na opakowaniu napis „zawiera gluten”.
Nie mamy problemu z celiakią, a gluten ograniczamy ze względów zdrowotnych. Należy pamiętać jednak, że nie wszystkie produkty z natury bezglutenowe, po przetworzeniu nadal są bezglutenowe. Czytajmy dokładnie etykiety!
Osoby z problemami po spożyciu glutenu powinny wybierać produkty z przekreślonym kłosem lub zapewnieniem na opakowaniu „nie zawiera glutenu”.
Przygotowując kukurydziane szyszki skorzystałam z przepisu na te Ciasteczka Owsiane z czasów mojego dzieciństwa. Wyczarowałam je z dodatkiem kakao ale oczywiście możecie zamienić go na karob. Ilość cukru znacznie zmniejszyłam i szyszki są lekko klejące. Takie, że palce lizać:) Z każdym dniem jednak (o ile damy radę nie zjeść ich od razu) kruszeją i się już nie kleją!
Polecam i życzę Smacznego
Polecam i życzę Smacznego
Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
ILOŚĆ: 18-20 szt.
Składniki:
- 125 g margaryny bezmlecznej (u mnie wegańska)
- 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 6 łyżek mleka (u mnie orkiszowe)
- 130-140 g płatków kukurydzianych (u mnie z dodatkiem suszonych truskawek)
- 2 łyżki naturalnego, ciemnego kakao
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny
Przygotowanie:
- Margarynę, cukier, kakao i mleko umieszczamy w niedużym garnku, doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu (u mnie 6-7 w kuchence elektrycznej), mieszając od czasu do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą
- Kiedy masa zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień (u mnie 4-5) i gotujemy 10 minut już bez mieszania
- Dodajemy ekstrakt waniliowy, dosypujemy płatki kukurydziane (partiami) i rodzynki
- Wszystkie składniki mieszamy (zmniejszamy ogień do minimum), uzyskujemy zwartą masę (jeśli po zamieszaniu pozostaje nam jeszcze płynna czekolada dokładamy kolejną porcję płatków)
- Gotową masę, przy pomocy dwóch łyżeczek, od razu wykładamy na wcześniej przygotowany papier do pieczenia formując szyszki
- Pozostawiamy szyszki do wystygnięcia, można przełożyć je w chłodniejsze miejsce
Wskazówki:
Ponieważ znacznie ograniczyłam zawartość cukru, ciasteczka wychodzą bardziej kleiste.
Nie są chrupiące, raczej bardziej do przeżuwania.
Szyszki mogą być daniem bezglutenowym wystarczy użyć bezglutenowych płatków kukurydzianych, a mleko orkiszowe zamienić na ryżowe lub jaglane.
7 komentarzy to "Szyszki kukurydziane (wegańskie, zawierają kakao)"
Feminka 28 października 2013 (12:40)
Twoje ciasteczka w moim domu stały się hitem, musiałam wczoraj na naszą bieszczadzką wyprawę narobić dwa pudełka:) A dziś w drodze postój na kawę w Mccafe i głos mojego syna: Mamo nie kupuj mi nic ja Twoje ciasteczka wolę:) I tak ukradkiem my do kawy a syn do herbaty zajadaliśmy ciasteczka owsiane w Mccafe! Dziękuję Ci Katarzyno za magię Twoich przepisów:):)
Feminka 28 października 2013 (12:41)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Mama Alergika 28 października 2013 (12:55)
Feminka; Ale miło mi to słyszeć. Nic nie zastąpi domowych rarytasów! Syn wie co dobre:) Życzę Wam udanej wyprawy a ja poczaruję jeszcze żeby było w czym wybierać:)
Justyna Bąk 28 października 2013 (14:38)
świetne na przegryzkę:)
Mama Alergika 28 października 2013 (16:15)
Justyna bąk, Oj ta przegryzka słodka jest więc trzeba ją dozować ale tak czy inaczej znika jakoś za szybko:)
Anonymous 9 listopada 2013 (16:43)
Jakiej konkretnej firmy margaryny
uzywasz ,bo tych jest na rynku
mnostwo i nie wiem ktora wybrac
Mama Alergika 9 listopada 2013 (17:07)
Anonimowy; Nie wiem komu mam odpisać.