Tort z kremem kokosowym i owocami

Przyszedł czas na podzielenie się z Wami przepisem na Tort, który zrobiłam z okazji 1 Rocznicy Bloga:)
Ponieważ nie miałam czasu na własne eksperymenty postanowiłam skorzystać z przepisu już wypróbowanego.
Praktycznie trzymałam się przepisu, ale już bogatsza o doświadczenie z nim, sugeruję zmniejszenie ilości cukru. Dla nas był zdecydowanie za słodki.
W oryginalnym przepisie miarą jest “szklanka”. Ja stworzyłam go przeliczając na gramy:)
Moje ewentualne zmiany i uwagi w przepisie poniżej.
Tort ma dość specyficzny smak. Poczęstowana nim sąsiadka określiła go ciekawym, moja córka “dziwnym”.
Mile zaskoczył mnie fakt, że krem kokosowy, wbrew temu co przeczytałam o nim w komentarzach, świetnie utrzymywał konsystencję, nic się z nim nie działo nawet na 3 dzień.
Oczywiście gotowy krem a potem tort z kremem kokosowym, należy przechowywać w chłodnym miejscu.
Zgodnie z przepisem użyłam pierwszy raz Fixu do ubijania śmietany. Nadal mam obawy czy zawiera on tylko to, co producent napisał na opakowaniu, ale na podstawie tego, co wyczytałam na etykiecie, nie miałam podstaw się go bać.
Skład to glukoza i skrobia modyfikowana.
Sugeruję użyć do tortu orzeźwiających, raczej kwaśnych owoców, żeby przełamać delikatność kremu kokosowego.
Proponuję także, aby ciasto na tort upiec wcześniej (u mnie dzień wcześniej), powinno porządnie wystygnąć.
Wiem, że wielu czytelników bloga nie może jeść kokosów, więc solennie przyrzekam wyczarować inne kremy.
Zapraszam na tort i życzę Smacznego
 Przepisy na znajdziesz w książkach Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie oraz Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie. Teraz obie książki dostępne TANIEJ w zestawie!
Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie

Wegański tort z kremem kokosowym i owocami 

(bez mleka, bez jajek)
Czas przygotowania: 45 minut + schłodzenie
Czas pieczenia: 45 minut +schłodzenie
Ilość: 12 porcji

Składniki na ciasto:

  • 340 g mąki pszennej typ. 550
  • 240 g białego cukru 
  • 2 łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 110 ml oleju (np. słonecznikowy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 ml mleka (u mnie orkiszowe)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Składniki na krem:

  • 2 puszki 400 ml mleka kokosowego  (bardzo dobrze schłodzone!)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 śmietany fix (dr Oetker)

Dodatkowo:

  • okrągła forma do tortów (u mnie 20 cm)
  • 1 puszka brzoskwiń (odsączone, pokrojone)
  • 250 g borówek(u mnie zamrożone)

Do nasączenia ciasta:

  • 50 ml soku z puszki po brzoskwiniach
  • sok z ½ cytryny (2-3 łyżki)
  • ewentualnie 2-3 łyżki wody

Przygotowanie ciasta:

  1. W mleku rozpuszczamy 1 łyżeczkę sody, mieszamy i odstawiamy
  2. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  3. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, dodajemy cukier i mieszamy
  4. Dolewamy olej, sok z cytryny i mleko z sodą, szybko mieszamy przy pomocy łyżki (ciasto powinno mieć luźną konsystencję, jeśli tak nie jest dolewamy trochę mleka)
  5. Okrągłą formę do tortu smarujemy olejem i wlewamy do niej ciasto, pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 45 minut
  6. Upieczone ciasto (można przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem) zostawiamy w formie i studzimy, następnie przekładamy na deskę

Przygotowanie kremu:

  1. Delikatnie wyjmujemy z puszki, tylko gęstą część mleka kokosowego, przekładamy go do mniejszej miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na szybkich obrotach na prawie sztywno, dodajemy fixy i ubijamy, aż do uzyskania gęstej, zwartej konsystencji
  2. Gotowy krem wkładamy do lodówki i schładzamy

Roztwór do nasączania:

  1. Składniki mieszamy ze sobą, testujemy smak i schładzamy

Przygotowanie tortu:

  1. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 równe części (ja użyłam do tego celu specjalnej struny do krojenia ciasta)
  2. Każdą połówkę ciasta nasączamy kilkoma łyżkami roztworu (u mnie 3-4 łyżki)
  3. Nakładamy na dolną i środkową połówkę owoce (u mnie odsączone brzoskwinie, pocięte w ćwiartki i część borówek zamrożonych), owoce przykrywamy warstwą schłodzonego kremu kokosowego, nakładamy kolejny krążek ciasta, znów owoce i bita śmietana i przykrywamy trzecim wierzchnim krążkiem ciasta
  4. Wierzch ciasta i boki smarujemy kremem kokosowym (najlepiej użyć do tego płaskiej szpatułki), na górną część tortu układamy owoce i całość schładzamy
  5. Tort podajemy schłodzony, najlepiej następnego dnia

Wskazówki:

Można oczywiście użyć innych dozwolonych i dostępnych owoców.
Najlepiej, aby składniki na dekorację tortu czyli krem i owoce były schłodzone.
Mleko kokosowe przed użyciem najlepiej trzymać w lodówce przez całą noc.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

27 komentarzy to "Tort z kremem kokosowym i owocami"

  • comment-avatar
    Szana 5 listopada 2012 (17:30)

    torcik pierwsza klasa! Jest niesamowicie apetyczny 🙂
    pozdrawiam ciepło,
    Szana!

  • comment-avatar
    Karmel-itka. 5 listopada 2012 (18:00)

    o jaaa. … ale rozkoszny torcik.

  • comment-avatar
    Anonymous 5 listopada 2012 (19:07)

    Co do kremu (bitej śmietany 😀 ), to używam go często do "wykańczania" galaretki z owocami 😀

  • comment-avatar
    Mama Alergika 5 listopada 2012 (19:42)

    Szana;Dziękuję, osobiście bardzo mi smakował:)
    Karme-itka; Rozkosznie słodki:)
    Anonimowy; Jestem pewna, że ja też użyję go jeszcze nie raz. Galaretka to dobry pomysł!

  • comment-avatar
    Maciejkowa Mama 6 listopada 2012 (09:24)

    Witaj, wyróżniam Twojego bloga w Liebster Blog, zapraszam do zabawy: http://maciejkowa-mama.blogspot.com/2012/11/wyroznienie.html

  • comment-avatar
    Patyska 6 listopada 2012 (10:04)

    Wspaniały… 🙂

  • comment-avatar
    gin 12 listopada 2012 (20:53)

    Śliczne Ci wyszło to ciacho 🙂
    A rocznicy serdecznie gratuluję 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 12 listopada 2012 (22:46)

    Maciejkowa Mama; Dziękuję za wyróżnienie:)
    Patyska: Taki specyficzny smak ale ciekawy:)
    Gin;Dziękuję!

  • comment-avatar
    Anonymous 12 listopada 2013 (18:25)

    Witam!
    A jakiej pojemności powinny być puszki z mlekiem kokosowym?
    Pozdrawiam
    Agata

  • comment-avatar
    Mama Alergika 12 listopada 2013 (23:32)

    Agata; Jak klikniesz na mleko kokosowe skieruje Cię do tego, które użyłam. 400 ml:)

  • comment-avatar
    Spider 21 listopada 2014 (14:30)

    Czy można krem zrobić dzień wcześniej i dopiero następnego użyć do tortu?

  • comment-avatar
    Spider 21 listopada 2014 (18:17)

    Czy można zrobić krem dzień wcześniej i dopiero na nastepny dzien nalozyc na biszkopt?

  • comment-avatar
    Agata Skowron-Drozdek 2 grudnia 2015 (11:55)

    czy biszkopt zrobic kilka dni wczesniej?mozna zastapic make pszenna bg?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 3 grudnia 2015 (11:23)

      Przepis na tort bezglutenowy jest w mojej książce MAG Na Wyjątkowe Okazje. Podmiana tylko mąki nic nie da. Biszkopt bez jajek dzień wcześniej można przygotować ale kilka dni to już za dużo:)

  • comment-avatar
    Justyna 26 sierpnia 2016 (10:45)

    czy do biszkoptu mozna dodać mleko kokosowe ? 🙁

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 26 sierpnia 2016 (14:52)

      Nie próbowałam ale warto sprawdzić. Jest bardziej tłuste od innych roślinnych, więc może warto rozcieńczyć wodą. Życzę powodzenia!

      • comment-avatar
        Ewa Coquillage 15 kwietnia 2017 (11:58)

        Można, ja użyłam rozcieńczonego wodą mleka kokosowego.

  • comment-avatar
    Alicja Gajewska 11 grudnia 2016 (14:21)

    Tort pyszny. jeszcze mam pytanie odnosnie Pani bezglutenowych rurek z kremem. Czy można margarynę zamienić na olej kokosowy?

  • comment-avatar
    Ina 21 stycznia 2017 (18:46)

    A czy bez fix’u masa będzie równie dobra?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 22 stycznia 2017 (12:53)

      Nie robiłam jej bez fixu, proszę spróbować, ale krem może być za rzadki.

  • comment-avatar
    Agnieszka Mazek 2 lutego 2017 (10:54)

    A jakiej wielkości mleko kokosowe?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 3 lutego 2017 (12:26)

      Widzę, że linki nie działają więc dopisałam w przepisie. Puszka to 400 ml mleka kokosowego

  • comment-avatar
    Jagoda 25 sierpnia 2022 (12:12)

    Jak tłuste powinno być mleko? Pewnie z większą zawartością tłuszczu lepiej się ubije? Pozdrawiam 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.