ciasteczka 83 wyniki

Piszinger czyli wafle z masą kajmakową

Wafle przełożone masą kajmakową czyli popularny piszinger, były przysmakiem mojego dzieciństwa. Słodkie, bardzo słodkie. Masę kajmakową inaczej zwaną "krówkową" robiłam już wielokrotnie, zarówno w wersji z glutenem jak i bez. Masa powstaje z trzech składników mleka, cukru i odrobiny tłuszczu.

Bezglutenowe owsiane ciasteczka karobowe z amarantusem

Przygotowując się na Warszawskie Targi Książki upiekłam bezglutenowe owsiane ciasteczka karobowe. Powstały pod wpływem chwili i ochoty na „czekoladowy” amarantus. Kruche, sycące, o czekoladowym smaku, śniadaniowe i bez grama cukru smakowały dzieciom, które przyszły na targi, a skuszone ich zapachem podeszły do mojego stoiska:) Takie ciasteczka świetnie sprawdzą się na II śniadanie do szkoły, na wycieczkę, podwieczorek czy urodzinową imprezę. O właściwościach karobu możecie przeczytać zarówno tutaj na blogu, ale także w mojej nowej książce "MAG Na Wyjątkowe Okazje" w rozdziale MAGiczne Produkty. Mój ulubiony karob zarówno w proszku, jak i w postaci melasy pochodzi z Turcji. Produkty firmy BAKRA znajdziecie obecnie w ich własnym sklepie internetowym.   Na blogu znajduje się bardzo dużo przepisów z wykorzystaniem karobu. Zapraszam i życzę Smacznego ...

Oponki i Faworki bezglutenowe, wegańskie

Pierwsze takie oponki i faworki dla alergików, wegan i osób na diecie bezglutenowej!

Chrupiące, bez glutenu, bez sera, mleka (wegańskie), bez gotowego, polepszonego miksu mąki, tradycyjnie usmażone.

Smażone potrawy nie są zdrowe, ale podane raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzą.

Jestem pewna natomiast, że sprawią dużo radości wszystkim dzieciom, które do dziś tylko patrzyły na wszystkich cieszących się tłusto-czwartkowymi wypiekami!

Wersja tych oponek powstała na bazie mojego przepisu na Najlepsze Oponki bez sera

Ciasto na bezglutenowe oponki możemy wykorzystać także do zrobienia faworków. Faworki są pysznie chrupiące, zwłaszcza na drugi dzień.

 

Teraz także alergicy mogą cieszyć się rozpustą w Tłusty Czwartek!

 

Zapraszam i życzę Smacznego

 

 

...

Kruche ciasteczka waniliowe Reniferki

Spersonalizowany wałek z logo MAG zamówiłam w firmie Mood for Wood przed targami Dni Alergii. Dodatkowo we współpracy z firmą powstały wałki z napisami bez glutenu, bez jajek, bez mleka, grluten free. Wszystkie można zakupić TUTAJ. W prezencie od firmy Mood for Wood otrzymałam wałki z elementami świątecznymi. Przede mną więc pojawiło się zadanie wyczarowania takiego przepisu dla alergików (bez jajek, mleka, glutenu), na którym te piękne świąteczne wzorki byłyby widoczne po upieczeniu. Kilka testów i oto przepis, który świetnie się sprawdza przy tworzeniu wzorzystych ciasteczek. Zapraszam i życzę Smacznego ...

Pierniczki dyniowe z karobem, na choinkę

Najpierw wyczarowałam ciasteczka jesienne, na które przepis znajduje się na blogu. Pierniczki dyniowe z karobem są modyfikacją tego przepisu. Zrobiłam je zarówno na mące z ciecierzycy, jak i z teff (miłka abisyńska). Bardziej smakują nam te na mące z ciecierzycy. Pierniczki dyniowe są twardsze i bardziej płaskie niż te tradycyjne. Jako ozdoba na choinkę sprawdzą się znakomicie. Można je oczywiście polukrować. Chciałam jednak, aby powstała wersja bezcukrowa. Ozdobiłam je więc specjalnymi stempelkami. Na blogu znajdziecie więcej przepisów na pierniczki:) Zapraszam i życzę udanej zabawy ...

Ciasteczka jesienne, dyniowe (bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Podczas targów Dni Alergii, w czasie warsztatów poświęconych podwieczorkowi alergika, przygotowaliśmy ciasteczka jesienne, dyniowe, bez cukru. Przepis na te ciasteczka znalazł się na ulotce reklamującej moją pierwszą książkę, więc jest już właściwie dostępny:) Nie każdy mógł być na targach i ulotkę zdobyć. Moja książka "Mama alergika gotuje. Tradycyjnie" już za kilka dni będzie dostępna w tradycyjnej sprzedaży. Niesamowite uczucie, gdy pomyślę, że wejdę do Empiku a tam moje dzieło:) Chyba jeszcze nie do końca dociera do mnie jak wiele zrobiłam w tym roku. Mam nadzieję, że i wy docenicie moją pracę:)

Pralinki jaglane z karobem

Mamo czy mamy coś słodkiego? Takie pytanie pojawia się raz na jakiś czas. Pralinki na bazie suszonych daktyli są tak słodkie, że wystarczy jedna i ochota na słodkości odchodzi w dal.   Pralinki jaglane z karobem możemy przygotować w wersji surowej lub upieczonej. Możemy podać je w formie kulek wyłożonych bezpośrednio na tacy lub w maleńkich ozdobnych papilotkach. Sprawdzą się jako słodka niespodzianka na imprezie urodzinowej dziecka lub jako naprawdę słodka zachcianka na podwieczorek. Taka energetyczna kulka jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla Biegacza. Na długich wybieganiach doda potrzebnej energii!   Na blogu znajdują się także pralinki z suszonych śliwek oraz inulinowe śnieżne kule.   Zapraszam i życzę Smacznego

...

Ciasteczka bezglutenowe z bananem (wegańskie)

Ciasteczka bezglutenowe z owocami wyczarowałam specjalnie dla Was. Smakowite, zapewne sprawdzą się także z gęstym dżemem.

Pierniczki kukurydziano-ryżowe i gryczano-jaglane

godnie z obietnicą podaję przepisy na proste pierniczki bezglutenowe i dodatkowo bez cukru. Powstały na potrzeby moich Warsztatów. Ponieważ nie wszyscy tolerują mąkę kukurydzianą wyczarowałam także drugą wersję, wczoraj przetestowaną. Na zdjęciach pierniczki kukurydziano-ryżowe są ciemniejsze. Są też delikatniejsze w smaku. Pierniczki gryczano-jaglane mają lekko wyczuwalny smak gryki. Możecie oczywiście pomieszać mąki bezglutenowe jak chcecie, zachowując ostateczną ilość mąki, a i tak te pierniczki wyjdą. Twardość ciasta zależy od rodzaju użytego tłuszczu i gęstości syropu. Im margaryna będzie bardziej miękka a syrop mniej gęsty tym ciasto lżejsze i bardziej klejące, powinno wtedy dłużej być przechowywane w lodówce, nawet dobę:)

Pierniczki na syropie z Agawy

Niczego odkrywczego nie zrobiłam. Wypróbowałam tylko mój przepis na Pierniczki 3D bez dodatku cukru i na różnych syropach roślinnych. Powstały naprawdę smakowite pierniczki bezcukrowe. Ciasto zmienia swoją konsystencję w zależności od gęstości syropu. Zmienia się także kolor chyba, że dodamy dodatkową łyżkę karobu w proszku. Ciasto na syropie z Agawy jest rzadsze, pierniczki wychodzą z nich najlepsze jeśli ciasto dłużej poleży w lodówce. Takie ciasto na drugi dzień staje się lepiej zwarte i bardzo ładnie się rozwałkowuje. Proponuję do wałkowania użyć drewniany wałek, ciasto się do nie go nie przykleja.