Dziś szykujemy się do wyjazdu na Święta. Miałam dużo pracy, pieczenie i gotowanie, tak by większość świątecznego menu dla mojego alergika zabrać już gotowe ze sobą z domu.
Obiad więc musiał powstać szybko, nie był skomplikowany ale jednocześnie udało mi się i w nim przemycić zapachy Świąt:).
Wszyscy domownicy lubią zupę pieczarkową, dziś przerobiłam ją na grzybową. Pięknie pachniała i naprawdę była pyszna.
Polecam i życzę Smacznego
Zupa pieczarkowo-grzybowa z ziemniakami
Czas przygotowania: 15 minut + 15 minut moczenie grzybów
Czas gotowania: 45 minut
Liczba porcji: 5
Składniki:
- 3 litry esencjonalnego wywaru z indyka i warzyw (marchew, liść pora, korzeń pietruszki, pół cebuli)
- kostka bulionu warzywnego BIO (opcjonalnie)
- 5 większych ziemniaków, umytych, obranych i pokrojonych w drobną kostkę
- zioła i przyprawy do smaku (kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy, natka pietruszki, sól morska, pieprz)
- 100 g suszonych grzybów
- 100 g świeżych pieczarek
- kubek wody z moczenia grzybów
- 200 g ugotowanego oddzielnie makaronu (użyłam taki jak na łazanki, mogą być małe muszle)
Przygotowanie:
- Suszone grzyby opłukać, moczyć w ok. 250 ml wody przez ok. 15 minut
- Ugotować wywar z indyka i warzyw jak na rosół, opcjonalnie dodać kostkę bulionu BIO
- Do wywaru dodać odcedzone grzyby i gotować razem ok 15 minut
- Dodać drobno pokrojone ziemniaki i pokrojone w mniejsze plasterki pieczarki, gotować do miękkości ziemniaków ok. 15 minut
- Dolać wodę z namaczania grzybów
- Doprawić do smaku solą i pieprzem
- Zupę podawać gorącą, z dodatkiem wcześniej ugotowanego makaronu
Wskazówki:
Zupę oczywiście można zabielić śmietaną owsianą (kwestia smaku)
My wolimy wersję bez śmietany.
No Replies to "Zupa pieczarkowo-grzybowa z ziemniakami"