Zupa pieczarkowo-grzybowa z ziemniakami

Dziś szykujemy się do wyjazdu na Święta. Miałam dużo pracy, pieczenie i gotowanie, tak by większość świątecznego menu dla mojego alergika zabrać już gotowe ze sobą z domu.

Obiad więc musiał powstać szybko, nie był skomplikowany ale jednocześnie udało mi się i w nim przemycić  zapachy Świąt:).  
Wszyscy domownicy lubią zupę pieczarkową, dziś przerobiłam ją na grzybową. Pięknie pachniała i naprawdę była pyszna. 
Polecam i życzę Smacznego
 

 Zupa pieczarkowo-grzybowa z ziemniakami

 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 15 minut moczenie grzybów
CZAS GOTOWANIA: 45 minut
LICZBA PORCJI: 5
 
Składniki:
  • 3 litry esencjonalnego wywaru z indyka i warzyw (marchew, liść pora, korzeń pietruszki, pół cebuli)
  • kostka bulionu warzywnego BIO (opcjonalnie)
  • 5 większych ziemniaków, umytych, obranych i pokrojonych w drobną kostkę
  • zioła i przyprawy do smaku (kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy, natka pietruszki, sól morska, pieprz)
  • 100 g suszonych grzybów
  • 100 g świeżych pieczarek  
  • kubek wody z moczenia grzybów
  • 200 g ugotowanego oddzielnie makaronu (użyłam taki jak na łazanki, mogą być małe muszle)
Przygotowanie:
  1. Suszone grzyby opłukać, moczyć w ok. 250 ml wody przez ok. 15 minut
  2. Ugotować wywar z indyka i warzyw jak na rosół, opcjonalnie dodać kostkę bulionu BIO
  3. Do wywaru dodać odcedzone grzyby i gotować razem ok 15 minut
  4. Dodać drobno pokrojone ziemniaki i pokrojone w mniejsze plasterki pieczarki, gotować do miękkości ziemniaków ok. 15 minut
  5. Dolać wodę z namaczania grzybów
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem
  7. Zupę podawać gorącą, z dodatkiem wcześniej ugotowanego makaronu
Wskazówki:
Zupę oczywiście można zabielić śmietaną owsianą (kwestia smaku)
My wolimy wersję bez śmietany.
 
 
 
 

No Replies to "Zupa pieczarkowo-grzybowa z ziemniakami"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.